Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

La vida zero waste

31 Gener 2020 Redacció: Marta Olivé

Població: Granollers


Portar una vida ecològica

L’era 0 residus ha arribat per quedar-se: com és una vida zero waste?

Zero Waste és un conjunt de principis centrats en la prevenció de residus que fomenten el redisseny dels cicles de vida dels recursos per tal que tots els productes siguin reutilitzats. L’objectiu és que no s’enviï paperera a abocadors, incineradores o oceà, ja que no cal oblidar que actualment, només el 9% del plàstic es recicla.


Però, què és aquest moviment?

Doncs està emmarcat dins del concepte d’economia circular i té com a objectiu no generar residus. Uns residus pels que s’entén tot allò que acaba a un abocador, incineradora, mar o qualsevol lloc que no rebi el tractament adequat per ser reciclat. A partir d’aquí, són moltes les microtendències, els consells, les webs i blogs que fan esment a com aconseguir una vida sense residus.


Mirat amb perspectiva, sí es poden establir unes línies bàsiques, com serien: evitar el malbaratament d’aliments, evitar les bosses de plàstic i apostar per d’altres opcions com les bosses de tela o bé de malla per a productes com la fruita i la verdura, a més d’optar per reciclar la roba donant-li nous usos a l’hora de fer el canvi d’armari.

Sabies que una persona arribarà a produir més de 17 tones de deixalles al llarg de la seva vida? Una xifra que sense cap mena de dubte ens ha de portar a reflexionar i adaptar nous estils de vida.
Amb aquest teló de fons apareix el concepte del residu zero.

 

Una tendència a l’alça

El zero waste o residu zero ha vingut per quedar-se i cada vegada ressona més entre la societat. Un bon exemple que és tendència és l’obertura d’establiments especialitzats en productes que facin possible un nou tipus de vida dins de la societat. Les estanteries estan plenes de coberts de fusta, recipients de bambú per portar el cafè o la infusió calent de camí a la feina o per poder comprar productes a granel com fruita seca, llegums, arrossos, pasta i molt més.

Però què hi ha darrera d’aquest concepte?

Per començar amb el denominat low waste a casa, hem de deixar de comprar compulsivament, reflexionar sobre el que realment necessitem i el que no, revisar què tenim per no duplicar utensilis i també evitar acumular llençols i estovalles que es queden tancats a un calaix sense ser mai utilitzats.

Adéu als residus

Partint de la base que generar residus és una cosa que forma part del nostre dia a dia l’objectiu pot semblar molt complicat, però fa falta simplement seguir uns quants consells per començar-ho a aconseguir.
A l’hora de fer la compra cal tenir clar, en primer lloc, la necessitat d’evitar les bosses de plàstic i substituir-les per bosses de tela o bé cistell per posar directament els productes. També estan disponibles bosses de malla per poder portar còmodament productes com la fruita o la verdura. Tot i que molts establiments encara utilitzen bosses i envasos de plàstic per emportar-se aliments a granel com olives, embotit... el moviment zero waste aposta perquè sigui possible portar des de casa el propi envàs i que simplement s’ompli amb els productes desitjats.


I què passa amb l’armari?

Un dels altres passos cap a una vida de zero residus passa per fer un cop d’ull a l’armari i revisar-lo amb deteniment. Si cal desfer-se de la roba és important pensar en la segona vida que se li pot donar: per fer draps, cedir-la a d’altra gent que la pugui utilitzar o a una causa benèfica o fins i tot vendre-la en els cada vegada més habituals mercats del trasto.

Quant a l’apartat de neteja de la llar cal evitar productes d’un sol ús i optar per ingredients com el vinagre o el bicarbonat de sodi per netejar. Per sort, ja són molts els establiments zero waste que ofereixen alternatives pel dia a dia de cada nostra. Per contra, cal evitar articles com les tovalloletes humides per netejar el microones o la vitroceràmica o fins i tot l’inodor. I és que aquestes tovalloletes s’han convertit en un important problema per al medi ambient, ja sigui per a la neteja de la llar, per desmaquillar-se o per netejar mans i cara dels nens petits.

Parlant dels productes de bellesa també estan incorporant aquest concepte més green i sostenible. No cal oblidar que el sub zero waste s’anuncia com la gran tendència de 2019 al sector de la bellesa i la cura personal. I és que la sostenibilitat serà el gran focus de les empreses del sector, que busquen també adaptar-se a les demandes cada vegada més eco-conscients dels seus clients.


En darrer terme, però no menys important, una vida zero waste suposa també evitar llançar aliments i apostar, en cas que sobri menjar, per guardar-lo en recipients de vidre i guardar-los per a d’altres àpats. No és res que no fessin ja els nostres avantpassats i que les generacions posteriors semblen haver oblidat.

Sense allunyar-nos de la cuina, la incorporació de les carmanyoles sembla estan allunyant una mica el paper d’alumini o de plàstic per embolicar aliments. De fet, cada vegada són més les escoles que aposten per prohibir que els seus alumnes utilizin aquests productes per embolcallar l’esmorzar o el berenar. Una prova més que demostra que els primers passos s’han de fer des dels nes perquè el missatge acabi arribant també als seus pares i es canviïn els hàbits de consum a les llars.


Una mica d’investigació

Però el moviment zero waste va més enllà de totes aquestes recomanacions i també aposta perquè les persones investiguin una mica quant a remeis i receptes casolanes. I és que hi ha molts productes que tenim a casa que serveixen per molt més del que imaginem, sobretot pel que fa al capítol de la neteja. Com dèiem abans, el vinagre, el bicarbonat o la llimona es poden convertir en grans aliats a l’hora de netejar mobles, pisos o vidres, per exemple.
Per tot això, i en comptes de comprar el producte especialitat que venen al supermercat amb un envàs de plàstic, una bona opció és emmagatzemar aquests productes en ampolles de vidre, reciclables i que ens permetran tenir-los sempre a mà.

Bibliografia d’interès

Hi ha moltíssims llibres que han aparegut en els darrers mesos al voltant del concepte del residu zero en bona part per l’auge que està tenint el moviment entre els consumidors catalans. Entre les publicacions destacades hi ha “Residuo Cero en casa” de Pol•len Edicions, que ofereix diferents consells a partir de l’aplicació de les denominades “5 erres”: rebutjar, reduir, reutilitzra, reciclar i rot (concepte que fa referència a l’acció de compostar). Un llibre que esdevé tota una declaració d’intencions ja que està fabricat amb paper reciclat, tintes d’origen vegetal i inclou una declaració ambiental de producte simplificada on els lectors poden veure l’impacte ambiental (energia, aigua, matèries primeres, residus...) i l’estalvi obtingut de l’aplicació de les bones pràctiques.
Tot això demostra que el zero waste ha arribat per quedar-se. Quins seran els següents passos?

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

granollers

Rep les notícies d'última hora

Guia comercial del Vallès