Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Les depuradores de Sabadell estrenen dos nous parcs fotovoltaics, els més grans de Catalunya, amb energies renovables

12 Gener 2022 Redacció: puntvalles.com

Imatges: Ajuntament Sabadell

Població: SabadellLa nova instal·lació suposa un estalvi de 649 tones d'emissions de CO2 a l'atmosfera

Les plantes depuradores d'aigües residuals de Riu Sec i Riu Ripoll, a Sabadell, han estrenat dos nous parcs fotovoltaics –els més grans de Catalunya d'aquestes característiques– que produiran anualment 1.400 MWh l'any. Això equival a les necessitats anuals d'energia d'uns 400 habitatges i suposa l'estalvi de 649 tones d'emissions de CO2 a l'atmosfera. Aquesta energia se suma a la produïda pels aerogeneradors, que es van instal·lar el 2020 a Riu Sec, i a l'aprofitament del biogàs de les dues plantes. En el seu conjunt, ambdues instal·lacions generen el 21% de l'energia que necessites per funcionar i, a més, s'han instal·lat també carregadors per als vehicles elèctrics que es fan servir a les instal·lacions.

Les dues depuradores d’aigües residuals de Sabadell satisfaran un 21% del seu consum energètic amb fonts renovables

La Secretària d'Acció Climàtica de la Generalitat, Anna Barnadas, afirma que intervencions com la de Sabadell permeten afrontar el "canvi de paradigma energètic", dotant el país d'infraestructures més sostenibles encaminades a la "descarbonització" de tots els serveis. També l'alcaldessa de Sabadell, Marta Ferrés, opina que la transició ecològica és "imprescindible" per al futur de les ciutats. De fet, les dues administracions, juntament amb Aigües Sabadell, treballen ja en l'ampliació de la instal·lació que s'acaba de posar en marca i també en la implantació de dos nous parcs fotovoltaics a les estacions de bombament, que es preveu dur a terme al llarg del 2022. Amb aquestes futures inversions, la generació d'energia solar de les dues plantes arribarà a 2.656 MWh l'any.L'actuació a les depuradores s'engloba en un projecte més gran, el Biotop de Sabadell, que inclou també altres projectes de sostenibilitat com la circularitat de l'aigua, la disminució i valorització dels residus, la recuperació d'espais verds, el font de l'ocupació verda o la mobilitat sostenible.

Un 78% d’energia neta a les depuradores

Les actuacions explicades avui relacionades amb l’energia fotovoltaica s’emmarquen dins del Programa d’Estalvi i Eficiència Energètica al sanejament de Catalunya, que està desplegant l’ACA des de 2018. Aquesta iniciativa s’està abordant mitjançant tres eixos, consistents en la implantació de parcs fotovoltaics, la producció de biogàs i mesures per potenciar l’eficiència energètica. El Pla preveu una inversió global de 159 milions d’euros i fixa ja per a l’any vinent satisfer fins a un 18% de les necessitats energètiques provinents de fonts pròpies renovables (avui és del 14%) i, en el futur, aquesta xifra podria ascendir fins el 78%.

Generació fotovoltaica

L’ACA, en relació amb el primer eix (energia fotovoltaica) té previst implantar de manera progressiva instal·lacions d’energia fotovoltaica en diverses depuradores catalanes, fins arribar a una potència instal·lada total de més de 90 MW.

Entre 2020 i 2021 prop de 65 depuradores disposaran d’instal·lacions fotovoltaiques, que faran possible assolir fins a un 18% d’energia procedent d’aquesta font d’energia renovable. En aquest sentit, l’ACA En aquest sentit, l’ACA l’ACA té previst invertir 2,8 MEUR al llarg de 2021 en aquest àmbit.

També té previst duplicar la producció de biogàs i continuar amb el procés de la reducció del 10% amb eficiència energètica.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

sabadell


Els reportatges més vistos


Rep les notícies d'última hora

La vostra privacitat és important per a nosaltres

Tant els nostres socis comercials com nosaltres fem servir cookies a la nostra web per personalitzar contingut i publicitat, proporcionar funcionalitats a les xarxes socials i analitzar el nostre trànsit. Fent clic, accepteu l'ús d'aquesta tecnologia a la nostra web.

Guia comercial del Vallès