Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Els equips de 1a Catalana encaren la segona volta del campionat

3 Maig 2021 Redacció: Marc Atanasio

Imatges: cedides

Població: Granollers


Malgrat la delicada situació sanitària en la qual ens trobem i de la quantitat de problemes que ha tingut el futbol base i amateur per poder entrenar i competir, després d’haver estat quatre mesos aturats, a principis del mes de febrer de 2021, el PROCICAT va autoritzar la represa d’aquelles categories que donessin accés a les competicions d’àmbit estatal. D’aquesta manera, la Primera Catalana, conjuntament amb la Preferent Femení i la Preferent Juvenil, a diferència de la resta de competicions del futbol base i amateur, van poder iniciar la competició a finals del mes de febrer. En canvi, la resta de categories van haver d’esperar gairebé un mes per poder iniciar-se. No obstant això, a diferència del que va passar al mes d’octubre de 2020, on després de donar el tret de sortida a la temporada 20/21, la pandèmia va obligar a aturar de nou totes les competicions, sembla que la cosa va de debò i la intenció és poder finalitzar totes les competicions, això sí, adaptades a les noves circumstàncies.

Un format reduït per a la Primera Catalana

Com hem dit en el paràgraf anterior, la Primera Catalana, després que es disputessin les dues primeres jornades del campionat al mes d’octubre de 2020, no es va reprendre fins a l’últim cap de setmana del mes de febrer de 2021. En tenir menys temps per completar la temporada, la FCF va decidir readaptar el calendari i el format de la competició que s’havia plantejat en un principi. D’aquesta manera, la Primera Catalana d’enguany estava dividida en quatre subgrups, agrupats per proximitat geogràfica, tres dels quals formats per 10 equips cada un i un altre format per 9 equips. En una primera fase, que està prevista que finalitzi el cap de setmana del 12 i el 13 de juny, tots els equips s’han anat enfrontant en format de dues voltes. Un cop finalitzi aquesta primera fase, els primers classificats de cada subgrup disputaran un play-off, on estaran en joc dues places d’ascens a la Tercera Divisió RFEF. En canvi, en el tema dels descensos, tot i que no se sap del tot que acabarà passant, ja que el campionat de Segona Catalana no s’ha pogut iniciar, està previst que perdin la categoria els tres últims classificats de cada subgrup.

De moment, els equips ja estan competint amb regularitat, tot i que alguns equips han hagut d’ajornat diversos partits per culpa de tenir positius en la plantilla. No obstant això, la majoria d’equips ja han disputat un total de 10 jornades, en excepció d’aquells que tenen partits pendents de jugar i que ja s’han tornat a programar en el calendari oficial de la competició. En aquests moments, en els quals ens trobem entre el final de la primera volta i l’inici de la segona, els diferents subgrups ja comencen a agafar color. En el cas del subgrup 1A, l’equip que ocupa la primera posició és el FC L’Escala, que acumula 21 punts en els 11 partits que ha pogut disputar. El subgrup 1B el lidera l’Escola Esportiva Guineueta, amb 23 punts, però en 10 partits disputats. El CF Vilanova i la Geltrú lidera el subgrup 2A amb 18 punts en 10 partits, mentre el que subgrup 2B el lidera el CF les Borges Blanques, amb 23 punts en 10 jornades. Encara queda temporada per davant i alguns equips encara tenen partits pendents, però la competició ja va entrant en el tram final.
Les incògnites d’aquí a final de temporada

Tot i que la temporada sembla que avança amb una certa normalitat, la incertesa de la competició, davant de la situació sanitària en la qual ens trobem, és molt elevada, ja que la no disputa del campionat de Segona Catalana, obre la porta a un nou debat. Com que no es va poder iniciar la Segona Catalana al mateix temps que ho va fer la Primera, la falta de temps va fer que la Federació Catalana de Futbol prengués la decisió de no disputar la 2a Catalana, però si la Tercera i la Quarta Catalana. Això ha provocat un mar de discussions entre tots els clubs que conformen la segona categoria del futbol amateur català, però que ha acabat amb la disputa d’un torneig voluntari, en el qual no hi ha ascensos ni descensos. D’aquesta manera, cap equip ascendirà a la Primera Catalana i això obre la possibilitat a què no hi hagi descensos en aquesta categoria. Encara es desconeix què acabarà passant, tot i que les competicions se segueixen disputant amb normalitat. Per altra banda, la Tercera Divisió Espanyola està ja en el tram final de la competició i aviat coneixerem els equips que descendiran a Primera Catalana per a la pròxima temporada. A més, recordem que està previst que per a la pròxima temporada es puguin regularitzar tots els grups que van quedar afectats per culpa de la decisió que es va prendre d’autoritzar els ascensos, però no els descensos, ja que les competicions no es van poder completar com estava previst. Tot i això, està previst que els tres últims de cada subgrup de 1a Catalana acabin perdent la categoria

Un format reduït en futbol canviant 

Com hem pogut veure també, la pròxima temporada també hi haurà un canvi en algunes categories del futbol espanyol, ja que s’afegeix la 2a Divisió B Pro, entre la 2a Divisió A i el que fins ara era la 2a Divisió B. Aquesta modificació també afecta a la Primera Catalana, ja que passarà de ser la cinquena divisió del futbol a ser la sisena. D’aquesta manera, les categories per a la temporada 21/22, a Catalunya, quedaran de la següent manera: 1a Divisió (Lliga Santander), 2a Divisió (Lliga SmartBank), 1a Divisió RFEF, 2a Divisió RFEF, 3a Divisió RFEF, 1a Catalana, 2a Catalana, 3a Catalana i 4a Catalana. A més, en un principi, per a la pròxima temporada, sempre que la pandèmia ho permeti, està previst que es pugui tornar als formats d’una única fase i s’eliminin els subgrups, com hem vist aquesta temporada a 3a Divisió Espanyola i a la Primera Catalana.

Veurem com evoluciona tot de cara als pròxims mesos. De moment, el que estar clar és que la pilota segueix rodant a la Primera Catalana i els equips encaren el tram final de la competició amb la màxima competitivitat possible. A mesura que passin les setmanes, els equips aniran recuperant els diferents partits ajornats, molts d’ells entre setmana, i els calendaris s’aniran igualant. Un cop tinguem els diferents equips de Primera Catalana amb els mateixos partits, veurem la realitat dels diferents subgrups i quines són les opcions reals dels equips de cara a la disputa del play-off d’ascens i els possibles descensos. Tots els equips dels subgrups de 10 hauran de completar 18 jornades, mentre que el grup de 9 (subgrup 2A) en completaran 16, ja que el Gandesa es va retirar després de la disputa de la primera jornada.
 

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

granollers

Rep les notícies d'última hora

Guia comercial del Vallès