Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Els equipaments esportius del Vallès pateixen les conseqüències de la Covid-19

10 Març 2021 Redacció: Andrea Rodriguez

Imatges: Unsplash

Població: Granollers


Aquest mes farà un any que la vida de tothom va haver de fer un canvi. Fa un any que el món de l’esport, junt amb altres sectors, van patir, pateixen i patiran les conseqüència de la Covid-19. A principis de març va arribar l’estat d’alarma i amb això, el confinament domiciliari. Des del 15 de març de 2020, data en que es va decretar el confinament domiciliari, la societat va haver de paralitzar el seu ritme de vida. La rutina de vida diària, com és anar a treballar, exercitar-se o aprofitar el temps de lleure va ser interrompuda. Durant 98 dies només es veien establiments tancats, el personal d’algunes empreses estaven en ERTO i es va prohibir sortir de casa, excepte per raons essencials com anar a comprar. Aquella va ser la situació durant més de tres mesos. No va ser fins el 28 d’abril de 2020 que es va anunciar el pla de desescalada dividit en quatre fases, cosa que va beneficiar a alguns sectors podent obrir els seus establiments però amb restriccions. El 21 de juny de 2020 va ser quan va arribar la “nova normalitat”, fent que el govern central i els autonòmics poguessin reprendre les seves competències. No obstant, passat l’estiu es va tornar a sentir el concepte “estat d’alarma”, i amb això l’arribada del conegut toc de queda, la limitació de la mobilitat i també la de reunió.  En aquest últim any el sector de l’esport s’ha vist molt afectat. Durant el confinament domiciliari no podien obrir, però a partir d’octubre de 2020 i fins avui han vist com alguns mesos no podien obrir les seves portes i altres que sí però limitant el seu aforament. És per això que ha estat necessària una readaptació del que coneixem avui com “esport”. 


Durant el confinament, a falta de gimnasos, la gent va haver d’enginyar-se-les per gaudir de l’esport, de manera que les sortides a caminar a primera hora del matí, a l’horari permès, mai faltaven. També es va començar a fer més esport a casa, amb l’ajuda dels vídeos de professionals del fitness o a través dels directes de la xarxa social Instagram. No obstant, els equipaments esportius també van intentar aportar a la societat el seu granet de sorra fent entrenaments a través de les plataformes online, com la web pròpia del gimnàs o a través de Youtube. En definitiva, aquest últim any el món de l’esport ha viscut una readaptació en tots els aspectes per fer front, amb seguretat i prudència, a la Covid-19. És més, durant el confinament municipal d’aquests últims mesos es podia veure en els municipis del Vallès com s’aprofitava algun moment del matí o de la tarda per sortir a caminar una estona. Mai ens imaginaríem feia uns anys el canvi de comportament que ha patit la societat en diferents aspectes, però sobretot pel que fa a  l’esport. 

 


Durant mesos han estat molts els sectors en veure’s en la necessitat de canvi. L’hostaleria, el comerç, les activitats a l’aire lliure i l’esport són alguns d’ells. Aquest últim, a més, ha patit molt el canvi de les restriccions, ja que s’ha vist en moments on podien obrir i altres on no podien. Després d’estar un estiu amb poques restriccions, el 30 d’octubre van entrar en vigor les primeres mesures que afectaven de manera directa als equipaments esportius. Un tancament total que els va portar a suspendre tota activitat física i esportiva per tal de complir amb les restriccions establertes. 


No obstant, molts gimnasos es van adaptar a les mesures i equipaments esportius com el CN Granollers va anunciar un programa online per poder seguir amb l’exercici des de casa. Des que van començar les restriccions al mes d’octubre, aquest sector mai ha parat de lluitar per aconseguir estar oberts, encara que de moment no han obtingut resposta. Tal i com diuen des dels equipaments esportius, l’esport hauria de ser considerat un servei essencial, ja que potencia en la millora de la salut i en aconseguir ser una bona arma d’integració social per fer front i lluitar contra la Covid-19. 


Tot seguit, i arribats a finals de novembre, el dia 23 en concret, es va celebrar la reobertura d’aquest sector. Encara que les restriccions del Govern obligaven als equipaments a complir amb un aforament del 30% i la no utilització dels vestidors, es va celebrar la seva tornada després d’estar un mes tancats. A més, la cita prèvia s’imposaria com una normativa per tal de no generar aglomeracions, però això no seria un obstacle per poder tornar a gaudir de l’esport. Els esports a l’aire lliure també van celebrar aquesta tornada, ja que el futbol sala o el handbol també podien tornar, però amb un aforament limitat al 30%. 
Sabem de primera mà que aquests han estat uns mesos molt complicats, però en cap moment s’ha perdut l’esperança de tornar a fer el que més agrada: l’esport. És per aquest motiu que, en el últim tancament a principis d’aquest 2021, el Centre Esportiu Municipal La Roca del Vallès i el Centre Esportiu de Montornès de Vallès, són dos dels centres que van adaptar totes les seves activitats a l’abast de tothom. Alguns gimnasos, en veure’s en la impossibilitat de fer esport a les instal·lacions interiors, van decidir instal·lar les seves màquines a la zona d’aire lliure, i d’altres que van preferir fer les seves activitats al seu recinte exterior. Tal i com van informar des del Centre Esportiu Municipal de La Roca del Vallès “El CEM ha ideat aquesta iniciativa per apropar l’esport als diferents nuclis de població i enviar el missatge que l’esport és una activitat saludable i propera”. I així ho van fer ja que el passat 31 de gener, 7 de febrer i 21 de febrer es van fer un seguit de jornades a l’aire lliure amb sessions de zumba i hiit als diferents camps de futbol (el de la Torreta, Santa Agnès i La Roca respectivament) per fomentar l’esport sense la necessitat de sortir del municipi. Cal dir que el passat mes de gener, en la mesura establerta pel Procicat s’establia el confinament municipal a tot Catalunya. 


