Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Un 2021 amb molts èxits pels esportistes i clubs catalans

24 Desembre 2021 Redacció: Marc Atanasio

Població: Granollers


El 2021, esportivament parlant, podem dir que ha estat molt millor que el 2020, ja que la pandèmia, que va explotar a principis del mes de març de l’any passat, ens va privar de poder viure i gaudir l’esport a tots els nivells.

Recordem que els primers mesos de la COVID-19 van ser molt durs i les decisions que es van prendre per part dels governs van afectar a tots els sectors, però en especial al món de l’esport.

Durant uns mesos, totes les competicions esportives van estar aturades per complet i, després d’estar un temps esperant l’evolució de la pandèmia, es van donar per finalitzades tal com estaven, amb ascensos, però sense descensos. No obstant això, el govern va donar el permís per reiniciar les competicions més professionals, això sí, sense presència de públic a les grades.

Malgrat això, l’esport més amateur seguia sense poder reprendre la pràctica esportiva.

Amb l’inici de la nova temporada, just després de l’estiu de 2020, semblava que les competicions més amateurs podrien arrencar amb una certa normalitat, però només començar, l’augment de casos va obligar a tornar a aturar-les.

 

Temporades a una sola volta

Després d’analitzar la situació, el govern va prendre una decisió i va llançar la proposta de reprendre les competicions a una sola volta, menys aquelles que donaven accés a categories estatals, que es van poder completar del tot.

Al final, les temporades es van reprendre amb una certa normalitat a mitjans del mes de març, sempre seguint els protocols de cada federació esportiva i amb el sistema d’una única volta.

D’aquesta manera, donat que era una temporada extraordinària, es va decidir de nou que no hi hauria descensos, però sí ascensos.

Per altra banda, també cal assenyalar que va haver-hi molts clubs que es van veure molt afectats per la pandèmia i es van
veure obligats a retirar els seus equips de les competicions, ja que no podien afrontar la situació per falta de recursos econòmics.

No obstant això, de mica en mica vam poder tornar a recuperar la il·lusió i els camps i pavellons van poder tornar a estar plens de partits cada cap de setmana.

A més, gràcies a l’avanç positiu de la pandèmia, també va poder anar tornant el públic a les graderies de forma progressiva, sempre mantenint la distància de seguretat i amb les mesures sanitàries corresponents.

Després d’aquesta temporada tan atípica, que finalment va poder completar-se amb certa normalitat, va arribar l’estiu de 2021 i amb ell, la campanya de vacunació per a la COVID-19.

Aquest fet va ser vist de manera molt positiva per tots els sectors, especialment l’esportiu, el qual esperava que la nova temporada pogués iniciar amb normalitat.

Tot això, sumat al relaxament de les mesures, que ha fet que la gent pugui anar recuperant de mica en mica una vida com la d’abans.

Així va ser i, de moment, les competicions estan seguint el seu curs.

Ara per ara, no hi ha hagut gaires inconvenients i de mica en mica s’estan jugant els diferents partits.

No obstant això, el principal problema ha arribat recentment, sobretot amb els més petits, els quals no estan vacunats.

Malgrat aquesta situació, molts d’aquests casos no provenen exactament de la pràctica esportiva, sinó de l’àmbit escolar, on moltes escoles es veuen obligades a confinar alguns dels seus grups escolars per brots de COVID-19.

En aquests casos, els confinaments, sigui per contacte estret o per ser positiu, afecten de manera directa a les activitats extraescolars, com pot ser la pràctica esportiva, on els nens i nenes no hi poden assistir.

Davant d’aquesta difícil situació i amb l’arribada de la nova variant, des del govern s’estan prenent totes les mesures per frenar l’augment de casos, però s’espera que això no provoqui una nova aturada del món de l’esport, com ja vam viure l’any passat.

Després dels primers tres mesos de competició, on no hi ha hagut grans inconvenients per dur-se a terme, arriben les vacances de Nadal i les coses es tornen a complicar.

Amb la finalitat de frenar l’augment de casos, el govern de Catalunya ja ha anunciat que tornarà a implementar noves mesures restrictives durant aquestes setmanes nadalenques.

No obstant això, com l’esport quedarà aturat durant dues setmanes, caldrà veure si les mesures es mantenen fins a la tornada a la competició durant el segon cap de setmana del mes de gener.

De moment, la situació és de total incertesa, ja que durant les últimes setmanes ja hem pogut comprovar com molts equips del territori català s’han vist obligats a suspendre partits, fins i tot al màxim nivell, on la COVID-19 sembla que està tornant a colpejar de valent a tot l’esport professional.

Veurem com evoluciona la cosa durant els dies vinents i si el govern pren noves decisions que afectin de manera directa a la pràctica esportiva, com ja vam viure durant tot l’any passat.

