Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Què és el projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans i què suposa que Granollers hi participi?

4 Octubre 2021 Redacció: Marta Olivé


Avui en dia la defensa dels Drets Humans és un repte que hem de tirar endavant. En aquest reportatge us parlarem de l'11a edició del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans on Granollers tindrà una participació activa. En total comptaran amb 14 defensors/es dels Drets Humans, procedents de tot el món.

La defensa dels drets humans és un dels grans reptes que tenim per endavant. En aquest context, i en plena pandèmia de la Covid-19, la 11a edició del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans tindrà entre les seves participants a la ciutat de Granollers. La cita comptarà amb la participació de 14 reconeguts defensors i defensores dels drets humans procedents de tot el món i que venen lluitant des de fa anys a favor de la millora de la vida de milers de persones.

 

La campanya central de l’edició d’enguany és la defensa de la terra i el medi ambient amb intersecció en la defensa dels drets de les persones migrades i refugiades, el dret a la pau i els drets de les dones i del col·lectiu LGBTIQ+.
Les activistes que participen en aquesta edició són: Yolanda Oqueli, Milena Florez, Amaru Ruiz, Karen Taxilaga, Margarita Pineda, Reynaldo Domínguez, Czarina Musni, Leiria Vay, Ruth Mumbi, Marcelline Nyiranduwamungu, Manal Tamimi, Luz Marina Hache, Karla Avelar i Regina.


Els 27 municipis participants en aquesta edició s’han compromès en una declaració institucional a mantenir i a ampliar les polítiques públiques de suport als defensors i defensores de drets humans a escala local i global, en solidaritat amb el compromís d’aquestes persones per promoure i protegir els drets humans des de la no violència, i en rebuig a les amenaces, persecució i assassinats que pateixen.
Exigeixen també l’alliberament incondicional d’Abdulhadi Al-Khawaja (Bahrain) i Ilham Tohti (Minoria Uigur de Xina), Nasrin Satoudeh (Iran) i els Defensors del Aigua del Guapino (Hondures), defensors i defensores de drets humans, que estan actualment empresonats als seus països d’origen, per la seva tasca de denúncia i activisme.

En què consta el projecte?

Ciutats Defensores de Drets Humans és un projecte organitzat conjuntament pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, amb la participació de 27 municipis catalans i de l’Institut de Drets Humans de Catalunya, l’Institut Internacional Català per la Pau, Casa Amèrica de Catalunya, la Diputació de Barcelona, el, el Fòrum de Síndics i Defensors Locals, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Tallers oberts a la ciutadania

S’han programat quatre tallers oberts a la ciutadania per als que no caldrà inscripció prèvia i es podran seguir pel canal de YouTube de Ciutats Defensores dels Drets Humans:
- El 13 d’octubre, a les 18 h, Leiria Vay (Guatemala, Comité de Desarrollo Campesino (CODECA)) parlarà de la defensa de la Mare Terra i el medi ambient per part dels moviments camperols i indígenes a Guatemala.
- El 19 d’octubre, a les 18 h, Reynaldo Domínguez (Hondures, Comité Municipal de Defensa de los Bienes Comunes y Públicos de Tocoa (CMDBCT)) parlarà de la criminalització de la defensa de l’aigua contra la indústria de la mineria a Hondures.
- El 9 de novembre, a les 18 h, Margarita Pineda (Hondures, Consejo Cívico de Organizaciones Populares e Indígenas de Honduras (COPINH)) farà un taller sobre la defensa de la Mare Terra i la protecció de les minories ètniques i nacionals a Hondures.
- El 17 de novembre, a les 18 h, Amaru Ruiz (Nicaragua, Fundación del Río) se centrarà en la defensa de la biodiversitat i acompanyament de famílies camperoles i indígenes a Nicaragua.

Les defensores i defensors d’aquesta edició

Entre les figures que hi participaran, figuren, Yolanda Oqueli (Guatemala, Refugiada a Euskadi): defensora dels drets humans i ambientals. A Guatemala era lideressa del Frente Norte del Área Metropolitana – FRENAM i una de les fundadores del moviment Resistencia La Puya.
Milena Florez: defensora dels drets humans i ambientals, forma part del Moviment Rios Vivos, moviment de defensa de l’aigua i de la vida, que lluiten contra el megaprojecte de la hidroelèctrica Hidroituango.  
Amaru Ruiz (Nicaragua, refugiat a Costa Rica): defensor nicaragüenc dels drets humans, biòleg, investigador, formador i ambientalista. 
Karen Taxilaga(link is external) (Mèxic): defensora dels drets humans i dirigent camperola, encapçala moviments dels i les comunes de Tezontepec de Aldama i és representant de les dones a l’organització “Unión de la Fuerza Indígena Campesina (UFIC)” a Hidalgo.
Margarita Pineda (Hondures): activista de la comunitat lenca i defensora de la terra, el territori, els drets ambientals i els drets dels pobles indígenes. 
Reynaldo Domínguez (Hondures): defensor dels drets humans i ambientals d’Hondures, és el president de la Junta de l’Aigua del Guapinol i coordinador del Comitè Municipal de Defensa dels Béns Comuns i Públics de Tocoa (CMDBCP). 
Czarina Musni(link is external) (Filipines): advocada i defensora dels drets humans de Mindanao, membre de la National Union of Peoples’ Lawyers (NUPL), i de la Union of Peoples’ Lawyers in Mindanao (UPLM), organitzacions que brinden serveis legals a víctimes de violacions de drets humans. 
Leiria Vay (Guatemala): defensora indígena Maya K´iche de Guatemala, lideresa del Comité de Desarrollo Campesino (CODECA). 
Ruth Mumbi (Kenia): activista per la justícia social, lluita contra l’opressió econòmica i de classe dins de la seva comunitat a les zones de baixos ingressos, amb una llarga trajectòria en la defensa de dones i joves vulnerables. 
Marcelline (Ruanda, resideix a Bèlgica): defensora dels drets humans, dels drets de les dones i del dret a la pau, resideix a Bèlgica des de 1996. És membre fundadora i portaveu de la “Réseau International des Femmes pour la Démocratie et la Paix (RifDP)” de la secció belga, també tenen seu a Holanda, França i Canadà.
Manal Tamimi (Palestina): reconeguda defensora dels drets humans de palestina que lluita per la pau i contra la ocupació. És membre del Comité de Nabi Slaeh i membre de la junta del Popular Struggle Coordination Committee (PSCC). Tant ella com la seva família han estat arrestades en varies ocasions i un dels fills el van empresonar durant 9 mesos. 
 

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

granollers


Els reportatges més vistos


Rep les notícies d'última hora

La vostra privacitat és important per a nosaltres

Tant els nostres socis comercials com nosaltres fem servir cookies a la nostra web per personalitzar contingut i publicitat, proporcionar funcionalitats a les xarxes socials i analitzar el nostre trànsit. Fent clic, accepteu l'ús d'aquesta tecnologia a la nostra web.

Guia comercial del Vallès