Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Granollers és una ciutat de comerços històrics

7 Novembre 2019 Redacció: Marta Olivé

Imatges: cedides


Tot i que en els darrers anys alguns ja han tancat les seves portes per desgràcia, cert és que Granollers compta amb un bon teixit comercial, amb establiments que compten ja amb més de cent anys d’història. Precisament, alguns d’ells van ser reconeguts en la segona edició dels Premis Porxada, que es van otorgar el passar mes d’octubre i que van comptar amb l’actuació d’Elena Gadel. Uns comerços que han ajudat a consolidar la ciutat de Granollers com el centre comercial més important del Vallès Oriental. De fet, la ciutat compta amb una illa de vianants de 33.300 m² on actualment trobareu més de 2.000 establiments comercials i de serveis que us oferiran tot tipus de productes de qualitat amb el millor servei i atenció personalitzada. Entre els guardonats, figuren Gràfiques Garrell, Casa Margarit, Cansaladeria Xarcuteria Just, Cafè Restaurant Layon i Barbany, que compten amb molts anys d’història i esdevenen un referent del passat comercial de la ciutat i de model d’èxit per haver sabut evolucionar i adaptar-se als nous temps i necessitats dels clients.

 

Precisament, la darrera edició dels Premis Porxada han reconegut a cinc de les principals famílies comercials històriques de la capital del Vallès Oriental. La primera reconeguda ha estat la família Garrell, al capdavant de les històriques Gràfiques Garrell  (1850). La família Garrell és la cinquena generació de comerciants i la quarta com a impressors. L’any 1850 els Garrell, amb Buenaventura al capdavant, ja gestionaven dues activitats comercials: una, on venien olis i vinagres, i una sabateria, mentre que el 1879 Esteve Garrell Escorsell va fundar la primera impremta de la ciutat on la generació següent va impulsar la publicació del prestigiós setmanari “La Gralla”. L’any 1998, la quarta generació, es trasllada al carrer Joan Prim on Dolors Garrell Traveria, filla d’en Josep, i Salvador Clot Gendra regenten Gràfiques Garrell.


L’altra guardonada ha estat la família Margarit, de Casa Margarit, que va començar en el negoci de la fusteria a mitjans del segle XIX, regentada per Josep Margarit Llibre. La casa on s’ubica l’actual botiga, a la plaça Maluquer i Salvador, d’estil modernista i obra de l’arquitecte Joaquim Raspall, era propietat de l’Agustí Margarit Lladó, besavi de l’actual propietària. No és fins al 1920, quan en Francesc Margarit obre un establiment de graneria, i el seu fill Joan afegeix al negoci,  pinsos per al bestiar, al 1950. L’any 1986, a la mort d’en Joan Margarit, la seva filla, Beatriu Margarit Montañà, es fa càrrec de la botiga, que dediquen a la venda de menjars, complements i serveis per a animals de companyia.


I què dir de la Cansaladeria Xarcuteria Just (1978)? Comerciants de cinquena generació són també la família Just. El 1878 en Manuel Just Martori regentava una activitat comercial de vinagre i sal a la plaça de Lluís Maria Perpinyà, que juntament amb la seva esposa la van convertir en una cansaladeria. El 1930 en Josep Just, fill, canvia la cansaladeria per una carnisseria de venda de xai. I és a l’any 1956, quan la següent generació, de mans de Francisco Just, decideix canviar la venda de xai per la de porc, obrint l’actual Carnisseria Xarcuteria Just. Des de 2009, Xavi Clos Just és l’actual gestor del negoci.


Una altra de les famílies guardonades va ser la Planas, del Cafè Restaurant Layon (1889), un altre negoci familiar de llarga tradició és el del cafè restaurant Layón. Són ja quatre les generacions dedicades a l’hostaleria. Els primers inicis comercials de la família Planas són de l’any 1889 quan Pablo Planas va obrir la primera “taverna o figón”. L’any 1892, Hilarión Planas Bosch va obrir una taverna al costat de l’establiment actual. El nom «Layón» prové de la deformació popular del nom del propi fundador.

