Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

S'invertiran 4,5 MEUR per treure tot l'amiant de Badia del Vallès

27 Novembre 2021 Redacció: puntvalles

Població: Badia del VallèsDia històric a Badia del Vallès. Després d'anys de lluita veïnal, el Govern ha anunciat aquest dissabte que invertirà 4,5 MEUR per treure l'amiant de tots els habitatges del municipi abans del 2025.

En concret, ho farà en els 200 habitatges afectats per aquest material, que és especialment tòxic. "Traurem l'amiant de les vides dels ciutadans de Badia", ha anunciat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, qui ha qualificat l'actuació d'"excepcional" pel fet que es tracta del municipi del país amb més concentració d'amiant en habitatges. De la seva banda, l'alcaldessa, Eva Menor, ha subratllat "la valentia" de Badia en fer visible "la pandèmia invisibilitzada de l'amiant" tot i els riscos d'estigmatitzar "encara més" la ciutat.

Badia del Vallès és la ciutat de l'Estat amb més amiant, es calcula n'hi ha una tona per cada habitant. Tots els edificis de la població estan afectats i, en molts casos, les plaques d'uralita estan trencades, que és quan l'amiant és més tòxic i perillós. Per això, l'Ajuntament i una comissió de veïns van decidir fer un estudi per identificar-lo i començar a retirar-lo dels edificis de la població.

El passat mes de juliol, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va visitar Badia del Vallès i es va comprometre a afrontar la problemàtica de l'amiant amb celeritat. Des de llavors, equips tècnics de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i de l’Ajuntament de Badia del Vallès han treballat conjuntament per trobar una ràpida solució. Paral•lelament, s’han mantingut contactes amb la Comissió de l’Amiant, formada per l’Associació de Veïns de Badia del Vallès i l’Ajuntament.Finalment, aquest dissabte s'ha fet efectiu l'anunci del Govern d'invertir 4,5 MEUR per retirar tot l'amiant dels edificis abans del 2025. Ajuntament i veïns han rebut la inversió "amb alegria" després d'anys de lluita social.

L'alcaldessa de la ciutat, Eva Menor, ha subratllat "la valentia" de Badia en fer visible la problemàtica, tot i el risc d'estigmatitzar "encara més" la ciutat. El municipi es va crear als anys 70 per donar resposta a la forta onada migratòria procedent d'altres punts de l'Estat, i entre els materials utilitzats hi abundava el fibrociment. Aquest material, però, té una vida útil d'uns 40 anys, moment en què es comença a degradar i a emetre fibres a l'ambient, que en inhalar-les provoquen malalties respiratòries com ara l'asbestosi o el mesotelioma. Aquesta afectació és molt visible des del carrer, donat que els edificis incorporen aquest material a l'exterior.

Les façanes són les parts més evidents d'aquest deteriorament, amb elements trencats i malmesos pel pas del temps.Aragonès ha destacat que la situació de Badia ha fet necessari començar per aquesta població, però s'ha compromès a retirar tot l'amiant present al país. 

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

badia del vallès


Els reportatges més vistos


Rep les notícies d'última hora

La vostra privacitat és important per a nosaltres

Tant els nostres socis comercials com nosaltres fem servir cookies a la nostra web per personalitzar contingut i publicitat, proporcionar funcionalitats a les xarxes socials i analitzar el nostre trànsit. Fent clic, accepteu l'ús d'aquesta tecnologia a la nostra web.

Guia comercial del Vallès