Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Pau Garcia, l’artista de Parets que fa història al patinatge artístic

9 Gener 2023 Redacció: Yaiza Miranda

Imatges: Pau Garcia

Població: Parets del Vallès


El patinatge artístic està rebent els premis que mereix de la mà de l’estrella del moment. El patinador de Parets del Vallès Pau Garcia (actual esportista de l’AS Cunit) ha fet història dins del món del patinatge artístic. Aquest cas ens remuntem al novembre, exactament a Buenos Aires, on es van celebrar els World Skate Games 2022 i on Garcia va obtenir el rècord de puntuació i va revalidar el títol mundial de la modalitat de lliure que ja havia conquerit l’any passat a Asunción (Paraguai) en el seu primer any de sènior.

Pau García, de 21 anys, va néixer a Parets del Vallès i va començar a patinar als 7 anys amb l’entrenador Oscar Molins i actualment els dos formen part de l’equip tècnic del Patinatge Artístic Sitges.

El jove patinador paretà s’ha proclamat campió del món sènior de patinatge artístic, per segon any consecutiu, guanyant el seu primer campionat mundial de patinatge a Paraguai en 2021. Aquesta vegada, ha estat a Buenos Aires, l’Argentina, establint un nou rècord amb 289,04 punts.

Palmarès esportiu

Pau García va ser campió d’Espanya aleví als 10 anys i en data d’avui ha guanyat 16 medalles d’or en campionats d’Espanya, 2 plates i 4 ors en campionats d’Europa.

Ha estat dues vegades campió del món júnior, en 2021 va guanyar el seu primer Mundial com a sènior en la modalitat lliure amb una puntuació rècord de 279,64 punts en el campionat celebrat a Paraguai. Aquest any 2022, Pau García revalida el seu campionat del món sènior a l’Argentina i amb un nou rècord de 289,04 punts.

Un jove patinador destinat a aquest esport

Sempre ha estat un patinador precoç, madur. Quan encara era juvenil ja va guanyar a França el mundial júnior anticipant-se al seu futur. El 2019, als World Roller Games, va repetir títol, amb un exercici sublim al Palau a Sant Jordi Club que va fer vibrar el públic, que el va premiar amb una ovació emotiva i agraïda pels moviments perfectes i els sentiments que havia transmès. Amb llàgrimes als ulls, acabava de segellar el seu segon títol mundial júnior.

“El que em va passar amb el patinatge artístic va ser amor a primera vista, m’apassionava veure com la gent lliscava i es movia” va assegurar el patinador paretà a una entrevista a Onda Cero. Entrenat per Òscar Molins des que tenia set anys a Parets, va aterrar al Reus Deportiu quan tenia 17 anys, un canvi vital i dràstic que el va acabar d’empènyer a l’èxit. Des de fa dues temporades competeix amb l’Artistic Skate Cunit –fundat el 2020–, sota el guiatge de Molins i amb Manel Villaroya també en l’equip tècnic. “Molins m’ho ha ensenyat tot des de petit, i ara he pogut aprendre molt de Villaroya. Els dec molt”, reflexiona. 

Curiosament, el seu potencial no s’intuïa quan es va calçar els patins els primers dies. Això sí, tenia una gran motivació. El 2010 va ser campió d’Espanya aleví i el 2016, campió d’Europa cadet, títols significatius en un currículum esportiu molt llarg per la seva curta edat.

Garcia, amb tot just 21 anys, s’ha fet un lloc entre els màxims exponents a escala internacional i mundial d’aquest esport després de proclamar-se, per segona vegada consecutiva, Campió del Món Júnior, a més d’ostentar sis medalles d’Europa i altres setze Campionats d’Espanya a més dels dos campionats del món (Paraguai, 2021 i Argentina, 2022).

Inicis en el món del patinatge

Fa just catorze anys, quan Mercè es va disposar a atendre la petició del seu fill, Pau, es va trobar que a Parets del Vallès, la població natural de la família, hi havia llista d’espera en la secció de patinatge. Pau García, en aquells dies, només comptava amb set d’edat i no ocultava un extrem desig; el patinatge artístic. Cada dia, en arribar a casa després de l’escola, Pau preguntava a mamà si havien anomenat del club, però la resposta solia ser negativa.

La Mercè va prendre una determinació paral·lela per a acontentar el seu fill. Va decidir traslladar-li a Lliçà de Munt perquè completar la seva aspiració. Lliçà és una localitat fronterera amb Parets i la demanda de patinadors no resulta tan exagerada. Just el dia que mare i fill anaven a prendre el cotxe i ingressar en l’entitat veïna, va dir el Parets. Capritxos del destí. Aquella crida no sols va suposar un simple canvi de plans. Ha marcat la vida de Pau García.