Actualment regenten el restaurant la quarta generació i besnéts d’Hilarión Planas, Ramon i Josep Planas, acompanyats de les seves dones la Jordina i la Piedad respectivament. La seva cuina combina els plats de tota la vida amb noves elaboracions, sempre amb productes frescos i de temporada.


Per últim, cal subratllar la família Barbany, que vist passar fins a quatre generacions han estat al capdavant de Can Barbany, sempre dins del sector tèxtil. Barbany es defineix com una botiga conscient. Promou, des de fa uns anys, un consum responsable i conscient intentant oferir producte de proximitat i amb compromís social i ecològic. Dins la botiga hi podem trobar l’Espai Tranquil, on es fan xerrades, concerts i presentació de productes, posant la botiga al servei de la ciutadania. I alhora també incorpora l’Espai 1895, una reproducció de la façana del seu primer establiment i que es dedica a la promoció i venda de productes del tèxtil fabricats a Catalunya.
El fundador de Gran Centre Granollers, Amadeu Barbany i Grau, és actualment amb els seus fills,  qui està al càrrec de la gestió del negoci familiar, que va iniciar Joan Barbany i Masó, el 1895.


A destacar que durant la Gala del Comerç de Granollers es va fer també un reconeixement als establiments Pere Blázquez Perruquers, Inhala i Òptica Cottet, pels 25 anys; Administració de Loteries número 1, pels seus 50 anys; i Estil Ester Perruqueria, Autoescola Xiol i Automòbils Pruna pels 75 anys de la seva fundació.

 

Més recconeixements

Els jurat dels premis està format per les associacions de comerciants de Comerç de Dalt, Del Rec al Roc, Sota el Camí Ral, Congost, Ramassar, Més que Comerç i Gran Centre i el Gremi d’Hostaleria del Vallès Oriental i l’Associació d’Hotels Vallès Oriental. Tots ells, i a banda dels cinc establiments històrics que acabem de repassar, també van atorgar el Premi Innovació a Inorbis, empresa amb gairebé 40 anys d’experiència en el camp de l’ensenyament d’idiomes: anglès, francès, japonès o coreà. Inorbis aplica la innovació en la seva tasca diària introduint la robòtica, la matemàtica, el 3D i la programació educativa en anglès.


Per la seva banda, el Premi Reforma ha estat per Herbes del Portalet, establiment nascut el 1980 de la mà de la Montserrat Carrizo i l’Anna Sánchez, dues dones amb un objectiu comú: treballar per la salut amb mètodes i productes naturals. Actualment, gràcies al relleu generacional, en Jordi i l’Ivan són els que fan possible la continuïtat del negoci familiar, oferint als clients una àmplia gamma de serveis i productes d’herboristeria, dietètica, cosmètica, alimentació, i un llarg etcètera. L’any 2018, es va portar a terme una important ampliació del local que ha permès augmentar l’oferta de productes naturals.


En darrer terme, el Premi Porxada en la categoria d’honorífic ha estat per Àgora, empresa d’assessorament i consultoria a PIMES que, des de 1987, ha consolidat una imatge de servei i qualitat en totes les seves àrees. Actualment  compta amb un equip de més de 50 professionals. Enguany han apostat per un canvi de seu: més gran que els permetrà seguir creixent.
 

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

granollers


Els reportatges més vistos


Rep les notícies d'última hora

La vostra privacitat és important per a nosaltres

Tant els nostres socis comercials com nosaltres fem servir cookies a la nostra web per personalitzar contingut i publicitat, proporcionar funcionalitats a les xarxes socials i analitzar el nostre trànsit. Fent clic, accepteu l'ús d'aquesta tecnologia a la nostra web.

Guia comercial del Vallès