No obstant això, s’espera que no s’hagi d’arribar a aquest nivell, es respecti la pràctica esportiva i es pugui reprendre la competició amb normalitat en tornar de les vacances de Nadal.

El més destacat de l’any

Ara que tanquem aquest 2021, és el moment per fer un repàs per totes aquelles fites més destacades que han passat durant aquest any, en l’àmbit esportiu, a la comarca.

Començant per la represa de les competicions als mesos de febrer i març i acabant amb la celebració del Mundial d’Handbol Femení Espanya 2021 d’aquest mes de desembre, on el Palau d’Esports de Granollers va actuar com una de les quatre seus, en un esdeveniment únic al territori espanyol, que va tenir un gran èxit i que ben segur que marcarà un abans i un després a l’handbol femení a Espanya.

D’aquesta manera, anirem fent un recordatori de tots aquells èxits o moments importants que han anat vivint, entitats esportives o esportistes individuals, al llarg d’aquest any.

Per començar, anem afer un repàs per dues de les grans entitats que tenim al municipi de Granollers, l’EC Granollers, on el primer equip va estar a punt d’assolir una fita històrica, i el BM Granollers, on els primers equips, femení i masculí, segueixen donant guerra a la màxima categoria nacional.

Els tres equips, el primer equip de l’EC Granollers i el femení i masculí del BM Granollers, van ser els primers de la comarca en poder reprendre la competició pel fet de jugar en divisions més professionalitzades.

En canvi, la resta d’equips, més de base i amateurs, van haver d’esperar una mica més per poder tornar al terreny de joc.

Si comencem pel KH-7 Granollers, va tenir una temporada 2020-2021 molt bona, on va acabar primer al Grup B de la primera fase de la competició a la Lliga Guerreras Iberdrola.

Aquest fet li va permetre poder passar al grup de campionat, on les coses no van anar tan bé com s’esperava.

Per aquesta segona fase, les granollerines ja no van poder comptar amb la internacional espanyola, Kaba Gassama, que va posar rumb a França per fitxar pel Nantes.

Van acabar aquesta segona fase en sisena posició i van caure als quarts de final de la Copa de la Reina.

Un cop finalitzada la temporada, les noies de Robert Cuesta van marcar de vacances i el mes de setembre va arrencar la nova temporada, ja en format d’un únic grup i sota les ordres de Salva Puig.

De moment, fins a l’aturada pel Mundial, les granollerines van setenes amb 11 punts i un balanç de 5 victòries, 1 empat
i 4 derrotes. Per altra banda, el Fraikin BM Granollers va acabar, en quart lloc, la temporada passada a la Lliga Asobal i va aconseguir un bitllet per tornar a jugar competició europea dos anys després.

Els granollerins van superar la primera fase davant l’HC Prolet 62, però van caure eliminats a la següent ronda, en mans del Kadetten, equip suïs.

Tot i aquest cop dur, els d’Antonio Rama es van refer i porten un inici de temporada molt positiu, el qual els ha situat en segona posició de la Lliga Asobal i han superat la ronda de setzens de final de la Copa del Rei davant el FC Barcelona B.

Ambdós equips no tornaran a jugar fins al 2022, el masculí per mirar de seguir en la mateixa dinàmica, mentre que el femení mirarà de capgirar la situació per pujar a la classificació.

L’EC Granollers a punt de fer història

Després d’una temporada atípica, on el grup 5 de Tercera Divisió es va dividir en dos subgrups per evitar grans desplaçaments, a causa de la pandèmia, podem dir que l’EC Granollers va realitzar una de les millors temporades dels últims anys.

L’equip de José Solivelles va finalitzar aquesta primera fase en tercera fase, la qual cosa li va permetre avançar al grup
d’ascens.

Tot i la bona dinàmica que portava l’equip, a aquesta segona fase, no va tenir la mateixa sort i només va guanyar un partit de sis que va disputar.

Després d’aquesta fase, l’equip va tenir una nova oportunitat per seguir somiant, la disputa d’un play-off d’ascens 17 anys després.

Aquest cop, el rival va ser el Sant Andreu, en una eliminatòria a partit únic al Municipal del Carrer Girona.

Malgrat que els quadribarrats es van avançar al minut 15, el Granollers va lluitar fins al final i just a l’últim minut va tenir una oportunitat d’or per enviar el partit a la pròrroga amb un penal a favor, però el porter del Sant Andreu va endevinar les intencions i el va aturar, fent que el Sant Andreu avencés de ronda.

No obstant això, la temporada de l’equip granollerí va ser històrica.

A l’estiu es va anunciar que Javi Pérez es convertia en nou entrenador del 1r equip a la Tercera RFEF, però després d’encadenar tres derrotes en les tres primeres jornades, va dimitir del càrrec.

