Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Enfonsen un dofí a Vilanova i la Geltrú per estudiar els efectes en l'ecosistema marí

12 Gener 2021 Redacció: Andrea Rodríguez

Població: BlanesL'observatori marí OBSEA de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha enfonsat un dofí trobat mort fa uns dies a Blanes (La Selva) per estudiar els efectes en l'ecosistema marí. L'experiment es duu a terme a Vilanova i la Geltrú (Garraf), just davant d'una càmera d'observació subaquàtica que ha de permetre analitzar l'impacte de la presència del cadàver sobre els ecosistemes bentònics i les comunitats de peixos de la zona. L'experiment el duu a terme la PUC conjuntament amb l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que es va encarregar d'analitzar les causes de la mort del cetaci a les instal·lacions del Centre de Recerca de Sanitat Animal (CReSA), a Cerdanyola del Vallès. 

Un veí de Blanes va ser qui va localitzar el cos del dofí a tocar de la sorra a la platja de Sabadell. Un cop feta la necròpsia, va ser traslladat a l'observatori submarí OBSEA, on els investigadors van optar per fondejar-lo davant la càmera de videovigilància submarina per analitzar l'impacte que pot tenir la seva presència. Tot seguit, tota la informació que s'obtingui es complementarà amb dades de la temperatura i la salinitat de l'aigua, així com de la velocitat i direcció dels corrents en aquest punt. Amb això, es vol interpretar els processos ambientals associats a la descomposició del cadàver. "Durant els últims anys hem estudiat la presència i absència d'espècies en funció d'aquestes variables, però ara la presència del dofí pot alterar els resultats que fins ara teníem i atraure espècies que no veuríem en condicions normals", esmenta Joaquín del Rió, director del grup de recerca SARTI-MAR de la UPC i responsable de l'OBSEA. 

D'aquesta manera, les dades permetran ser interpretades en els processos ambientals associats a la descomposició del cadàver en ambients costaners amb tecnologia innovadora. Aquest tipus d'experiments encara no s'havien dut a terme en aigües mediterrànies. Per això, es desconeixen els principals actors implicats en la descomposició de cadàvers de mamífers marins al Mediterrani, entre els quals es troben des de bacteris fins a cefalòpodes o depredadors com els taurons. Hi ha hagut altres punts del planeta on sí s'ha dut a terme un projecte similar, com l'estudi de científics del Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) de Califòrnia, que va observar com una balena morta al llit marí provocava importants canvis espacials i temporals a la comunitat marina local. 

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

blanes cerdanyola del vallès vilanova i la geltrú


Els reportatges més vistos


Rep les notícies d'última hora

La vostra privacitat és important per a nosaltres

Tant els nostres socis comercials com nosaltres fem servir cookies a la nostra web per personalitzar contingut i publicitat, proporcionar funcionalitats a les xarxes socials i analitzar el nostre trànsit. Fent clic, accepteu l'ús d'aquesta tecnologia a la nostra web.

Guia comercial del Vallès