Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

La Mitja de Granollers, la primera prova multitudinària després de l’esclat de l’estat d’alarma

3 Maig 2021 Redacció: Marc Atanasio

Imatges: cedides

Població: Granollers


Després d’un temps d’incertesa, a causa de l’actual situació sanitària en la qual ens trobem, a principis del mes de març, L’Associació Esportiva La Mitja va anunciar la nova data de la 35a edició de la Mitja Marató Internacional de Granollers. La data escollida per la celebració d’aquesta prova ha estat el diumenge 16 de maig, no obstant això s'ha posposat fins el 5 de juny. Les inscripcions ja es van obrir el passat 10 de març, fins a arribar a un màxim de 4000 dorsals. D’aquesta manera, tot i ser un any molt complicat per a tothom, però en especial pel món de l’esport, una de les proves més icòniques de l’atletisme català es podrà tornar a celebrar, sempre adaptant-se a la situació actual i amb el que tot això comporta. No obstant això, la pandèmia ha obligat a modificar certes coses de la prova, sent el més destacat el fet que enguany no es celebrarà ni el Quart ni la Mini, i només es portarà a terme el recorregut de 21 km, per tal d’evitar així aglomeracions.

La Mitja de Granollers és una prova que es realitza cada any al primer cap de setmana del mes de febrer, el que suposa una gran festa per l’atletisme vallesà. El 2020 va ser un any que mai oblidarem, ja que a mitjans del mes de març vam viure un dels moments més durs dels últims anys, quan l’arribada d’una pandèmia va obligar el govern a prendre la decisió de tancar-nos a tots a casa, només sortint per aquelles activitats totalment essencials. Això no ens va privar de viure una nova edició de la Mitja, ja que el mes de febrer encara desconeixíem l’existència de la Covid-19 i la 34a edició de la Mitja de Granollers es va celebrar amb total normalitat. Podríem dir que va ser una de les últimes grans proves esportives multitudinàries que es van poder realitzar al territori català abans del confinament. La prova va deixar com a guanyadors a Stephen Mokoka en la categoria masculina, amb un temps d’1:01:28, i a Daria Mykhailova en categoria femenina, amb una marca d’1:12:37.

Una mitja amb alguns canvis 

Com hem comentat, la situació actual de pandèmia ha obligat a l’Associació Esportiva La Mitja a prendre una sèrie de decisions, per tal d’adaptar la prova a les noves circumstàncies. D’aquesta manera, s’aplicarà un protocol sanitari per evitar qualsevol contagi. Dit això, l’organització ha decidit fer una sortida esglaonada, dividida en quatre calaixos, per evitar aglomeracions. A les 8:30 h del matí es donarà el tret de sortida per aquells corredors que tenen previst per la cursa en 1 hora i 30 minuts com a màxim. Tot seguit, dos minuts després, podran sortir els que fan temps fins a un màxim d’1 hora i 45 minuts. A les 8:35 h serà el torn pels que tenen com a marca les 2 hores, mentre que a les 8:37 h es donarà el tret de sortida per tota la resta de corredors, és a dir, tots aquells que no tenen marca prèvia o que completen el recorregut en més de dues hores. El que no canvia és que el recorregut dels 21 km, com és habitual, passarà per les tres poblacions de sempre, Granollers, Les Franqueses i La Garriga.

