Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

La cultura es reinventa amb la pandèmia, però segueix viva. Cultura amb nous formats que siguin més segurs per a la població.

1 Març 2021 Redacció: Marta Olivé

Imatges: cedides

Població: Cardedeu


Estem en uns mesos de reinvenció total i el Carnaval no ha estat cap excepció. Per no deixar de celebrar uns dies tan esbojarrats i plens de màgia, molts municipis van convidar a fer festa des de casa i des de les escoles, seguint en línia els actes més tradicionals d’aquesta celebració. Un cas va ser el de Granollers, que va tenir lloc amb una gran consigna: fer gresca i disfressar-nos des de casa i des de l’escola. Per exemple, es van poder seguir en línia l’arribada d’en Carnestoltes amb la lectura de l’edicte del Carnaval per part de l’Abat dels Bojos, o el Dijous Gras, amb un tutorial per fer la millor truita de Carnaval, a càrrec d’en Ramon Forns, xef del carnaval virtual.


Ja al dissabte 13 de febrer va ser hora de disfressar-se amb la família i l’endemà del Ball de Gitanes. La Colla de Gitanes i l’Esbart Dansaire de Granollers van oferir la seva actuació a través de les xarxes socials de l’Esbart (Instagram i Youtube). Per la seva banda, el Dimecres de Cendra, 17 de febrer, va ser el torn de la Vella Quaresma, que va llegir el seus Versots per, posteriorment, procedir a la cremació d’en Carnestoltes i instaurar el seu regnat.
A Sant Celoni, La lectura del manifest del Rei Carnestoltes i el particular enterrament de la Sardina per part de la Colla de Diables van tancar la festa de Carnaval i Gitanes d’enguany. L’acte es va poder seguir per les xarxes socials de l’Ajuntament i de la Colla de Diables. 
El programa de Carnaval i Gitanes 2021 es va haver d’adaptar també a un format virtual i ha tingut el Rei Carnestoltes comandant el poble i donant un mandat a tota la ciutadania per cada dia de la setmana.
Un total de 24 grups bombolla van participar al Concurs de Disfresses tal i tots van aconseguir un premi: vals per gastar als establiments de restauració del municipi. La Gala de lliurament de premis es va emetre en directe dissabte 13 per les xarxes municipals. El que sí va obligar a suspendre la pandèmia va ser la Filferrada del dissabte 13 i el Ball de Gitanes del diumenge 14 de febrer. Però malgrat tot, no es va voler perdre aquesta tradició tan arrelada al municipi i per això es va organitzar un acte institucional i virtual que es va emetre en directe diumenge per les xarxes socials de l’Ajuntament i de la Colla de Gitanes.
Finalment,  la Colla de Diables va organitzar un Enterrament de la Sardina virtual.

Que no pari el teatre

I a Llinars ho tenen clar, perquè Veniu a mi. La Passió de Llinars, es representarà els propers dies 20, 21, 27 i 28 de març a les 17 h. Amb Àlex Castro com a Jesús i actors i actrius de Llinars del Vallès i de poblacions veïnes. La primavera de 2020 i a pocs dies per a l’estrena, el confinament va impedir representar Veniu a mi. La Passió de Llinars. Aquest any, però, els actrius i actors seran a dalt l’escenari. Com expliquen, “aquesta Passió 2021 és una Passió de supervivència”, ja que no es pot representar com ho hem fet sempre a causa de les directrius anticovid-19, però us assegurem que, malgrat ser diferent, aquesta versió de La Passió no ha perdut la seva essència principal: mostrar el missatge de Jesús amb professionalitat, sentiment, feminitat, austeritat i innovació”.
Sense deixar el teatre, el dissabte 6 de març a les vuit del vespre es podrà veure l’obra La dona trencada, amb text original de Simone de Beauvoir i dirección de Francesca Piñón, que portarà a escena l’actriu Lluïsa Mallol. Aquesta obra, inclosa dins de la Setmana de la Dona Creadora, parla de Monique, una dona que ho té tot i que no té res. I no perquè el seu marit Maurice estigui a punt d’abandonar-la, sinó perquè la primera en deixar-se de banda ha estat la pròpia Monique, ja fa molt de temps.
A Sant Celoni, el dissabte 13 de març a les set de la tarda serà sinònim del teatre musical amb El temps que no tindrem, de El musical més petit produccions i dins de la programació Teatre Ateneu febrer-maig 2021. De la mà dels intèrprets Eloi Gómez, Mariona Castillo i Odo Cabot, versa al voltant de la següent història: potser la vida hauria de venir amb un pròleg, com als llibres. Un pròleg que d’alguna manera ens prepari per a tot el que vindrà. No en sabríem el final, perquè algunes històries és millor no saber com acaben, però podríem decidir si val la pena seguir llegint o no. 

Potenciant la literatura

En el cas de Cardedeu, continuen també amb els actes a la Bilbioteca Marc de Vilalba amb una tertúlia literaria al voltant de El ferrocarril subterrani de Colson Whitehead. Serà el dimecres 10 de març de 18.00 h a 19.30 h al voltant d’aquesta novela que parla de la Cora, una jove esclava que malviu en una plantació de cotó de Geòrgia, abans de la guerra civil nord-americana. Després d’una agressió brutal decideix emprendre una fugida desesperada amb el ferrocarril subterrani, un mitjà de transport clandestí que li hauria de permetre tenir una nova vida.
Tot i les restriccions sanitàries i l’anul•lació de les activitats presencials a la Biblioteca de Montornès, s’ha volgut mantenir l’oferta de propostes culturals adaptades a la situació actual, és a dir, en format virtual.
El programa del club de lectura Parlem de llibres n’és un exemple. Una vegada al mes, l’equipament organitza una tertúlia sobre una novel•la en concret per compartir-ne impressions i enriquir la lectura individual amb nous matisos. L’escriptor Raimon Portell coordina les sessions, conduïdes per persones expertes que obren les trobades amb un comentari i fomenten l’intercanvi entre les persones participants.
El proper club de lectura tindrà lloc el 2 de març a les 18 h i estarà dedicat al llibre Mar d’estiu, l’últim treball del periodista i escriptor Rafel Nadal. L’obra representa una aproximació sentimental al Mediterrani i als petits plaers de la vida, i convida a observar i descobrir les històries dels llocs i de les persones que l’habiten. Així mateix, el 4 de maig, el mateix coordinador de les trobades, Raimon Portell, presentarà Camins d’aigua, el primer llibre de la trilogia La llum d’Artús, que ell mateix ha escrit. L’any 2019, l’autor va ser guardonat amb el Premi Llibreter i el Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil de les Lletres Espanyoles per Camins d’aigua. 

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

cardedeu granollers llinars del vallès sabadell sant celoni

Guia comercial del Vallès