Setmanes després, es va anunciar que José Solivelles tornava a la banqueta granollerina i amb ell, multitud de cares noves, amb l’única intenció de capgirar la situació i millorar la plantilla per afrontar el principal objectiu, la permanència.
De moment, després de 15 jornades, l’equip va quinzè amb 12 punts.

La pèrdua de Sergi Mingote

A mitjans del mes de gener, concretament el dia 16, ens vam assabentar d’una notícia molt dura per tot l’esport català, la pèrdua de Sergi Mingote, alpinista i polític espanyol, a l’edat de 49 anys.

L’esportista de Parets del Vallès estava intentant coronar el K2 en ple hivern i mentre estava fent el descens del C1 al camp base, va caure de manera fatídica.

Malgrat els esforços que van fer per prestar-li auxili, no va ser possible i no es va poder salvar.

Entre els seus èxits, al llarg de la seva dilatada carrera com alpinista, hi destaquen la coronació de l’Everest en solitari per la cara nord l’any 2001 i les pujades al K2 i al Broad Peak en només set dies durant el 2018.

A més, també va ser conegut per les seves funcions polítiques, primer com a funcionari a Granollers, i després com a regidor i alcalde del seu poble, Parets del Vallès, entre 2011 i 2018.

La Mitja de 2021, tot un èxit

Tot i que el 2020 es va poder celebrar la prova amb total normalitat, ja que al mes de febrer encara es desconeixia l’existència de la pandèmia.

D’aquesta manera, aquest any, ja amb la pandèmia pel mig, s’ha hagut de treballar de valent per poder realitzar la prova en les millors condicions possibles.

Per això, la Mitja del 2021 no es va poder celebrar a la data habitual i es va haver d’ajornar fins al mes de juny, quan la cosa estava millor i el govern donava l’autorització.

Finalment, seguint el protocol establert per minimitzar els riscos, el dissabte 5 de juny es va disputar la prova amb uns 3000 atletes, en un circuit diferent del dels altres anys, més allunyat del nucli urbà.

La victòria masculina va ser per l’atleta Ayad Lamdassen, amb un temps d’1:03:31, seguit de ben a prop per Javi Guerra (1:03:44) i completant el podi, en Youssef Ben Hadi (1:04:09).

En clau femenina, la victòria va ser per l’atleta de Polònia, Karolina Nadolski, amb un temps d’1:11:27, seguida per Meritxell Soler, segona amb 1:13:14, i Gema Barrachina, tercera amb 1:14:33.

La Fórmula 1 torna al Circuit de Catalunya

Després d’un any complicat, on, tot i que es van disputar les carreres amb certa normalitat, no va haver-hi públic a les grades, enguany ha estat diferent¡ i molts traçats ja han anat introduint públic de forma gradual.

En el cas del Circuit de Barcelona-Catalunya, la prova de la Fórmula estava marcada pel 9 de maig, justament coincidint amb el final de l’estat d’alarma.

Aquest fet va permetre que el PROCICAT permetés l’entrada de públic, amb un aforament reduït.

D’aquesta manera, el Circuit va voler donar preferència als abonats i 1.000 d’ells, escollits a través d’un sorteig a l’atzar, van poder presenciar el Gran Premi des de la part baixa de la graderia principal.

En aquest espai, cada localitat estava separada per un seient, per tal de mantenir la distància de seguretat i sempre amb la mascareta posada tota l’estona.

De mica en mica, les següents proves celebrades al Circuit de Montmeló van tenir més públic a les graderies.

A l’estiu es va disputar el GP de MotoGP amb una millora d’aforament, gràcies a la millora de les dates epidemiològiques.

Durant aquesta temporada també hem pogut viure, entre d’altres, les proves del Campionat del WorldSBK i la del World
RX.

Per altra banda, aquest novembre es va acordar la renovació del Circuit de Barcelona-Catalunya pels Grans Premis de Fórmula 1 i Moto GP fins a l’any 2026.

D’aquesta manera, el traçat català, en aprovació per la Generalitat de Catalunya, podrà gaudir cinc anys més les millors proves de l’automobilisme i el motociclisme.

Àlex Palou, guanyador de l’IndyCar 2021

Al mes de setembre d’aquest 2021, l’automobilisme espanyol va estar d’enhorabona, ja que el pilot català, Àlex Palou, va proclamar-se campió de la Indycar 2021, convertint-se així en el primer espanyol en tota la història en aconseguir-ho.

El jove pilot de 24 anys, natural de Sant Antoni de Vilamajor, amb l’equip Chip Ganassi Racing, va realitzar una temporada espectacular, en el seu segon any a la IndyCar Series.

Aquesta temporada va participar en 16 proves, aconseguint 3 victòries, 1 pole, 3 voltes ràpides i 8 podis, la qual cosa li va portar a aconseguir el títol de campió i poder aixecar l’Astor Cup.

