Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

L’agricultura ecològica guanya pes específic a l’economia del Vallès Oriental

3 Maig 2021 Redacció: Marta Olivé


El Vallès Oriental ha destacat per ser sempre una comarca estretament lligada a l’agricultura. El passat 17 d’abril en teníem una bona mostra amb la Fira Lliga’t a la terra de Santa Eulàlia de Ronçana, que va incloure parades de productes de proximitat i també un mercat de planter. També va ser l’escenari de la presentació de l’associació Agromosaic, Associació de Productors i Elaboradors Ecològics del Vallès Oriental. A partir d’aquesta entitat hem volgut fer un repàs de diferents iniciatives de la comarca que tenen com a objectiu oferir productes elaborats ecològicament.

Ja fa uns vint anys que des de l’Associació Llavors Oriental van començar a cercar i conservar llavors i varietats d’hortalises antigues aprofitant que una petita però notable part dels hortolans locals sortosament les conservava.
L’origen, com sempre, ve dels hortolans, que són qui han conservat i ens han donat les llavors i els coneixements que hi ha al voltant del seu conreu i, fins i tot, en ocasions, del seu consum, el que s’anomena etnobotànica.
Destaquem davant de tot l’Etern Verdaguer, hortolà professional amb extraordinaris coneixements del camp, de la natura i de la vida. Aquest va ésser el fonament involuntari ja fa uns 30 anys enrere.
Més endavant, expliquen els seus responsables, “l’aparició de l’Ester Cases amb el seu treball de recerca de llavors, ens va posar sobre la pista que existien diversos grups en el país que estaven implicats en aquesta tasca. Tot seguit, va aparèixer la Marisa Pelaez del Montseny que també estava fent aquesta feina en el seu entorn, això va propiciar una mini trobada berenar amb la Núria Martinez de Caldes i la Gemma Safont de Gallecs. De seguida es va ampliar el grup a través de les coneixences de cadascú. De tot això deu fer una dotzena d’anys, aproximadament”.
I per què volen les llavors antigues i no altres llavors?
Perquè les llavors antigues están arrelades al territori i és la nostra pagesia qui les ha adaptat, les ha donat nom i aplicacions alimentàries i són una part de la nostra identitat cultural, agrària i gastronòmica.
Aquest llegat representa una biodiversitat que és patrimoni de tots, i entre tots hem de conservar-la.

Seguint l’ofici dels besavis

Aquests és un dels lemes de l’empresa Cal Cerdà, un projecte liderat per en Marçal, en Joaquim i en Marc, tres joves emprenedors, que per una barreja d’amor pel camp i ganes de canvi del sistema agroalimentari actual, van decidir tirar endavant un projecte de transformació social, a través d’un acte tant quotidià com el fet de menjar.
Com expliquen, “treballem la terra amb agricultura ecològica, un model que deixa la terra millor del que l’ha van deixar els seus predecessors. Només així es pot assegurar que un sistema agrari sigui perdurable al llarg del temps”.
Les seves terres estan situades al costat de la masia de Cal Cerdà, a Sant Antoni de Vilamajor. Un total de 3 hectàrees de terreny d’un sòl argilós i molt fèrtil, molt agraït quan es treballa amb bona saó. “Envoltat de camps de cereals, petits boscos i torrents cosa que garanteix una rica biodiversitat on hi cultivem horta. Verdures, hortalisses i algunes fruites, tot certificat per el CCPAE (Consell Català de la Producció Ecològica)”, expliquen els responsables de Cal Cerdà.
A banda d’oferir el servei de cistella setmanal als seus clients, també estan presents a diversos mercats de la zona, com els de Cardedeu dels dissabtes o el de Sant Antoni de Vilamajor dels diumenges.

Solidaritat i ecologia

Un altre dels projectes destacats que podem trobar al Vallès Oriental és el de La Tavella, una iniciativa empresarial que té com a objectiu la creació de llocs de treball per a persones amb discapacitat intel·lectual i/o trastorn mental sever a través de la venda per internet i el lliurament a domicili d’aliments ecològics de temporada i de la màxima proximitat.
La promotora de La Tavella és la Fundació Viver de Bell-lloc, entitat sense ànim de lucre constituïda al 1982. Amb seu a Cardedeu, el seu àmbit d’actuació es circumscriu a la comarca del Vallès Oriental.

El 2006 donen les primeres passes un projecte d’agricultura ecològica gràcies a la cessió d’ús per part de la Generalitat d’una finca de 6ha al terme municipal de Cànoves i Samalús. El 2007 s’obté la primera collita i a partir d’aquell any es comença a comercialitzar la producció de la finca.
El 2012 el projecte suma una adhesió molt important: l’Associació Sant Tomàs - PARMO, entitat amb la que Fundació Viver de Bell-lloc col·labora des de fa molts anys i amb la que comparteix missió i valors. Amb aquesta incorporació el projecte enfila el camí de la consolidació des d’un punt de vista empresarial i com des de l’àmbit de la integració sociolaboral.
Actualment La Tavella dóna feina a 12 persones, 6 d’elles amb algun tipus de discapacitat.
A banda de la seva botiga online, des de La Tavella també ofereixen servei de cistelles amb productes ecològics i també un servei de fruita per a l’oficina perquè les empreses puguin invertir en salut i, al mateix moment, en un projecte social i de millora d’alimentació dels seus treballadors i treballadores.

Zero químics

Situats a Granollers, també us volem parlar del projecte de La Verdolaga, els responsables del qual treballen dues hectàrees de terra regits pels criteris de l’agricultura ecològica. En les seves paraules, “oferim productes d’horta, ecològics i de temporada en el format de cistella, a grups de consumidors o cooperatives de consum, buscant així una relació de confiança entre el consumidor i nosaltres. El model que volem aplicar és el de la cistella tancada, on hi posem productes de temporada i on la majoria dels productes són de varietats tradicionals catalanes i locals”. També ofereixen el producte a granel a botigues i mercats locals.
Entre els seus objectius, figuren: produir i comercialitzar productes ecològics de temporada (model cistella), contribuir a la divulgació i consum de varietats locals, contribuir a la salut dels consumidors, dels agricultors i del medi natural i dignificar i revalorar la vida de pagès.
La cistella ecològica és un dels seus serveis estrella. Com expliquen, “creiem que és la forma més digna pel petit pagès i la més econòmica pel consumidor. D’altra banda, eliminem intermediaris i fem que el preu tant pel productor com pel consumidor sigui més just. Així mateix, es crea una relació directa entre tots. Podeu conèixer el pagès i visitar el nostre hort, i nosaltres podem conèixer de primera mà les inquietuds i problemes que puguin sorgir amb la venta de les nostres verdures.
 

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

bigues i riells granollers santa eulàlia de ronçana


Els reportatges més vistos


Rep les notícies d'última hora

La vostra privacitat és important per a nosaltres

Tant els nostres socis comercials com nosaltres fem servir cookies a la nostra web per personalitzar contingut i publicitat, proporcionar funcionalitats a les xarxes socials i analitzar el nostre trànsit. Fent clic, accepteu l'ús d'aquesta tecnologia a la nostra web.

Guia comercial del Vallès