Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Un Scape Room calderí, el Musik N Viu de Granollers i el Refresc’Art a Mollet: torna amb força la cultura!

1 Juliol 2021 Redacció: Puntvallès


 

L’inici del procés de vacunació ha donat pas a una relativa obertura de l’activitat cultural. Per fi podrem tornar a gaudir, amb les mesures de prevenció oportunes, de les nostres enyorades festes majors i també hem vist com en les darreres setmanes les agendes dels pobles vallesans s’han omplert de propostes, per exemple, d’Scape Tour calderí que ha organitzat el Museu Thermalia, la tornada del Festival Musik N Viu amb la seva 16a edició, després d’un any d’interrupció, o la programació cultural Refresc’Art a Mollet amb diferents activitats familiars i activitats adreçades al públic general amb un preu únic de 3 € amb la intenció de promocionar esdeveniments d’oci atractius de la ciutat vallesana. 

Comencem la nostra ruta per algunes de les activitats culturals destacades a les nostres terres parlant de la iniciativa d’oferir un Scape Tour a Caldes de Montbui, que va sorgir de la reflexió del Museu Thermalia per trobarun producte que pogués oferir-se tant en situació normal com de confinament. L’elecció del tema de les bruixes de Caldes va sorgir després i ha utilitzat com a documentació l’exposició que amb el títol “Lo negosi de les bruixes” va acollir el Museu Thermalia l’any 2019.

A partir d’aquí, Oriol Castillo, treballador del Museu, va rebre l’encàrrec de dissenyar el joc i confeccionar el material que han d’utilitzar les persones participants i amb el qual interaccionen: un cistell amb diversos elements que contenen les pistes per anar avançant en el joc i arribar fins el final. L’Scape Tour recorre varies escenes contextualitzades en aquest tràgic moment històric que va viure el municipi i la història es coneix mentre es juga.

Es tracta de viure l’experiència de conèixer la història de la cacera de bruixes a Caldes de Montbui el 1619. L’experiència, que te un preu de 25€ independentment del nombre de participants, està pensada per un màxim de 5 persones. L’Scape Tour comença a la plaça de la Font del Lleó amb un audio, inclou 7 ubicacions i les persones participants disposen d’un temps màxim de 2 hores per arribar al final, tot i que s’espera que el facin amb menys estona. De fet, està pensat per resoldre’l en una hora aproximadament. Ambientat en la cacera debruixes, no és casual que totes les protagonistes de l’Scape Tour siguin dones.

Entre 1450 i 1750, moltes regions d’Europa van patir la cacera de bruixes. Els càlculs apunten la xifra de 110.000 persones processades i de més de 60.000 execucions. Les víctimes van ser majoritàriament dones pobres, sovint grans, i que vivien soles. Tot i que s’han documentat processos als segles XV i XVI, la repressió va prendre un caire generalitzat i massiu al segle XVII, concretament durant els anys 1616-1622.

En un context de crisi econòmica i social, les suposades bruixes van ser acusades de pertànyer a una secta universal presidida pel dimoni i de provocar tots els mals que patia la societat: destrucció de collites, tempestes, morts, etc. La repressió va partir sovint de les pròpies comunitats locals, on els processos es van realitzar sense cap mena de garantia jurídica. A Catalunya es van produir més de 400 execucions i a Caldes de Montbui 12.

El nombre de dones processades al municipi l’any 1619 va ser de 13, però la pròpia inquisició va alliberar després la filla d’una de les primeres dones executades. I és precisament la figura de l’Eulàlia, una de les primeres dones execudades a Caldes, la que inspira l’ Scape Tour de Caldes i amb qui interactúen les persones que hi participen a partir de codis QR que van trobant I que inclouen àudios que els ajuden a seguir amb el joc. El fil conductor és, per tant, la interacció de les persones participants amb l’Eulàlia, la única dona acusada de “bruixa” que es va salvar de l’execució a Caldes de Montbui.

Un Scape Tour de Km 0


A més d’Oriol Castillo com a dissenyador del joc i creador dels materials, en aquest Scape Tour han participat diferents artistes de Caldes com Núria Adan, que fa de narradora, Lola Rascón I Carme Ortega que han posat veu a les bruixes, Ramón Solé que ha fet l’ambientació sonora, l’estudi Guisla Músic que ha realitzat les gravacions i Vicenç Ferreres que
ha fet el disseny de les imatges gràfiques.
 

Refresc’Art a Mollet


Sota el títol Refresc’Art a Mollet, l’Ajuntament presenta una programació cultural fins al 22 juliol per gaudir de l’estiu a la ciutat amb seguretat. El programa ofereix activitats familiars i activitats adreçades al públic general amb un preu únic de 3 € amb la intenció de promocionar esdeveniments d’oci atractius, majoritàriament els dijous al vespre, a cavall entre la programació d’hivern d’Arts i Escena i la Festa Major.

Refresc’Art a Mollet és un programa que neix per oferir activitats culturals, concerts i espectacles per a tots els públics, d’una manera totalment segura i donant prioritat als artistes,
companyies i col·lectius que estan vinculats a la ciutat. Enguany, però, la proposta aporta més ingredients pel que fa a la varietat i transversalitat dels espectacles que van des del rock fins al clown, jazz o visites al museu, entre d’altres.

Així mateix, també s’ha buscat potenciar els espectacles a l’aire lliure amb la incorporació d’espais de difusió cultural com
ara el pati de Can Gomà. Per la regidora de Cultura, Mercè Pérez “Presentem la nova programació estiuenca de la
ciutat, molt variada, per a tots els públics i sensibilitats artístiques. Que aposta pels artistes locals i que a més porta espectacles a nous espais com ara el pati de Can Gomà. Estic segura que el Refesc’Art 2021 tindrà molt bona
acollida”

Les entrades es poden adquirir en línia a https://molletvalles.koobin.com/ , al Centre Cultural La Marineta (de dilluns a divendres de 15.30 a 21 h) o el mateix dia en el mateix espai 1 hora abans de l’inici de l’espectacle, sempre que les entrades no estiguin exhaurides. Per qüestions de seguretat sanitària, els aforaments seran limitats.
 

Festival Musik N’Viu
 

Sota el lema “El retorn!”, Granollers es prepara per viure la 16a edició del Festival Musik N Viu, el certamen de música
en directe a l’aire lliure que inaugura l’estiu a la ciutat. El festival, que se celebrarà fns al 3 de juliol, presenta algunes
novetats a causa de la situació de persistència de la Covid-19.

La programació musical s’ha vist ampliada a 7 dies i es faran concerts en tres espais de la ciutat: el Parc de Ponent, el Parc Torras Villà i el Recinte Firal. Caldrà fer reserva prèvia de les entrades gratuïtes, restar assegut als seients assignats i
mantenir la distància social entre els diferents grups bombolla.

El Festival Musik N Viu se celebra anualment des de fa 17 anys amb l’arribada del bon temps i té per objectiu esdevenir un espai d’oci nocturn per a joves, amb espectacles i concerts de diferents estils musicals.

 

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

granollers mollet del vallès


Els reportatges més vistos


Rep les notícies d'última hora

La vostra privacitat és important per a nosaltres

Tant els nostres socis comercials com nosaltres fem servir cookies a la nostra web per personalitzar contingut i publicitat, proporcionar funcionalitats a les xarxes socials i analitzar el nostre trànsit. Fent clic, accepteu l'ús d'aquesta tecnologia a la nostra web.

Guia comercial del Vallès