Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Es presenta la proposta guanyadora per al projecte del nou centre de radioteràpia per al Vallès Oriental i Osona

31 Gener 2020 Redacció: Marta Olivé


La decisió final és fruit d’un concurs d’idees, convocat el passat mes de maig a Granollers

La Unió Temporal d’Empreses (UTE), conformada pels despatxos d’arquitectes BAAS Arquitectura i Casa Solo Arquitectes, va presentar durant el mes de gener a l’Hospital General de Granollers, el projecte d’edificació del primer centre de radioteràpia per als pacients de càncer que viuen al Vallès Oriental i Osona. El projecte respon a la xarxa assistencial de salut que el Servei Català de la Salut (CatSalut) està desplegant a tot el territori, com el de la xarxa C17. Un impuls amb el qual el sistema permet garantir un servei equitatiu i segur en tot el territori de Catalunya. D’aquesta manera, es garanteix una atenció de qualitat a tots els pacients que pateixen una de les malalties associades amb el càncer i també un pas endavant per al seu dia a dia afrontant la malaltia.

 

Fins a dia d’avui, els pacients amb càncer d’aquesta àrea s’han de moure fins a Barcelona per poder rebre aquest tractament. La nova unitat de radioteràpia estarà capacitada per oferir tractaments en oncologia radioteràpica, en totes les seves especialitats, fins i tot en modulació d’intensitat.

Una licitació de més de 300.000 euros

La proposta que ha guanyat el concurs d’idees de l’edificació compta amb una licitació de 388.629 €, que inclou la direcció facultativa de l’obra. 
Per tot això, el centre suposarà un gran pas endavant per aquests pacients i també per a les seves famílies, ja que els facilitarà poder seguir el tractament sense haver-se de desplaçar lluny i perdre moltes hores mentre estan lluitant contra la malaltia.

Innovació en la distribució dels espais

Alguns dels aspectes més destacats del projecte són la innovació en la distribució dels espais que possibilita una futura ampliació de l’edifici, la confortabilitat de l’edifici, la llum natural d’aquest i la integració amb l’entorn i el recinte hospitalari. 
La decisió és fruit d’un concurs d’idees, convocat el passat mes de maig, per seleccionar la proposta arquitectònica del nou edifici. Concretament, se situarà al costat de l’Hospital General de Granollers, en l’espai que ocupava l’antiga Masia de Can Bufí, entre els carrers José Zorrilla, Bartomeu Brufau i Manel Cornella, a tocar del centre geriàtric i l’edifici d’Atenció Ambulatòria.
La licitació de la proposta és un pas més per a la consecució d’un projecte que es va posar en marxa el 2018, amb la participació inicial de la Fundació Privada Hospital Asil de Granollers, que cedirà els espais per a la construcció del centre; l’Ajuntament de Granollers ha aportat, durant l’exercici de 2019, una subvenció de 700.000€ per a la redacció del projecte de l’obra; i el Consorci Hospital Clínic de Barcelona que destinarà equipament oncològic d’última tecnologia a Granollers, recursos humans i coneixements tècnics, entre altres. 
A aquesta participació cal sumar-hi la Diputació de Barcelona, amb la confirmació de la subvenció que aportaran de 500.000 € per al desenvolupament de la proposta arquitectònica del nou edifici, la redacció del projecte executiu i la direcció facultativa.   
Cal destacar que la decisió és fruit d’un concurs d’idees, convocat el passat mes de maig, per seleccionar la proposta arquitectònica del nou edifici. Concretament, se situarà al costat de l’Hospital General de Granollers, en l’espai que ocupava l’antiga Masia de Can Bufí, entre els carrers José Zorrilla, Bartomeu Brufau i Manel Cornella, a tocar del centre geriàtric i també de l’edifici d’Atenció Ambulatòria granollerí.

Qui hi ha darrera del projecte del nou centre?

