Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Rutes de senderisme per l’Ametlla del Vallès

6 Abril 2021 Redacció: Andrea Rodriguez

Imatges: cedides

Població: L'Ametlla del Vallès


Pensant en fer alguna ruta per la natura i no saps a on fer-la? A través de l’Ajuntament de l’Ametlla del Vallès podem trobar diferents rutes per conèixer els indrets més desconeguts del municipi de l’Ametlla, al Vallès Oriental. Ara mateix amb l’eliminació del confinament comarcal podem aprofitar per endinsar-nos a plena natura i història de l’Ametlla del Vallès.

Tot seguit, des de l’Ajuntament ens proposen 5 itineraris diferents a fer.


1  El primer d’aquests es basa en conèixer més sobre les masies i els refugiats de l’Ametlla del Vallès. L’objectiu d’aquesta ruta per les masies més importants és conèixer la història de l’agricultura de l’Ametlla, l’activitat econòmica que més ha transformat el territori. A més, se’ns presenta l’oportunitat de conèixer la vida i les circumstàncies personals de molts refugiats de la Guerra Civil Espanyola que van trobar empar a les masies, deixant un testimoni històric. La ruta, de 6,3 km i un desnivell de 120 metres, es pot veure Can Panedes, Can Plantada, Can Plandolit i Can Draper, un conjunt d’edificis construïts al voltant d’una gran pati central envoltat per cobertes agrícoles. Can Draper destaca per la torre de defensa de planta quadrada i finestres d’estil gòtic. Així, l’itinerari 1 té una durada de 2 hores i 15 minuts


2  A continuació, la segona ruta consisteix en descobrir la biodiversitat i els arbres monumentals de l’Ametlla del Vallès. Des del bosc de la ribera al bosc mediterrani, passant per la plana agroforestal del sud de l’Ametlla. A més, també es pot apreciar el paisatge modelat per l’home al llarg de la història i obtenir-ne el màxim rendiment econòmic. Fent aquesta ruta de 5,5 km (2 hores) podrem veure La font de can Draper, la font del Desmai, el Camí ral de Sta. Eulàlia, el qual era l’antic camí ral que unia l’Ametlla del Vallès amb el Rireal de Santa Eulàlia de Ronçana, i la Bassa de Can Plantada. A més, podrem veure una gran varietat d’arbres, com el pi, l’alzina i el roure, els àlbers, el roure, els lledoners, el boix grèvol i el boix. Recordar que el desnivell del recorregut és de 71 metres


3  El tercer itinerari que se’ns proposa és per veure els fonts i el bosc de ribera de l’Ametlla. El fil conductor és el torrent del Verder i enllaça una bona part de les fonts i infraestructures hidràuliques ubicades al seu entorn. El torrent rep el nom, segurament, de la vegetació exuberant que hi creix, degut a l’abundància d’aigua en aquest indret. D’entre les infraestructures destaquen nombroses fonts i algunes petites rescloses. Actualment abandonades, aquestes permetien derivar l’aigua del torrent cap als recs que conduïen fins als horts propers. També hi trobem un petit pantà, en desús, i diverses basses, així com un aqüeducte. D’aquesta manera, en la ruta podrem veure la Font de la Mina, la Font del Racó, el Pantà de Can Milet, la Font del Gat i el Repartidor. Aquest tercer itinerari té una distància de 4,3 km (2 hores) i un desnivell de 120 metres.


4  El quart itinerari, d’una distància de 6,6 km i dues hores de durada, consisteix en veure el paisatge urbà i contemporani, la muntanya mitjana. Consisteix en la visita al serrat de l’Ocata i a l’ermita de Sant Bartomeu de Montràs, evocant-nos a la vida de les zones de la muntanya mitjana abans de la voràgine urbanitzadora dels nostres dies. Cases humils, conreus enfeixats, boscos magres i adaptats a la sequera i, per sobre de tot, una interrelació estreta entre la humanitat i la natura. Els punts d’interès que podrem veure fent la ruta són Sant Bartomeu de Montràs, el serrat de l’Ocata, el pla del Verder i Puigllonell, una masia documentada l’any 871 i que es va convertir en la casa del Serrat de l’Ocata, potència vitivinícola del segle XIX.


5  L’últim itinerari que ens proposen des de l’Ajuntament de l’Ametlla del Vallès és sobre el modernisme d’estiueig. Durant el mandat del Dr. Bassa, el caràcter residencial del municipi es va reforçar amb els projectes urbanístics i arquitectònics de M.J. Raspall, arquitecte municipal des del 1906 fins l’any 1912. D’aquesta manera, el recorregut ens fa apreciar aquestes reformes i les noves construccions com can Xammar de Dalt, el Cafè o l’Ajuntament. Com a punts d’interès trobem Can Xammar de Dalt, una de les cases amb més terra i poder de l’Ametlla documentada l’any 1202, Casa Moncau, l’Escalinata i els jardins de l’església, Can Bachs, Cal Barber, Casa-cafè Dr. Bassa, El Cafè, l’Ajuntament i escoles i Vil·la Lola. Aquest últim itinerari té una distància de 650 metres a un desnivell de 46 metres. La durada és d’una hora.


Aquestes han estat les rutes fetes per l’Ajuntament de l’Ametlla del Vallès per endinsar-nos per complet en plena naturalesa. L’Ametlla del Vallès, un dels municipis del Vallès Oriental, destaca per la seva història i aquestes rutes permeten introduir-nos d’una manera molt agradable, ja sigui per veure les seves fonts i per l’herència arquitectònica.

A través del web http://www.citametlla.cat/cita_vell/interactiu/ podreu preparar totes aquestes rutes i gaudir d’un dia en família i amics per aquest bonic municipi del Vallès Oriental.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

l'ametlla del vallès


Rutes pel Vallès Occidental i rutes pel Vallès Oriental


Guia comercial del Vallès