Pau va preferir quedar-se a casa i quan es va col·locar els seus primers patins va topar amb una persona clau en la seva actual carrera i en la seva formació personal.

Realment va ser una casualitat trobar-me amb el patinatge, però el que em va enganxar d’aquesta disciplina és tot el que pot arribar a fer-te sentir”, deia el mundialista a una entrevista a Mas Deportes.

El Pau García va començar a patinar quan tenia set anys a Parets del Vallès, on va conèixer a qui continua sent el seu entrenador, Òscar Molins, qui ja exercia com a entrenador de la secció de patinatge del Parets del Vallès i no va veure en ell excessiu talent, sí, en canvi, una il·lusió desmesurada per entrenar i aprendre. Aquesta actitud va atrapar a l’entrenador, que li va mantenir en la terna de futuribles aspirants. 

En Pau va trigar un parell d’anys a conrear possibilitats. No va parar fins a aconseguir una millora substancial en el seu estil de patinatge. Ara, amb 21 anys, Pau García ha assolit el que podria considerar-se el gran objectiu de qualsevol esportista: ser campió del món en categoria absoluta. Una fita que mai havia obtingut fins ara cap patinador espanyol. García va finalitzar, en segon lloc, en el programa curt, però en el programa llarg va desplaçar del primer lloc del podi a l’italià Luca Lucaroni, quatre vegades campió del món. I, a més, amb rècord de puntuació. 

Després de guanyar totes les competicions del 2021, Pau García ja pensa en nous reptes, com ara, els World Games que es disputaran l’any vinent a Birmingham, a l’estat nord-americà d’Alabama.

Óscar Molins, l’exemple a seguir i el pare adoptiu d’en Pau

Impulsiu, molt lliurat a la seva gent i amb els propòsits absolutament clars, García va postular com una promesa ferma del patinatge internacional sota la tutela d’Óscar Molins, el seu pare adoptiu i actual guia esportiu. Ho ha criat des dels set anys, coneix els seus paradisos i els seus inferns. L’actual patinador del Reus Deportiu va acabar la fase inicial d’estudis amb l’ESO fins que Óscar va decidir portar-l’hi al Reus, fa just any i mig. 

El canvi d’aires del tècnic, que va preferir acceptar la proposta per recursos i condicions, també va suposar un canvi a nivell vital per a Pau. Amb 17 anys va abandonar la seva zona de confort per a assumir un repte majúscul; retornar a la secció de patinatge al lloc que sempre li va pertànyer.

Pau García va ser campió del món júnior els anys 2018 i 2019. Ara, entrenat per Òscar Molins i Manel Vilarroya, s’ha convertit en el primer patinador català i espanyol de la història en guanyar el campionat en categoria absoluta. García recorda dos moments clau de la seva trajectòria. L’entrenador i abans patinador, Òscar Molins (campió d’Espanya, subcampió d’Europa i tercer del món) va viure moments en què no estava ben vist que un noi practiqués patinatge artístic.

Pau García i Òscar Molins competien amb el Reus Deportiu fins que, fa un any, Molins va tirar endavant un nou projecte, amb el nom de Club Artístic Skating Cunit. El club ha incorporat figures com Sergio Canales, Ot Dalmau, David Canyet i Arnau Albiol. Molins està satisfet de com van les coses i es proposa com a objectiu consolidar un bon planter de patinadors.

Un gran sacrifici que l’ha portat fins on és ara

Lluny de casa i centrat a aconseguir els objectius proposats, la rutina d’aquest patinador és del tot exigent i compromesa per a treure a col·lació el seu talent: “Entreno quatre hores diàries sobre patins, a més de dues hores de preparació física i altres dues de ball clàssic o contemporani”, explicava matisant que es tanca en les pistes sis dies a la setmana.

Estic en el millor moment de la meva vida esportiva” assegurava l’esportista al mitjà difital.

Però no tot han estat somriures en la seva carrera, el jove esportista ha reconegut que no sempre ha pogut sortir vencedor de les seves competicions: “Clar que he perdut campionats importants, fins i tot a Europa. Però he après més en aquestes ocasions que quan triomf”, comentava Pau Garcia durant l’entrevista.

Tot i el cansament acumulat de llargues hores de treball, a més de tecnificacions i exhibicions que realitza, confessa trobar-se en el punt més àlgid de tot el viscut fins avui: “Aquest és el millor moment de la meva vida esportiva. Tampoc puc trobar el pitjor perquè simplement són diferents”, contestava per a afegir després: “Potser hi ha vegades que no tot va com voldries, que la gent no et reconeix prou, però al final no ho dono tot només per una medalla”, sentenciava Pau Garcia a Mas Deportes.
 

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

parets del vallès

Guia comercial del Vallès