Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

On comprar mascaretes FFP2 reutilitzables

4 Juny 2021 Redacció: redacció puntvalles.com

Població: Abella de la Conca


T'has fet un embolic amb tantes mascaretes? Higièniques, FFP2, de tela, amb filtre, sense..., quan en compres una, ja no saps ben bé si estàs comprant quelcom que et protegeix o no? Als supermercats et venen mascaretes i unes diuen que són EPI, d'altres et posen això: No és un producto sanitario: no se considera equipo de protección.

Venga! però... Aleshores que fas? Et protegeix o no?

No sé... cadascú haurà de fer la seva reflexió, el que està clar és que als centres sanitaris, per exemple, no et deixen passar si no és amb una mascareta de farmàcia, ja que no poden assegurar que tothom que porta una de roba compleixi amb els estàndards mínims de protecció.

La meva humil reflexió m'ha portat a pensar que el millor és la FFP2, perquè és la que protegeix a qui la porta i protegeix als del teu voltant.

Però això de que siguin d'un sol ús, no m'acaba d'agradar..., primer pels calers que valen i després perquè no ho trobo molt ecològic... Així que a la recerca de mascaretes FFP2 reutilitzables i homologades per a la meva família!

S’ha de dir, que depenen de la situació en la que m’ he de trobar, faig servir també les quirúrgiques. Si tothom d’allà on vaig la porta, el risc és 0, el problema ve quan només la porto jo i al meu voltant hi ha gent que no la porta, ja que aleshores jo evito escampar els meus virus, però els demés me’ls poden escampar a mi.

Busques mascaretes FFP2 homologades?

Les mascaretes FFP2 és un Equip de Protecció Individual (EPI) que té com a finalitat filtrar l'aire inhalat evitant l'entrada de partícules contaminants en el nostre organisme. Aquestes mascaretes han de tenir la referència a la norma UNE EN-149. En el seu etiquetatge ha d’indicar  si és reutilitzable o no reutilitzable amb les lletres R o NR, respectivament, i  ha de tenir el nom de l'empresa productora. 
Finalment, el producte també haurà de comptar amb els quatre números de l'organisme notificat al costat de les inicials del marcat de la Comissió Europea (CE). En aquest cas, a Espanya els quatre números són 0099.


On comprar mascaretes FFP2 reutilitzables

No és un producte que es trobi fàcilment. A les farmàcies n'hi ha, i si les busques per internet,  hi ha llocs que asseguren tenir mascaretes reutilitzables amb una eficàcia similar a les FFP2, com aquesta opció de la companyia especialitzada Azules de Vergara, o aquesta altre https://capgros.aprop.online o també existeixen models de tela que deixen buit per a un filtre de protecció similar a una FFP2, com aquestes de la botiga online  especialitzada ponteunamascarilla.com.

No he fet més recerca però segurament n'hi haurà més llocs on les pogueu trobar.

No obstant això, no seran mai mascaretes FFP2, són higièniques amb alta protecció si vols, però higièniques. Les FFP2 només les pots trobar a la farmàcia i pel que jo sé, no n'hi ha de reutilitzables tot i que la teoria diu que n'hi ha d'haver, almenys així m'ho han fet constar diverses farmàcies.

 

Com es pot comprovar la seva efectivitat?

Davant d’ aquests dubtes que ens fan ballar el cap, existeixen maneres de comprovar l'efectivitat de les màscares de tela. La primera, i única 100% fiable, és regir-se pels estendards de la UE, però de cara a una fabricació casolana existeixen algunes maneres de mesurar la protecció.

Una de les maneres de comprovar l’eficàcia que s'ha fet viral a través de vídeos en xarxes socials és la de tractar d'apagar un encenedor amb la màscara posada. Si la flama es mantingués intacta, fins i tot sense moure's, aquest seria un símptoma que la protecció pot arribar a ser el més adequada possible perquè evita la sortida d'aire a l'exterior i per tant, partícules de covid-19.
 

Us expliquem les característiques de totes les mascaretes va!, així teniu tota la informació per poder triar.

CARACTERÍSTIQUES DE LES MASCARETES QUIRÚRGIQUES

Són les que es troben a les farmàcies i les que acostumem a veure en ambients clínics i que estan recomanades per a sanitaris i persones infectades amb el virus, ja siguin simptomàtiques o asimptomàtiques.

Aquestes màscares estan dissenyades per a filtrar l'aire exhalat amb l'objectiu de frenar la propagació dels agents infecciosos., per tant, eviten la transmissió de virus de la persona que la porta cap a altres.

Des de la guia sobre màscares del Ministeri de Sanitat informen que el seu ús no deu superior a les 4 hores. No obstant això, hem de consultar les instruccions concretes del fabricador i vigilar que no tinguin data de caducitat.

Una altra recomanació és que, en cas que s'humitegi o deteriori, ha de ser substituïda per una màscara nova, encara que no hagin pasat les 4 hores.

Tenen tres capes: l’externa impermeable, la intermèdia (amb filtre per bacteris) i la interna (que ha d’estar en contacte amb la boca i el nas, per tal d’absorbir la humitat).

CARACTERÍSTIQUES DE LES MASCARETES HIGIÈNIQUES 

Les mascaretes higièniques no es consideren un EPI (Equip de Protecció Individual) ni un producte sanitari. No obstant això, serveixen com un complement a les mesures de distanciament físic i higiene i solen ser utilitzades per una gran part de la població.
Aquest tipus de màscares està recomanat per a les persones sanes i, en funció del seu material tèxtil, poden ser reutilitzables o d'un sol ús, en el cas que siguin mascaretes higièniques d'un sol ús, el temps màxim recomanat és el mateix que el de les màscares quirúrgiques: 4 hores. Si es mullen o es deterioren, hauran de canviar-se abans d'hora.

Si són mascaretes higièniques reutilitzables, haurem de seguir les instruccions del fabricant que trobarem a  l'etiqueta on se'ns indicarà com rentar-les i el nombre màxim de rentades. Aquest tipus de mascareta està recomanat per a les persones sanes i, en funció del seu material tèxtil, poden ser reutilitzables o d'un sol ús.

CARACTERÍSTIQUES DE LES MASCARETES  FFP2

Les mascaretes EPI són les que ofereixen un major índex de protecció ja que filtren l'aire inhalat evitant l'entrada de partícules contaminants cap al nostre organisme, per aquest motiu, estan recomanades per a professionals sanitaris o per a pacients de grups vulnerables.

Existeixen diversos tipus de mascaretes EPI en funció del seu grau de protecció: FFP1, FFP2 o FFP3. A més, poden ser reutilitzables (R) o no reutilitzables (NR).

Respecte a les reutilitzables, hauran de seguir-se les instruccions del fabricant marcades a l'etiqueta. Si són no reutilitzables, es podran fer servir una sola vegada durant un temps d'entre 4 i 8 hores.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

abella de la conca


Els reportatges més vistos


Rep les notícies d'última hora

La vostra privacitat és important per a nosaltres

Tant els nostres socis comercials com nosaltres fem servir cookies a la nostra web per personalitzar contingut i publicitat, proporcionar funcionalitats a les xarxes socials i analitzar el nostre trànsit. Fent clic, accepteu l'ús d'aquesta tecnologia a la nostra web.

Guia comercial del Vallès