Un quart lloc a l’última prova de l’any, celebrada a Long Beach, ja li va ser suficient per emportar-se el títol, ja que portava cert avantatge respecte als seus perseguidors, Patricio O’Ward i Josef Newgarden.

A més, s’ha convertit en el tercer pilot més jove de tota la història en proclamar-se campió de la Indycar, per darrere de Dixon, que va guanyar el 2003 amb 23 anys, i d’Hornish, que ho va fer el 2001 amb 22 anys.

L’HC Palau de Plegamans corona un any espectacular

Un dels equips que més èxits ha aconseguit durant aquest any ha estat, sense dubte, el primer equip femení de l’HC Palau de Plegamans.

Les noies del conjunt palauenc van aconseguir el triplet: Campiones de l’OK Lliga Catalana 2020, Campiones de l’OK Lliga
2020-2021 i Campiones d’Europa 2021.

D’aquesta manera, coronaven així una temporada rodona. Van ser capaces de derrotar al CP Manlleu Magic Studio a la final de l’OK Lliga i a la de la Lliga Catalana, mentre que van superar al CP Voltregà a la final de l’Eurolliga Femenina.

Per altra banda, aquesta temporada sembla que segueixen en la mateixa línia guanyadora i ja amb Iván Sanz al capdavant de l’equip van aconseguir aquest mes d’octubre un nou títol, la Supercopa d’Espanya d’hoquei sobre patins femenina, després de vèncer 0 a 6 al Cerdanyola a la gran final.

En lliga, aquesta temporada, porten 8 partits jugats i, de moment, ocupen la quarta posició de l’OK Lliga Femenina amb 19 punts.

A més, 9 jugadores de l’equip han estat convocades per la propera sessió de control de la Selecció Espanyola.

Alèxia Putellas es vesteix d’or en una temporada espectacular

Després d’una temporada d’ensomni pel primer equip femení del FC Barcelona, on va aconseguir el triplet (Lliga, Copa i Champions), han arribat els reconeixements individuals i la capitana s’ha emportat tots els focus.

La jugadora de Mollet del Vallès ha estat peça fonamental en els èxits del seu equip i els elogis li han plogut de tots els llocs.

El primer premi va ser quan la UEFA la va escollir com a millor jugadora i millor migcampista de l’any 2020.

També va rebre el ‘Trofeo Selección’, entregat per Marca, com a jugadora amb més internacionalitats.

A més, aquest mes de novembre va rebre la Pilota d’Or per la revista France Football, que l’acreditava com a millor jugadora de la temporada, convertint-se així en la primera jugadora espanyola en aconseguir-ho.

Fa uns dies també va ser premiada a la Gala de les Estrelles del futbol català com a millor jugadora catalana.

Per últim, el gener de 2022 s’entregarà el Premi The Best, on Alexia té tots els números d’emportar-se el premi.

Per altra banda, aquesta temporada, ja sota les ordres de Jonatan Giráldez, l’equip segueix intractable.

El Mundial d’Handbol Femení Espanya 2021

Per últim, per finalitzar l’any hem viscut un esdeveniment únic, la celebració del Mundial d’Handbol Femení Espanya 2021.

Per primera vegada a la història s’ha disputat una competició d’aquesta magnitud al territori espanyol, on el Palau d’Esports de Granollers ha estat una de les seus principals.

Granollers ha acollit gran part dels partits d’aquest Mundial, que s’ha celebrat entre els dies 1 i 19 de desembre.

El Campionat del Món, que ha estat molt disputat i ha tingut una bona acollida per part del públic, se l’ha emportat la selecció de Noruega, que es va imposar a França a la gran final.

‘Las Guerreras’, les quals es van mostrar intractables en les primeres fases de la competició, van acabar caient a les semifinals davant Noruega.

En la lluita pel 3r i 4t lloc es van enfrontar a Dinamarca, en un partit on van tornar a perdre, finalitzant així en una meritòria 4a posició.

Tot i que segur que hi ha més fites a ressaltar durant aquest any 2021, sense desmerèixer a cap d’elles, aquestes han
estat les més destacades.

Ha estat un any complicat pel que fa a la pandèmia de la COVID-19.

Tot i que amb la vacunació s’ha pogut tornar a una certa normalitat, a principis d’any, la incertesa sobre la represa de l’esport base i amateur era molt gran i es desconeixia en quines condicions podria fer-se.

Ara sembla que la cosa torna a complicar-se i molts dels avenços que s’havien aconseguit, tornen a trontollar i les incògnites estan a l’aire de nou.

Per sort, ara venen dues setmanes d’aturada i després de Nadal, les principals institucions esportives prendran les decisions oportunes perquè l’esport es pugui seguir celebrant en un entorn segur.

Si aquest any ja hem viscut moments màgics, el 2022 segur que ens oferirà noves sorpreses.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

granollers

Guia comercial del Vallès