Un dels altres canvis d’enguany és que el preu de la inscripció s’ha vist incrementat uns tres euros, ja que La Mitja Marató de Granollers s’inclourà en el calendari estatal de la Reial Federació Espanyola d’Atletisme. No obstant això, aquells atletes que estiguin inscrits amb la llicència de la Federació Catalana d’Atletisme i de la RFEA, un cop entreguin el comprovant de la inscripció, on indiquin nom i cognoms, DNI, nom del club i còpia de la llicència, al correu de l’organització (cursa@lamitja.cat), se’ls hi farà la devolució d’aquests 3 euros. D’aquesta manera, els preus dels dorsals queden en 27 euros per a corredors amb xip groc, 30 euros amb xip de lloguer i 35 euros si es vol comprar el xip en propietat. Com hem dit abans, les inscripcions estaran obertes fins al pròxim 9 de maig o en arribar als 4000 inscrits. Per altra banda, la zona de sortida de la prova també s’ha vist modificada una mica i es farà al carrer Esteve Terrades, just al costat de l’Estació de RENFE Granollers-Centre, per darrere del Palau d’Esports de Granollers. En canvi, la línia d’arribada estarà situada al carrer Francesc Macià, davant just del Palau d’Esports, on els corredors, a diferència d’altres anys, no podran comptar amb servei de guarda-roba ni vestidors, ja que el protocol COVID ho fa inviable.

La millora de les dades epidemiològiques

Una de les altres coses que feia perillar la celebració de la prova, i el motiu pel qual s’ha hagut d’ajornar fins al mes de maig, ha estat la delicada situació sanitària que està vivint el país. Catalunya fa temps que es troba sota unes fortes mesures restrictives, per tal de mirar de frenar la propagació del virus. Aquestes mesures i l’alt nombre de contagis han fet inviable que la prova s’hagués disputat en la data habitual de cada any, ja que les restriccions impedien la disputa de competicions esportives multitudinàries. La bona notícia és que sembla que les dades van millorant, ja que el què els científics i polítics pensaven que podia passar després de setmana santa, no ha tingut un impacte tan fort en el nombre de contagis com podien preveure. Aquesta millora ha fet que el govern aprovés una relaxació de les mesures a partir del dilluns 26 d’abril. En aquestes noves mesures, es va tornar a aprovar la lliure circulació per tot Catalunya, ja que abans estàvem limitats a la nostra pròpia comarca. Això comporta que els corredors de tot el territori no tinguin problemes per venir a disputar la prova.

A més, en un principi, l’estat d’emergència en el qual ens trobem immersos està previst que finalitzi el 9 de maig, i el president del govern espanyol ja va anunciar que no l’allargarà. Per altra banda, també hem vist que des del mes de març, les diferents competicions esportives amateurs i de base s’han pogut reprendre i se segueixen disputant dins d’una certa normalitat. D’aquesta manera, a poc a poc es comença a veure la llum al final de títol i estem entrant en un moment en el qual es tocarà començar a conviure amb el virus. A més, el procés de vacunació ja s’està accelerant, tot i les dificultats, i a poc a poc, ja hi ha més gent vacunada a tot el territori espanyol. Per això, hem de valorar de manera molt positiva que s’hagi pogut autoritzar una prova com aquesta, en la qual hi haurà un protocol COVID mot definit i es cuidarà al màxim cada detall, perquè de mica en mica puguem anar recuperant una certa normalitat esportiva.

El Tast de la Mitja, previ a la gran prova

Com cada any, uns mesos abans de la disputa de la gran prova, l’Associació Esportiva La Mitja organitza el que es coneix com el Tast de la Mitja. Aquesta prova consisteix en una cursa de 10 km, que serveix com a entrenament previ a la disputa de la Mitja. Enguany, a causa de la pandèmia també s’ha vist obligat a enrederir la data, ja que les circumstàncies sanitàries han fet inviable la seva celebració tal com estava previst. En un principi, aquesta prova estava situada per disputar-se el 31 d’octubre, amb dos objectius ben clars: poder proporcionar un respirador a l’Hospital General de Granollers, on el preu de la inscripció de cada corredor anava destinada com a donació per aquest fi; i actuar com una ajuda per la lluita contra el desànim i la manca de motivació, que ha provocat la pandèmia en moltes persones. Finalment, les altes xifres de contagis van provocar que no es pogués fer la prova i es va proposar com a nova data el 21 de novembre. De totes maneres, els donatius del Tast Solidari es van entregar a l’Hospital General de Granollers. El 21 de novembre tampoc es va poder portar a terme la prova i finalment es va determinar el 24 d’abril com a data per celebrar els 10 km del Tast de la Mitja.

