Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

S'acaba la verema al Parc Agrari de Sabadell

13 Octubre 2016 Redacció:Durant el mes de setembre s'ha fet la verema a les vinyes del Parc Agrari de la ciutat, on s’han collit un total de 4.250 kg de raïm de les varietats garnatxa, merlot, chardonnay, xarel·lo i monestrell. De raïm blanc, s’han collit 2.560 kg entre xarel·lo i chardonnay, varietats que són molt sanes i amb un raïm de molt bona qualitat. La collita de raïm negre ha sigut enguany de 1.690 kg. La verema s’ha anat fent quan cada varietat ha anat assolint el grau i l’acidesa adequats; així, la varietat més tardana que s’ha collit ha estat el raïm monestrell.

Joan Berlanga, tinent d’alcalde i regidor de Sostenibilitat, ha afirmat que, segons els experts, “la collita d’aquest any és millor que la de veremes anteriors i això és gràcies a la condicions meteorològiques, però també a les actuacions que s’han fet a les vinyes del Parc Agrari, que han tingut per objectiu potenciar un millor desenvolupament dels ceps i protegir el raïm”.

Vi amb nova denominació d’origen

A partir d’ara es començarà a elaborar dos tipus de vi amb denominació d’origen Catalunya: l’Arraona blanc –elaborat amb dues varietats: xarel·lo i chardonnay– i lArraona negre –elaborat amb tres varietats merlot: garnatxa negra i monestrell.

La producció del vi la farà, com cada any des del 2010, la cooperativa L’Olivera, amb l’equip de Can Calopa, que ha treballat les vinyes de la finca de Can Gambús del Parc Agrari seguint els criteris de l’agricultura social i ecològica. El projecte, anomenat “Parc Agrari de Sabadell, vinyes compartides i compromeses”, vol recuperar i adequar un espai obert per difondre l’activitat agrícola i de la vinya amb fins socials a la zona periurbana de Sabadell.

Una feina de mesos

La verema és l’últim esglaó de la feina a la vinya. Es va començar l’any fent una subsolada profunda a carrers alterns de la vinya per afavorir un airejament del sòl. Tot seguit s’hi van escampar fems ecològics i, després, s’hi va fer una llaurada superficial per trencar la terra i colgar els fems. Paral·lelament es van continuar les feines estrictes de vinya: poda, treballs en verd, posar els sarments dins els filferros, subsolar, xenar i, finalment, llaurar els carrers que faltava per tal d’homogeneïtzar tota la vinya.

Durant tota la campanya s’han fet tractaments fitosanitaris. Els tractaments en pols els ha fet CIPO, SCCL i els tractaments en líquid els ha dut a terme l’Olivera. Gràcies a això, aquest any el raïm és molt sa. La collita ha estat abundosa, generosa i de qualitat.

Finalment, un aspecte recurrent que fa patir cada any és el de l’entrada de fauna, que enguany s'ha pogut controlar millor. Els ocells gairebé no han afectat la collita gràcies a unes xarxes que es van posar a l’agost, però a la part de vinya en vas les xarxes no han estat tan efectives i hi ha hagut moltes visites de senglars.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

Els grans vencedors de la Mitja Granollers 2020 Més info

Els grans vencedors de la Mitja Granollers 2020

Enguany, la 34a Edició de la Mitja Marató de Granollers ha tornat ...

La vida zero waste Més info

La vida zero waste

L’era 0 residus ha arribat per quedar-se: com és una vida zero ...

De REBAIXES al Vallès Més info

De REBAIXES al Vallès

%REBAIXES! Vols anar de Rebaixes al Vallès? Sovint pensem que les millors ...

El Fraikin Granollers millora els seus números abans d’acabar l’any Més info

El Fraikin Granollers millora els seus números abans d’acabar l’any

Al mes de novembre es va viure un dels moments més històrics ...

El CB Granollers espera un nou èxit al XVIII Torneig de Nadal de Minibàsquet Més info

El CB Granollers espera un nou èxit al XVIII Torneig de Nadal de Minibàsquet

El mes d’octubre va acabar amb un fet històric al CB Granollers, ...

El perpetuenc Gerard Moreno es consolida amb la Selecció Espanyola Més info

El perpetuenc Gerard Moreno es consolida amb la Selecció Espanyola

El mes d’octubre el municipi de Santa Perpètua va viure un moment ...

Rep les notícies d'última hora

La vostra privacitat és important per a nosaltres

Tant els nostres socis comercials com nosaltres fem servir cookies a la nostra web per personalitzar contingut i publicitat, proporcionar funcionalitats a les xarxes socials i analitzar el nostre trànsit. Fent clic, accepteu l'ús d'aquesta tecnologia a la nostra web.

Empreses i comerços del Vallès