Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

La Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny reclama més mesures per poder conservar aquest espai natural

16 Novembre 2020 Redacció: Andrea Rodríguez

Imatges: flickr

Població: Montseny


Hem pogut parlar amb en Carles Lumeras, el portaveu de la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny. Atès que van haver uns caps de setmanes amb moltes aglomeracions, ens posem en contacte amb ell per saber què té a dir. 

  • De què s'encarreguen vosaltres concretament?

L'entitat que jo represento és la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny. Fa 33 anys que existeix i va sorgir arran d'una lluita molt forta que va haver en el territori en contra de la instal·lació d'una xarxa d'alta tensió que havia de travessar el Montseny per banda i banda. Finalment, la gent que protestava ho va aconseguir.

Com a conseqüència d'aquesta lluita va néixer la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny, creada oficialment a l'octubre del 1987. Nosaltres apostem per la defensa i l'estudi dels sistemes naturals del Montseny i del Montnegre, lluitar per la seva conservació i vetllar per la qualitat dels seus habitants.

  • Com van viure aquells caps de setmana amb aglomeracions al Parc del Montseny?

Aquest és un fenomen que no és nou, portem així des de fa gairebé 20 anys. Nosaltres a principis del 2000 vam presentar un pla d'ús social del Parc per poder estabilitzar el seu ús i dotar-lo d'una dinàmica que no fos comprometedora pels sistemes naturals ni perjudiqués a la gent que hi viu. Finalment, aquest pla va estar bandejat, com moltes altres coses que hem anat dient durant aquest any.

Nosaltres ens els últims anys hem vingut insistint moltíssim sobre aquest tema, particularment a la taula de transport de treball del parc. Hi participen entitats dels parcs, els ajuntaments, els directors de l'oficina del parc i l'oficina tècnica i mossos d'esquadra, entre d'altres. Nosaltres en aquesta taula hem plantejar que calia prendre mesures més dràstiques, entre elles el tancament de les carreteres quan la cosa es complicava. El que passa és que ha anat passant el temps i els problemes s'han agreujat. Aquestes problemes, junt amb el covid-19, s'han fet encara més evidents a la vista de tothom. En nombre, no ha sigut més que el que hi havia abans, sinó que s'ha notat perquè hi ha hagut una focalització dels mitjans sobre el tema. El que s'ha notat més ha sigut l'actitud de la gent.

A l'estiu va haver una certa baixada d'afluència, però no una baixada ni molt menys notòria. A partir del setembre ha anat en augment. Aleshores l'administració, veient que no tenia sortida, va acabar adoptant les mesures que nosaltres dèiem des de feia anys.

  • Quina és l'actitud de la gent?

Ha vingut un percentatge elevat, no dic que tothom, que ha vingut sense cap mena de control. Això sí que s'ha notat, no dic ja en el medi ambient perquè és evident, però les persones també ho han notat. Hi ha hagut un moviment a determinats punts, com a Campins o a l'altra banda de la costa del Montseny on la gent s'ha queixat reiteradament que no podia passar el que estava passant. No podien ni dormir perquè els despertaven les motos a les 7 del matí i els cotxes fent carreres. Totes aquestes protestes s'han traduït en diferents protestes que hem organitzat tallant el trànsit i repartint pamflets on explicàvem la situació a la gent que venia. Convidant-los a venir, però d'una manera cívica.

  • Van anar bé les mesures preses?

Van anar bé, com per exemple el transbordament dels autobusos, una absurditat que no hem acabat d'entendre mai. Els autobusos que venen des de Sant Celoni, arriben aquí (punt d'informació del Montseny) llavors la gent ha d'agafar un altre autobús cap a una zona o una altra- Font Martina o Santa Fe-. Tot això durant aquests mesos ha sigut un desastre ja que no l'agafava ningú l'autobús. La gent que venia d'excursió no li sortia a compte. El primer bus era a les 9 del matí, quan arribaven a dalt eren les 10.30. entre que puges, t'esperes i puges, tardes una hora i mitja potser. Qui va d'excursió, no li sortia a compte.

