Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Granollers se suma de nou a la Marató de l’Estalvi contra la pobresa energètica

27 Febrer 2020 Redacció: Marta Olivé


L’Ajuntament de Granollers participa un any més en la Marató de l’Estalvi contra la pobresa energètica. La campanya, que arriba a la cinquena edició, s’està fent durant el mes de febrer a cinc equipaments municipals: el Museu de Ciències Naturals-La Tela, La Troca, Centre de Cultura Popular i Tradicional de Roca Umbert, les piscines municipals, el pavelló municipal El Tub i la Biblioteca Can Pedrals. Durant les properes setmanes es podran descobrir les xifres que s’han aconseguit amb aquesta iniciativa, que esdevé un bon recordatori del que resulta necessari per reduir el consum energètic.
 

Durant tot el mes s’estan implementant bones pràctiques de consum i els usuaris i gestors dels equipaments registraran setmanalment lectures dels comptadors per obtenir indicadors sobre el consum d’aigua, electricitat i gas dels centres. Aquests resultats es compararan amb els consums del 2019 per tal de saber si s’està estalviant. Finalment, es quantificarà econòmicament els estalvis resultants i es proposarà que es destini aquesta quantitat al pressupost de Serveis Socials per atendre les persones més vulnerables afectades de pobresa energètica.


L’Ajuntament de Granollers participa en aquesta iniciativa des de la primera edició l’any 2016. En les quatre primeres edicions s’ha aconseguit estalviar un total de 74.621,6 kWh i 980 m3 d’aigua que equivalen a 21.346 euros.

 


La Marató de l’Estalvi Energètic
La Marató de l’Estalvi Energètic és una iniciativa ideada i coordinada per l’empresa granollerina L’Origen. Juntament amb Granollers, es porta a terme a 8 municipis més: Barcelona, Gavà, Esplugues de Llobregat, L’Hospitalet de Llobregat, Malgrat de Mar, Palau Solità i Plegamans, Sabadell i Sant Boi de Llobregat. i també a 11 departaments de la Generalitat de Catalunya. En total, hi participaran 151 equipaments (administratius, culturals, esportius, socials, educatius i de salut).
La Marató de l’Estalvi Energètic implica a més de 3.000 treballadors, 13.000 alumnes i 200.000 usuaris que col•laboraran en accions com: reducció d’hores en la climatització, tancament de lluminàries, aturades parcials d’ascensors, control de l’horari de les màquines de vènding, tancament general de l’aigua els caps de setmana i festius o desendollar els equips que no es fan servir, entre d’altres. La majoria de les accions han estat a proposta dels propis treballadors i usuaris dels equipaments, a qui s’ha explicat el projecte i la destinació de l’estalvi.
La Marató de l’Estalvi Energètic per a la lluita contra la pobresa energètica és una campanya de sensibilització i de bones pràctiques en l’ús i el consum d’energia, que té la voluntat afegida de destinar l’estalvi  econòmic aconseguit a la lluita contra la pobresa energètica. 
Enguany s’afegeix l’objectiu de sensibilització sobre l’emergència climàtica. Per això es recomanarà que es potenciïn les accions de lluita contra el canvi climàtic com la prevenció i gestió de residus, foment del verd, foment de la mobilitat sostenible o els hàbits de consum responsable. Així mateix es farà visible que la reducció dels consums energètics signifiquen una reducció de les emissions de CO2.


Objectius a assolir amb la iniciativa
Els objectius concrets de la cinquena Marató són:


1. Reduir un 10 % els consums d’electricitat, gas i aigua de diversos equipaments, durant el mes de febrer de 2020, respecte als mateixos consums de l’any 2019, amb la implantació de bones pràctiques de consum energètic i buscant la implicació dels treballadors i usuaris.


2. Destinar a accions de lluita contra la pobresa energètica, la quantitat econòmica del 100% resultant  de l’estalvi energètic aconseguit en el període comprès entre l’1 i el 29 de febrer de 2020 respecte al mateix període de l’any anterior.
Aquest projecte transversal pretén aconseguir, també, esforços puntuals que siguin potents i visuals i, en la mesura del possible, crear empatia amb la problemàtica de la pobresa energètica. És una Marató no perquè sigui una competició, sinó perquè demana esforços extraordinaris als qui hi participen.
Consells i recomanacions per estalviar energia o consumir-la de forma més eficient
•    Entre un 20% i un 40% de la despesa en calefacció i aire condicionat s’escapa per les finestres, quan estan mal aïllades.
•    Una rentadora etiquetada com a classe A en eficiència energètica també gasta un 15% menys d’aigua i de sabó que una altra de classe B.
•    Si totes les llars catalanes baixessin la calefacció només un grau centígrad s’estalviaria tanta energia com l’equivalent a un petrolier de 60.000 tones de cru.
Aquestes són algunes dades sorprenents que mostren com amb petites accions individuals no només es pot reduir el consum propi —i, per tant, baixar les factures elèctriques de cada consumidor— sinó que amb l’estalvi energètic col•lectivament tots hi sortim guanyant. A casa, es pot fer molt per estalviar energia o consumir-la d’una manera més eficient, perquè per millorar la qualitat de vida no cal augmentar el consum energètic. Aquestes són algunes de les recomanacions pel que fa a la il•luminació, climatització i els electrodomèstics.
Il•luminació
•    Aprofitar la llum natural.
•    Utilitzar bombetes de baix consum, fluorescents o LED (perquè són més eficients: el preu de cost és una mica més elevat que les bombetes incandescents però gasten 5 vegades menys i duren 10 vegades més).
•    Apagar els llums quan no són necessaris.
Climatització
•    Aïllar tèrmicament les portes i finestres per reduir les fuites de calor a l’hivern i la demanda de refrigeració a l’estiu. Així es pot reduir fins a un 50% dels costos de climatització.
•    Per ventilar a l’hivern, cal obrir les finestres només durant 10 minuts. També instal•lar termòstats que permeten regular la temperatura.
Calefacció
•    A l’hivern, una temperatura de confort adient se situa entre els 19 ºC i 21 ºC. A la nit o si l’habitatge està es recomana apagar la calefacció o abaixar-la fins als 15 ºC.
 

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

granollers


Els reportatges més vistos


Rep les notícies d'última hora

La vostra privacitat és important per a nosaltres

Tant els nostres socis comercials com nosaltres fem servir cookies a la nostra web per personalitzar contingut i publicitat, proporcionar funcionalitats a les xarxes socials i analitzar el nostre trànsit. Fent clic, accepteu l'ús d'aquesta tecnologia a la nostra web.

Guia comercial del Vallès