Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Caldes de Montbui presenta el seu projecte de construcció d'Habitatge Jove

3 Maig 2021 Redacció: Andrea Rodríguez

Població: Caldes de MontbuiL'Oficina d'Habitatge de Caldes de Montbui presenta el Projecte d'Habitatge Jove, dissenyat per generar un consum d'energia gairebé nul, en el que s'ha tingut en compte les aportacions fetes per joves i veïns i veïnes en les 5 sessions del procés participatiu iniciat el maig de 2020.

El projecte es va presentar el passat 30 d'abril, en roda de premsa, a càrrec d'Isidre Pineda, l'alcalde, Jordi Martín, regidor d'Habitatge, Laia Cuscó, regidora de Joventut, David Juárez, arquitecte de l'estudi Straddle3, i Miguel Rodríguez, membre de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de Caldes de Montbui.

La participació ciutadana, eina transformadora i de millora

El maig de 2020, en plena pandèmia, l'Ajuntament de Caldes va decidir reformular el sistema de participació ciutadana i organitzar sessions virtuals per tal de no renunciar a les opinions de joves, veïns i veïnnes. Fruit d'aquest procés, que va comptar amb 5 sessions obertes a tota la població, el projecte inicial va incorporar millores i canvis substancials. 

Aquestes són les principals aportacions ciutadanes que han fet de l'habitatge jove un espai més integrat en l'entorn i més obert al veïnat:

  • Tranformació del jardí en espai públic
  • La coberta de l'edifici no serà transitable, i per tant es redueix l'alçada de l'edifici 1,2m
  • Incorporació de balcons integrats perquè cada habitatge gaudeixi d'espai exterior
  • Transformació del novè habitatge en un espai comú polivalent obert a la ciutadania
  • Incorporació de porticons corredissos
  • Incorporació de plantes enfiladisses a la façana
  • Deixar vist parcialment a l'interior part de l'estructura de fusta i contenidors reciclats

Contacteu amb l'Oficina d'Habitatge

Els joves interessats a optar a una vivenda, d'edats compreses entre els 16 i els 30 anys, poden informar-se a través del web www.habitatgejovecaldes.cato bé demanar informació per mail, habitatge@caldesdemontbui.cat o per via telefònica, 93 865 56 56 / 93 865 55 99.

Característiques de l'habitatge jove calderí

El nou habitatge se situarà al solar de l'avinguda de Josep Fontcuberta, davant del parc de Romà Martí. Es tracta d'un espai provisional de zona verda qualificat com a equipament, del qual se'n farà ús d'habitatge-allotjament degut a la manca d'habitatge públic al municipi i a la dificultat d'emancipació dels joves. La franja de 16 a 30 anys suposa el 16% de la població de Caldes de Montbui.

El projecte, d'acord amb els requisits d'habitabilitat i superfície establerts per la normativa, s'ha dut a terme per l'estudi d'Arquitectura Straddle3, especialistes en Arquitectura participativa, i Eulia Arkitektura, arquitectes especialitzats en innovació constructiva i estructural, assessorats per Societat Orgànica, una cooperativa pionera en sostenibilitat i eficència energètica.

El resultat final de projecte consta de vuit habitatges amb una estructura de mòduls prefabricats lleuggers que faran que l'obra resulti més ràpida i més sostenible que els sistemes convencionals de formigó armat. Es tracta d'una combinació de contenidors marítims reutilitzats, units per forjats de fusta contra-laminada.

El disseny de l'edifici en matèria d'eficència energètica, s'ha realitzat amb l'obejctiu d'aconseguir un edifici de consum gairebé nul, gràcies a la mida i la situació de les finestres, els aïllaments i el sistema de ventilació i climatització.

L'estructura de contenidors marítims es completarà amb una façana construïda amb fusta ecològica, el tractament sense productes químics de la qual ofereix una major durabilitat. Els porticons practicables que oferiran protecció solar a les finestres tambe seran de fusta.

La major part dels interiors, terres i parets, estaran revestits amb paviments continus i taulers de cartró guix que oferiran les millors prestacions de confort i aïllament acústic.

Els vuit habitatges estaran repartits en tres nivells: dos d'ells en planta baixa, tres al primer pis i tres més a la segona planta. Cada habitatge, amb una superfície d'uns 40 m2, disposarà d'una sala oberta amb cuina i menjador, un dormitori doble, un vestidor per emmagatzemar roba i un bany. Tot l'edifici serà accessible i un dels habitatges estarà adaptat per a persones amb mobilitat reduïda. 

A la planta baixa hi haurà un espai comunitari polivalent que s'obrirà a un jardí equipat amb un porxo completament obert a l'espai públic. 

Al Ple de novembre es va aprovar una partida d'inversions de 745.000 euros del pressupost municipal 2021 per a la licitació de les obres de construcció del projecte, que està previst que comencin al setembre d'aquest any 2021 i acabin el mes de juny de 2022.

Reconeixement Internacional

El projecte d'Habitatge Jove es va presentar al projecte internacional de "Cities for global health". El certament valora les iniciatives per repensar les ciutats després de la pandèmia, valorant factors com arquitectura, habitatge, urbanisme, espai lliure, convivència, medi ambient, sostenibilitat, participació, joventut i política (https://www.citiesforglobalhealth.org/initiative/housing-block-young-people)

Podeu visionar la representació virtual de l'edifici i els resultats del procés de participació al web https://www.habitatgejovecaldes.cat/i a l'enllaç de Youtube: https://youtu.be/vesgaNQaAvU

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

caldes de montbui


Els reportatges més vistos


Rep les notícies d'última hora

La vostra privacitat és important per a nosaltres

Tant els nostres socis comercials com nosaltres fem servir cookies a la nostra web per personalitzar contingut i publicitat, proporcionar funcionalitats a les xarxes socials i analitzar el nostre trànsit. Fent clic, accepteu l'ús d'aquesta tecnologia a la nostra web.

Guia comercial del Vallès