Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Tips per aconseguir que una reforma sigui tot un èxit

27 Febrer 2020 Redacció: Marta Olivé


Molts som els que hem viscut una reforma a casa nostra. Per tal poder evitar maldecaps val la pena fer les coses amb temps i amb totes les garanties possibles per assegurar-nos que el resultat final serà un èxit i es compliran les expectatives fixades. I és que no cal perdre de vista que les despeses inesperades que unflen el pressupost, la mala qualitat dels acabats i l’incompliment dels terminis d’entrega de l’obra són fets habituals. Encara que sembli una constant en qualsevol reforma, res més lluny de la realitat pensar allò de “era inevitable”. Si es segueixen unes pautes bàsiques abans començar i amb un bon assessorament, una bona planificació i un bon control, les obres s’han de realitzar sense patir imprevistos, excuses inesperades, ni veure mal invertits els seus diners. Abans d’iniciar un reforma, per simple que sigui, és convenient demanar l’assessorament d’un aparellador. Precisament, i segons dades del Col•legi d’aparelladors, arquitectes tècnics i enginyers d’edificació de Tarragona, el 90% de les reformes haguessin sortit millor si s’hagués realitzat aquest pas. Si bé un mateix pot pintar una habitació sense necessitat d’assessorar-se, per enderrocar un envà, canviar el traçat de les instal•lacions o variar la distribució de l’habitatge pot ser decisiva una opinió tècnica. 


Per tot això, abans d’iniciar les obres de reforma és important acudir a l’Ajuntament per sol•licitar el permís d’obres municipal, sense oblidar que molts cops també cal demanar un altre permís a la comunitat de propietaris. No ha d’iniciar-se cap obra sense el corresponent permís d’obres. El propietari té l’obligació de comunicar les obres que pretén realitzar. No fer-ho és una infracció greu. Implica el pagament d’una sanció econòmica i la regularització de les obres. L’Ajuntament, amb la concessió del permís, verifica que les obres compleixin amb les Ordenances Municipals, i atorga al propietari el dret legal de realitzar-les. 
A més a més, quan les obres a realitzar alterin o modifiquin qualsevol element comú de l’edifici, com a façanes, patis, estructura o instal•lacions comunes, haurà de demanar-se permís a la comunitat de propietaris. Per a això, el propietari haurà de posar a disposició de la comunitat el projecte de les obres perquè els veïns puguin fer les al•legacions corresponents i, si escau, concedeixin o deneguin el permís, sempre per escrit. Un aspecte fonamental per fer unes obres de reforma amb èxit és cercar una empresa que sigui qualificada. 


Per què cal fer un contracte?

Cal evitar contractar empreses o personal eventual que no ofereixin les suficients garanties de qualitat i de seguretat. Hi ha empreses que no tenen el personal assegurat o que treballen sense fer un pressupost previ detallat de les obres, o cobren sense factura per estalviar impostos. Tot això, encara que en principi sembli “més barat” pot convertir-se en una autèntica ruïna econòmica. És important comprovar que l’empresa disposa d’una assegurança de responsabilitat civil, esgrimint la corresponent pòlissa i el justificant d’estar al corrent de pagament. 
Només així, si hi ha un accident o qualsevol problema, el propietari de les obres podrà reclamar qualsevol desperfecte. A més a més, no s’han de començar les obres sense un contracte amb un pressupost detallat dels treballs, el materials necessaris i la qualitat dels mateixos, signat per totes dues parts.  És molt important que abans d’iniciar les obres es disposi d’un contracte amb un pressupost detallat de les mateixes on quedin perfectament definits les dades que identifiquen a l’empresa, les qualitats dels materials, el preu de la mà d’obra i els terminis d’entrega de la mateixa. 
És important que el contracte contempli el període de validesa, el termini de garantia legal de tota l’obra -no inferior a 3 anys tal i com s’indica a la Llei d’Ordenació de l’Edificació-, així com dels aparells i electrodomèstics que puguin formar part o estar inclosos en els treballs de reforma contractats.  En aquest contracte també han d’estar definides les condicions de pagament i els impostos aplicables a la mateixa, clàusules de rescissió, penalitzacions, la valoració d’obres no contemplades inicialment, etc. Finalment, en el contracte ha d’existir un espai on l’empresa i el propietari signen l’acceptació del mateix i es comprometin, respectivament, a les condicions que s’estipulen.


Important: demanar varis pressupostos

Sempre és aconsellable demanar pressupost com a mínim a dues empreses per poder comparar el preu final, què ens ofereixen i el seu valor afegit. A més a més, no s’han de començar les obres sense un contracte amb un pressupost detallat dels treballs, el materials necessaris i la qualitat dels mateixos, signat per totes dues parts. És molt important que abans d›iniciar les obres es disposi d›un contracte amb un pressupost detallat de les mateixes on quedin perfectament definits les dades que identifiquen a l›empresa, les qualitats dels materials, el preu de la mà d›obra i els terminis d›entrega de la mateixa. És important que el contracte contempli el període de validesa, el termini de garantia legal de tota l›obra -no inferior a 3 anys tal i com s’indica a la Llei d’Ordenació de l’Edificació-, així com dels aparells i electrodomèstics que puguin formar part o estar inclosos en els treballs de reforma contractats. En aquest contracte també han d›estar definides les condicions de pagament i els impostos aplicables a la mateixa, clàusules de rescissió, penalitzacions, la valoració d’obres no contemplades inicialment, etc. Finalment, en el contracte ha d›existir un espai on l›empresa i el propietari signen l›acceptació del mateix i es comprometin, respectivament, a les condicions que s›estipulen en cada cas.
 

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

granollers sabadell terrassa

Els nostres reportatges

Centres educatius al Vallès Més info

Centres educatius al Vallès

Directori d'escoles, cursos i extraescolars al Vallès.  Portes Obertes Escoles del Vallès ...

El CE Sabadell necessitat de victòries per allunyar-se de la zona baixa Més info

El CE Sabadell necessitat de victòries per allunyar-se de la zona baixa

Un dels altres equips catalans, aquest cas del Vallès Occidental, que està ...

Sergi Mingote, alpinista i exalcalde de Parets del Vallès Més info

Sergi Mingote, alpinista i exalcalde de Parets del Vallès

Volia aconseguir fer els més de 8.000 metres del K2 a ...

Les entitats esportives de La Garriga reclamen respostes urgents Més info

Les entitats esportives de La Garriga reclamen respostes urgents

De la mateixa manera que a la resta de municipis catalans, la ...

L’equip de José Solivelles amb ganes de recuperar la bona dinàmica Més info

L’equip de José Solivelles amb ganes de recuperar la bona dinàmica

Tot i la delicada situació que ens està tocant viure a causa ...

Rep les notícies d'última hora

La vostra privacitat és important per a nosaltres

Tant els nostres socis comercials com nosaltres fem servir cookies a la nostra web per personalitzar contingut i publicitat, proporcionar funcionalitats a les xarxes socials i analitzar el nostre trànsit. Fent clic, accepteu l'ús d'aquesta tecnologia a la nostra web.

Guia comercial del Vallès