D’aquesta manera, el passat dissabte 24 d’abril es va celebrar la cursa d’El Tast. En un principi el circuit estava previst que passés pels municipis de la Garriga, Granollers i Canovelles, però arran de la multitud d’inscripcions per part d’atletes professionals, l’organització va decidir fer un canvi en el recorregut. El primer dels recorreguts tenia un desnivell negatiu i, per tant, les marques que es poguessin assolir no serien vàlides per a les federacions, ni per poder accedir als campionats. D’aquesta manera, el nou recorregut va tenir sortida i arribada a Canovelles, enfront la fàbrica de KH-7, situada al passeig de la Ribera, 111. El nou recorregut passava per gran part del Polígon del Pla de Llerona i amb un desnivell neutre ja estava homologat per la Federació Catalana d’Atletisme. En aquest cas, seguint amb el protocol Covid, la sortida dels atletes es va produir de forma esglaonada amb set calaixos, depenent del temps dels corredors. Per altra banda, també va haver-hi una gran zona d’escalfament, a prop de la Guàrdia Civil, on els atletes escalfaven esperant el seu torn. Per últim, la mascareta era obligatòria tant en la zona d’escalfament com abans de la sortida i, a més, durant els primers metres de la cursa. Un cop a l’arribada, els atletes també s’havien de posar la mascareta

Canovelles va acollir el Tast de la Mitja

Com hem comentat, Canovelles va ser el municipi escollit per celebrar els 10 km del Tast de la Mitja el dissabte 24 d’abril, convertint-se així en una de les primeres grans proves esportives que es disputen a Catalunya des de l’entrada en vigor de l’estat d’alarma. La prova, com sol ser habitual, va ser reclam per a atletes professionals, ja que forma part del calendari oficial de la RFEA i la FCA, i populars. Finalment, van ser un total de 1500 corredors que es van reunir per disputar aquesta magnífica prova. Tots els corredors no es van haver de preocupar pel confinament, ja estaven totalment autoritzats per un salconduit. A les 8:45 es va donar el tret de sortida pels atletes d’elit i en intervals de 30 segons es van anar autoritzant, de manera esglaonada, les altres sis sortides, segons el temps dels atletes. A la sortida, l’organització va obligar els atletes a portar mascareta i a estar a una distància d’1,5 metres entre ells. 

Finalment, la cursa, que comptava amb atletes de prestigi com Ayad Lamdassen, Ried Gueffri, Alex Jodidio, Likina Amebaw i Marie Perrier, entre altres, es va poder disputar amb normalitat, seguint amb tots els protocols establerts. D’aquesta manera, Canovelles va poder tornar a gaudir d’una prova esportiva multitudinària, que feia més d’un any que no es vivia cap en tot el territori espanyol. La victòria se la va emportar Ayad Lamdassen, atleta espanyol que està classificat pels JJOO de Tokyo, que va aconseguir una marca de 29 minuts i 22 segons, sent així el rècord de la prova. El podi va estar completat per Jesús Olmos, segon amb una marca de 29’46”, i Dmitij Serjogins, tercer amb 29’49”. A les portes del podi es van quedar Xavier Badia, quart amb una marca de 29’50”, i Alexandre Fine, cinquè amb 29’53”. Pel que fa a les noies, la victòria va ser per Likina Amebaw, amb una marca de 32’20”, superant el rècord del circuit. Va estar acompanyada en el podi per Gemma Barrachina (33’31”) i Ledhem Fadouwa (33’41”). També cal destacar la presència d’Alex Roca Campillo, corredor que té una paràlisi cerebral amb un 76% de discapacitat física i que és conegut per haver completat la Titan Desert 2018. Va finalitzar els 10 km en un temps de 58 minuts i 37 segons. Per altra banda, també va participar Maria Velázquez, que va acabar la prova en vuitena posició amb una marca de 36’32”, estant embarassada de cinc mesos i mig.
 

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

granollers

Guia comercial del Vallès