BAAS arquitectura és autor d’edificis públics com el VHIR Institut de Recerca i Campus Vall Hebron, la futura seu del Barcelona Supercomputing C, al Campus Nord de la UPC de Barcelona o l’Escola Ferrer i Guàrdia de Granollers. 
Amb més de 30 anys d’experiència i amb molts projectes en serveis de radioteràpia, CASA SOLO Arquitectos està especialitzat principalment en el camp de la planificació, el disseny i la construcció d’edificis sanitaris públics i privats tant a Espanya com a l’estranger. Entre els projectes de l’estudi cal destacar el Complejo Hospitalario Universitario A Coruña (CHUAC) i l’Hospital Universitario Santa Lucía en Murcia, entre d’altres institucions locals.

Un pas endavant per als pacients del Vallès Oriental 

El nou equipament es construirà a l’espai que ocupava l’antiga masia de Can Bufí, a la cantonada dels carrers Bartomeu Brufalt, carrer de Manel Cornella i carrer José Zorrilla, a tocar de l’Hospital de Granollers, i tindrà uns 2180 m2. S’ubicarà, doncs, molt pròxim als edificis centrals del complex hospitalari, amb bon accés, espai per a aparcament i ràpida connexió amb les comarques veïnes. Allà s’hi instal•larà un dels equips de radioteràpia (denominat accelerador lineal) de l’Hospital Clínic de Barcelona que prové del Protocol d’Intencions entre el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, el Servei Català de la Salut (CatSalut) i la Fundació Amancio Ortega. 
Cal destacar també que a mig termini es preveu que la instal•lació aculli un segon accelerador. Tot això suposaria encara més bones notícies per als afectats per la malaltia a l’hora de combatre-la i recuperar la normalitat a la seva vida.

Capacitat per fer entre 400-450 tractaments per accelerador

Pel que fa a la radioteràpia, el nou equipament podrà fer entre 400-450 tractaments per accelerador i any en torns de 8 h. La unitat de radioteràpia estarà capacitada per oferir tractaments en oncologia radioteràpica, en totes les seves especialitats, fins i tot en modulació d’intensitat.
El de Granollers serà el dotzè servei de radioteràpia a Catalunya. Actualment n’hi ha 5 a Barcelona, 1 a l’Hospitalet de Llobregat, 1 a Badalona, 1 a Sant Cugat del Vallès, 1 a Lleida, 1 a Girona i 1 a Reus, que porten a terme uns 12.000 tractaments.
A Catalunya, les previsions indiquen que entre el 2010 i el 2020 els casos de càncer diagnosticats augmentaran un 22,5% en els homes (de 21.500 casos el 2010 a 26.450 el 2020) i un 24,5% en les dones (de 14.700 casos el 2010 a 18.350 el 2020), en part per l’envelliment de la població i per l’impacte del tabaquisme en les dones. Cal destacar que un de cada dos homes i una de cada tres dones tenen probabilitats de desenvolupar un càncer al llarg de la seva vida.
 

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

granollers

Els nostres reportatges

Els grans vencedors de la Mitja Granollers 2020 Més info

Els grans vencedors de la Mitja Granollers 2020

Enguany, la 34a Edició de la Mitja Marató de Granollers ha tornat ...

La vida zero waste Més info

La vida zero waste

L’era 0 residus ha arribat per quedar-se: com és una vida zero ...

Què fer el dia dels enamorats Més info

Què fer el dia dels enamorats

Tot el que has de saber del dia de Sant Valentí S'acosta ...

De REBAIXES al Vallès Més info

De REBAIXES al Vallès

%REBAIXES! Vols anar de Rebaixes al Vallès? Sovint pensem que les millors ...

El Fraikin Granollers millora els seus números abans d’acabar l’any Més info

El Fraikin Granollers millora els seus números abans d’acabar l’any

Al mes de novembre es va viure un dels moments més històrics ...

El CB Granollers espera un nou èxit al XVIII Torneig de Nadal de Minibàsquet Més info

El CB Granollers espera un nou èxit al XVIII Torneig de Nadal de Minibàsquet

El mes d’octubre va acabar amb un fet històric al CB Granollers, ...

Rep les notícies d'última hora

La vostra privacitat és important per a nosaltres

Tant els nostres socis comercials com nosaltres fem servir cookies a la nostra web per personalitzar contingut i publicitat, proporcionar funcionalitats a les xarxes socials i analitzar el nostre trànsit. Fent clic, accepteu l'ús d'aquesta tecnologia a la nostra web.

Empreses i comerços del Vallès