Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Els adolescents quadrupliquen l'ús recomanat davant les pantalles, les escoles son clau per assegurar un ús responsable.

22 Desembre 2021 Redacció: puntvalles



Els adolescents inverteixen de mitjana 6h i 12 minuts davant de la pantalla, quadruplicant l'ús recomanat

Des de The British School of Barcelona s'impulsa l'ús responsable de la tecnologia per a afavorir el procés d'aprenentatge i millorar l'experiència educativa de nens i joves

BSB i l'expert en TIC Mark Anderson revelen les claus per a implementar una estratègia digital en els centres educatius 

L'accés a la tecnologia i l'ús que fan els estudiants d'ella s'està convertint en un punt clau per al sector educatiu. Els adolescents espanyols inverteixen de mitjana 6h i 12 minuts diàries davant les pantalles, multiplicant per 4 l'ús recomanat, segons un estudi dut a terme per la Universitat de Saragossa.

Davant aquesta realitat, el paper de les escoles és clau per a assegurar un ús responsable i conscient. Sense anar més lluny, segons dades de Google España, 8 de cada 10 espanyols d'entre 14 i 16 anys reclamen formació específica dels perills sobre Internet en els seus centres educatius. “La tecnologia és una gran oportunitat per als joves, ja que ofereix molts avantatges, però també riscos”, explica Emma *Overton, coordinadora del programa d'Estratègia Digital de The British School of Barcelona. “Es tracta de donar als alumnes les eines necessàries perquè ells mateixos puguin fer un ús responsable de manera autònoma”. 

En aquesta línia, The British School of Barcelona, recentment acreditat com un dels millors col·legis britànics del món pel govern britànic, porta anys treballant amb els seus alumnes en el desenvolupament de competències digitals i la seva aplicació a l'aula per a millorar l'experiència d'aprenentatge de les diferents matèries. Overton explica que la formació digital és essencial en totes les etapes, començant pels més petits, i que és important reflexionar conjuntament sobre els beneficis que aporta i els desafiaments que implica. “Abans de posar en marxa el nostre programa d'Estratègia Digital en tot el col·legi analitzem minuciosament l'enfocament més adequat i comptem amb el consell d'experts com Mark Anderson, guru de les TIC aplicades a l'educació, per a desenvolupar el pla d'acció a mitjà i llarg termini”.

Com aconseguir que els nens facin un ús responsable de la tecnologia?

The British School of Barcelona en col·laboració amb Anderson proposen algunes claus per a ensenyar a nens i joves a desenvolupar un sentit crític a l'hora de fer ús de les eines digitals: 

1. Incorporar la tecnologia únicament en les àrees on aportin valor.

El fet que es pugui fer una activitat usant la tecnologia, no significa que necessàriament s'hagi d'utilitzar. Des de *BSB aconsellen no convertir la tecnologia en el centre de tot, sinó avaluar primer en quines àrees permet reforçar l'aprenentatge, com afegeix valor a determinades tasques, i de quina manera beneficia als alumnes per a millorar les seves habilitats futures. La clau està a utilitzar les eines digitals de manera moderada i equilibrada.

2. Ensenyar als joves a ser ciutadans digitals responsables i liderar el seu propi aprenentatge

Els joves han de conèixer les conseqüències de la seva presència en Internet i de l'ús que fan de les xarxes socials, i hem d'ensenyar-los a gestionar una empremta digital responsable. Així mateix, és crucial ajudar-los a desenvolupar el pensament crític que els permeti detectar les notícies falses i els continguts potencialment perillosos. “Hem d'inculcar uns valors i destreses que vagin més enllà de la tecnologia i que els preparin per a liderar projectes autèntics i reals, preparats per al futur, amb seguretat i professionalitat”, explica Overton.

3. Acceptar que la digitalització és un procés llarg i que preparar als joves porta temps.

Tan important com conèixer el potencial de la tecnologia és saber dedicar temps al procés d'integració dels recursos disponibles. Anderson destaca que és imprescindible fer un acompanyament gradual en l'aprenentatge del bon ús d'internet de manera que els nens descobreixin les seves possibilitats a poc a poc i de manera constructiva. “És com aprendre a muntar amb bicicleta. Els ensenyem, els acompanyem, i no els llevem els *ruedines fins que veiem que ja estan preparats, i encara així els continuem ajudant perquè no caiguin. Amb la tecnologia passa una cosa similar: si bé hem de crear oportunitats perquè els alumnes es familiaritzin amb elles, aquestes han de ser adequades a cada situació i apropiades per a l'edat de cada nen.”

4. Involucrar a tot l'entorn del nen.

*BSB i Anderson coincideixen que no és possible implantar una estratègia digital en el col·legi de forma aïllada. “A més dels alumnes, és imprescindible comptar amb la participació del professorat i de les famílies, i en aquest sentit la formació de tots ells és una prioritat en *BSB”, destaca *Overton. Així doncs, els mateixos principis de ciberseguretat, filtrat, temps d'exposició i ciutadania digital que s'ensenyen en el col·legi han de regir en la llar. I per a això és fonamental oferir orientació a les famílies de manera regular. “En *BSB això ho fem a través de tallers pràctics i xerrades amb experts en tecnologia i educació.” 

  

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

Guia comercial del Vallès