Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

La UPC de Terrassa col·labora amb el Govern per analitzar la viabilitat de fabricar mascaretes sanitàries reutilitzables

24 Març 2020 Redacció: ACN - Norma Vidal


Els investigadors alerten que les casolanes de cotó "no són 100% efectives contra el coronavirus"

Investigadors de la UPC de Terrassa estan treballant amb el departament de Salut per analitzar la viabilitat de fabricar mascaretes sanitàries reutilitzables. Mònica Ardanuy, professora de l'Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa, afirma que fa temps que no es creen mascaretes que es puguin rentar i esterilitzar perquè "s'han generalitzat globalment les d'un sol ús", ja que "són les que millor protegeixen". Amb tot, assegura que podrien existir teixits adients per produir-ne de reutilitzables, tot i que reconeix que "és difícil trobar-los al mercat". Per altra banda, adverteix que les mascaretes casolanes de cotó no "protegeixen al 100%" contra el coronavirus i demana prudència als ciutadans.

Mònica Ardanuy, ha explicat que el Govern s'ha posat en contacte amb l'equip d'investigadors de la UPC de Terrassa per assessorar-se sobre la manera més ràpida i efectiva de fabricar aquestes mascaretes sanitàries reutilitzables.La professora assegura que aquesta seria una "solució complementària" tenint en compte l'actual situació de desabastiment de material sanitari que s'està vivint. Amb tot, remarca la necessitat que el teixit que s'utilitzi per fabricar-les tingui una "alta capacitat de filtració de micropartícules de l'aire".Segons la professora, la principal dificultat és aquesta. Un cop s'obtingui el material s'han de realitzar assajos que confirmin la seva capacitat de filtratge, transpirabilitat i capacitat de respiració. Finalment, s'hauran de fabricar les mascaretes, i tot i que aquesta darrera fas és la més senzilla, la professora adverteix que "cal anar amb molt de compte amb el disseny perquè s'ajusti perfectament a la cara del professional sanitari. "A Catalunya comptem amb una indústria tèxtil molt potent, en particular en tèxtils tècnics, que podria engegar aquest procés de manera molt ràpida", comenta la investigadora que assegura que totes aquestes empreses, juntament amb associacions tèxtils, centres tecnològics i la UPC, "ja estan treballant en aquesta direcció".En aquest sentit, confia que el fet que l'executiu espanyol hagi flexibilitzat la normativa per produir mascaretes EPI mentre duri l'actual estat d'excepcionalitat "podria afavorir la rapidesa en la fabricació d'aquest material sanitari a Catalunya". Alerta amb les mascaretes de cotó casolanes Ardanuy remarca que les mascaretes sanitàries han de ser "hidròfobes, sobretot en la part exterior". Per tant, indica que "el cotó està totalment desaconsellat perquè, tot i el seu grau de confort, absorbeix l'aigua i les microgotes amb virus". A més, es un teixit que, si no està tractat amb acabats antibacterians, afavoreix el creixement de bacteris.D'altra banda, la capacitat de filtració d'un teixit varia significativament segons el diàmetre de la fibra, l'empaquetació o l'estructura del teixit, el gramatge i la densitat, entre d'altres. Per tot això, insisteix en què les solucions domèstiques no són aconsellables per a l'àmbit sanitari."En tot cas, i per a un ús temporal no sanitari, les teles més adients per construir mascaretes protectores serien teles amb poca absorció d'aigua, fabricades amb fibres hidrofòbiques o que absorbeixin poca aigua com polièster o polipropilè", comenta. També afegeix que es poden combinar diferents capes de teles com fundes de coixins o draps de microfibra.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

El sindicat de la nova normalitat Més info

El sindicat de la nova normalitat

Article d'opinió: Raül González, Responsable de Comunicació de CCOO al Vallès Oriental, ...

No ets tu, és el teu cervell Més info

No ets tu, és el teu cervell

Podem reprogramar el nostre cervell per canviar la nostra realitat. Toñi Sáez, ...

Tips per aconseguir que una reforma sigui tot un èxit Més info

Tips per aconseguir que una reforma sigui tot un èxit

Molts som els que hem viscut una reforma a casa nostra. Per ...

Granollers se suma de nou a la Marató de l’Estalvi contra la pobresa energètica Més info

Granollers se suma de nou a la Marató de l’Estalvi contra la pobresa energètica

L’Ajuntament de Granollers participa un any més en la Marató de l’Estalvi ...

La vida zero waste Més info

La vida zero waste

L’era 0 residus ha arribat per quedar-se: com és una vida zero ...

Tres talents joves desenvoluparan projectes innovadors per a Granollers Més info

Tres talents joves desenvoluparan projectes innovadors per a Granollers

El programa Agents Innovadors impulsat des del Pla Estratègic és fruit de ...

Rep les notícies d'última hora

La vostra privacitat és important per a nosaltres

Tant els nostres socis comercials com nosaltres fem servir cookies a la nostra web per personalitzar contingut i publicitat, proporcionar funcionalitats a les xarxes socials i analitzar el nostre trànsit. Fent clic, accepteu l'ús d'aquesta tecnologia a la nostra web.

Empreses i comerços del Vallès