Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Article d'opinió: I si comencem per la lluita individual per salvar el planeta?


Autor/a: Laia Eslava

Imatges: pixabay

Centre: Institut Forat del Vent


Durant els darrers anys, s’està donant molta difusió al moviment contra el canvi climàtic a través dels mitjans de comunicació. Cada vegada sembla ser més gent la que se suma a aquesta revolució. No només es duen a terme activitats de neteja i conscienciació, sinó que també s’està fent una crida als governs de diferents països perquè prenguin mesures de precaució. Tot i això, la vertadera qüestió és: Què estem disposats a fer i a què estem disposats a renunciar nosaltres, a nivell personal i individual? 


D’entrada, no utilitzar el cotxe durant un any suposa evitar l’emissió d’unes 2,4 tones de CO2 l’any, i evitar agafar un vol transatlàntic, entre 0,7 i 2,8 tones. D’altra banda, la indústria tèxtil comporta un 8% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle i es calcula que cada ciutadà espanyol consumeix més de 200 bosses de plàstic l’any, i produeix 1 Kg. de brossa diària. Aquestes dades reflecteixen l’impacte mediambiental que provoquen les comoditats amb què ens hem acostumat a viure. Tot i així, la majoria de nosaltres no ens plantegem la possibilitat de renunciar-hi, i preferim seguir vivint en l’engany i fer els ulls grossos. 


A nivell personal, intentant reduir el nostre consum al màxim, reciclant, estalviant aigua i llum, mantenint els carres i els entorns naturals nets i lliures de brossa... provoquem un canvi en el nostre entorn molt més gran que, per exemple, assistint un dia a una manifestació i oblidant-nos del tema durant la resta de l’any, o indignant-nos a les xarxes socials, pensant que hem realitzat una gran acció. Si tots poséssim de la nostra part, contribuint a viure en un entorn el més net possible, accions com les recollides de brossa serien innecessàries. Com diu la dita popular: “no és més net qui més neteja, sinó qui menys embruta”. 


Demanar als govern que prenguin mesures acostuma a suposar pujades d’imposts o prohibicions als ciutadans que, a la llarga, no solucionen el problema, donat que s’acaben trobant maneres d’evitar-les. En la meva opinió, resultaria més senzill que els ciutadans ens autoimposéssim aquestes mesures i que des del govern ens ajudessin a dur-les a terme. Per exemple, podríem prendre la decisió de no utilitzar el cotxe dins la ciutat, i el govern ens podria facilitar la tasca abaratint el cost del transport públic i garantint el seu bon funcionament. 
En conjunt, segons el meu punt de vista, intentar que hi hagi una conscienciació a nivell global sobre la importància d’intentar aturar el canvi climàtic no provoca cap efecte si, després, a nivell personal, no hi ha una implicació per part de tota la població. Si tothom canvia el seu entorn més proper, el món sencer canvia. 


Més continguts de Institut Forat del Vent


Institut Forat del Vent

Cerdanyola del Vallès

Autor/a: Daniella George

... però, a quin cost?

Llegir

Institut Forat del Vent

Cerdanyola del Vallès

Autor/a: Yaiza Castelló

Raons per les quals cada cop tenim menys fills

Llegir

Institut Forat del Vent

Cerdanyola del Vallès

Autor/a: Laia Eslava

El perill de les coses de l’edat

Llegir

Institut Forat del Vent

Cerdanyola del Vallès

Autor/a: Daniella George Etukudo

Emocions i decisions

Llegir

Guia comercial del Vallès