El transport funciona? Sí. Podria funcionar millor? Evidentment. Podria ser perfecte. Nosaltres demanem que, partint de la base que la mateixa administració l'any 2016 va encarregar un estudi on es podrien establir unes línies que creuessin banda a banda el Montseny, és a dir, les de Sant Celoni- Viladrau o bé de Sta. Maria de Palautordera - Ceba. La possibilitat de facilitar el transport públic a la gent, era genial. Nosaltres el que volem és que el Parc estigui bé i la gent estigui bé.

  • Com va afectar el tema de les autocaravanes o campers a l'estar en el Montseny?

És transportar els problemes de les urbs al medi natural. Han aparcat en zones que estava prohibit per dormir i s'hi han quedat dies. Gent que ha vingut i a plantat la tenda de campanya... No crec que hagin esbrinat quines són les normes les mínimes normes de funcionament del Parc.

  • Quina és la situació actual del Parc?

Nosaltres hem presentat una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) perquè el Parlament aprovi una llei de protecció pel Montseny. La nostra resposta és no, no és gens bona la situació del parc. No ho és perquè des del desembre de 2016 es va aplicar una normativa de protecció des de fa més de 40 anys, és a dir, amb una legislació del 1977 que van fer les diputacions franquistes abans de les primeres eleccions democràtiques.

Ens hem passat 4 anys intentant aconseguir com a mínim el pla especial del 2008, que ja estava superat per diverses normatives que han anat apareixent. No obstant, ara estem recollint signatures que són necessàries perquè el Parlament discuteixi la llei. La Llei ja està acceptada a tràmit però ara calen 50.000 signatures.

Degut al Covid-19 vam haver d'aturar-ho tot i ho hem reprès ara, a l'1 de setembre però ja veieu com està la situació sanitària, per tant, les mesures totes elles van en contra nostra. Nosaltres seguirem fins que puguem.

  • Creu que després del confinament perimetral, la gent el que tindrà ganes és de sortir al Montseny i a altres parcs naturals?

Probablement. És totalment previsible que sigui així. Llavors aquí la feina que cal fer és que allò que ja s'ha avançat fins ara, es mantingui. El dubte que tenim és si l'administració serà capaç de mantenir la seva paraula i seguir-ho fent. Abans que sigui pitjor, evidentment.

És evident que al dia següent que acabi el confinament de cap de setmana, tornarem a tenir el mateix tema si no es fan les mesures que es van fer l'altre cop. Si vens a immergir-te a la natura, no hi ha problema. El que no pot ser és que vinguis a assaltar-la. Aquí, en general, la gent de les grans ciutats només ve a fer el córrer els cotxes i les motes de banda i banda com a bojos o a arreplegar coses (recollir castanyes, recollir bolets) i no s'ha n'adonen que això és d'algun. El 85% de la propietat aquí és privada. Si tu entres al camp d'un pagès i li comences a arreplegar les castanyes, doncs t'estàs emportant una cosa que no tens dret.

  • Què espera del Parc?

El que és evident és que esperem que la biodiversitat d'aquesta muntanya es mantingui i s'eixampli fins i tot. Això, per començar, només ho entenem si hi viu gent i hi treballa. Per nosaltres la manera de conservar la biodiversitat d'aquí no és que hi hagi un bosc que vagi de banda a banda i no es vegi res més. Això abans era una muntanya viva, on hi havia moltes masies que avui el 90% estan abandonades. Si tinguéssim a gent jove vivint i treballant a la muntanya això seria una meravella.

Quan hi havia camps de conreu, pastura, etc. hi havia molta més biodiversitat que la que tenim ara. Per què? Doncs perquè la mateixa diversitat de paisatges feia que la fauna, per exemple, fos més variada que la d'ara. En el moment que tot això ha anat desapareixent, tota aquesta fauna ha anat desapareixent amb ell. La gent que viu i treballa al territori és la que més s'ha l'estima i és la que més s'encarrega de cuidar-lo.

Si la tendència és com fins ara, que és una tendència absolutament favorable a la terciarització, llavors haurem perdut tota l'essència del Montseny. És emblemàtic el tema que passi aquí. Si aquí va bé la cosa, la repercussió serà positiva per a tots els altres. Si aquí va malament la cosa, per la representativitat que té el Montseny a nivell de medi natural, la repercussió també serà negativa per la resta.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

montseny

Guia comercial del Vallès