El CEM Les Vernedes de Montornès del Vallès també van aportar un seguit d’activitats dirigides a l’aire lliure com a alternativa al tancament del centre. Activitats com el Body Combat, el Pilates o el SH’BAM es van poder gaudir al recinte de la piscina d’estiu durant el mes de gener amb un aforament màxim de cinc persones. A més, la població podia nedar a les piscines cobertes de manera individual. Paral·lelament també s’oferien activitats dirigides i entrenaments diaris a les persones abonades a través del seu canal de Youtube. Segurament aquest últim fet és degut que una bona part de la població prefereix actualment seguir les classes dirigides des de casa. El comportament de la societat ha fet un canvi en aquest últim any, i és cert que hi ha gent que prefereix seguir la seva rutina des de casa ja que, encara que portem un any lluitant contra la Covid-19, molta gent decideix mantenir una certa distància i continuar exercitant-se des de casa.


 El passat 8 de febrer vam tornar a celebrar un altre cop la reobertura dels gimnasos després d’estar un mes tancats arran de les restriccions sanitàries de la Covid-19 degut a la tornada del Nadal. En les mesures s’estableix un aforament màxim del 30%. Míriam López, la directora del Gimnàs Buncay de Ripollet va lamentar que, des de l’inici de la pandèmia havien perdut un 30% dels clients i es mostrava preocupada per l’arribada de les noves restriccions. Aquestes van provocar que el Gimnàs Buncay va ser un dels tants gimnasos que va voler seguir fent activitats online i a l’aire lliure per no parar el ritme. “Hem intentat garantir que la gent se seguís cuidant, encara que sigui des de casa”, va comentar Míriam López. És més, lamenta que, des de l’inici de la pandèmia ha vist com el 30% dels seus clients es van donar de baixa del centre. “El 40% del públic que tenim són nens i les seves famílies i, en aquest moment, la situació relacionada amb el públic és molt complicada”, informava. 
D’altres centres, com El Centre Esportiu Municipal Estació del Nord informava que van notar una “explosió” de gent el primer dia de reobertura, a principis de febrer. “És un èxit, la gent ha vingut a fer esport i vol fer esport. A la que funcioni tot estarem al 100%”, esmentava Imma Casaramona, cap d’operacions del CEM Estació del Nord. És més, des del centre es van informar que menys de la meitat dels 54 treballadors havien pogut sortir de l’ERTO. Aquest va ser un dels centres que durant el tancament dels equipaments esportius van seguir fent activitats amb escoles dins l’horari lectiu habilitant una carpa per fer fitness a l’exterior. Aquest recinte multiesportiu està gestionat per la Unió de Federacions Esportives de Catalunya.


La tornada dels gimnasos es va rebre per la societat amb “moltes ganes i il·lusió”, tal i com deia Casaramona. “La gent ja s’ha acostumat a treballar amb el sistema de reserva a través de l’aplicació” i, fins i tot “molts usuaris ja reserven les classes de tota la setmana”. 
En definitiva, molts clubs s’han hagut d’adaptar en aquests mesos de restriccions i actualment encara pateixen les conseqüències. La Covid- 19 ens ha portar a una adaptació en tots els aspectes, però sobretot en el tema dels esports. Fins quan haurà de ser així? Serà l’esport reconegut com a servei essencial? Si fos així, els gimnasos no haurien de tancar. A hores d’ara, els equipaments esportius segueixen amb la seva porta oberta però amb un aforament limitat del 30% i amb un màxim de sis persones en les activitats grupals. En les instal·lacions a l’aire lliure s’ha de garantir un aforament del 50%, amb un control d’accés i el tancament de vestidors (excepte per a piscines) i que no hi hagi més de sis persones durant l’activitat. 


Per últim, en les noves restriccions decretades el passat 19 de febrer de 2021 es permet, des de fa uns mesos,  equiparar a l’esport federat i els consells esportius, de manera que ja es poden iniciar els entrenaments amb més de sis persones i participar en les competicions permeses. Recordar que el món de l’esport durant el confinament municipal alguns clubs van decidir suspendre els seus entrenaments per així respectar les mesures decretades pel Govern. Pel que fa al futbol, el futur és incert ja que la tornada a la competició de La Lliga encara no hi ha res segur, però possiblement aquest mes de març, tant les famílies com els jugadors i jugadores podran tornar als camps. Els equips que sí que podran tornar són els de Sant Quirze del Vallès. El passat 18 de febrer van informar que les entitats esportives d’handbol, voleibol i futbol del municipi podien reprendre les seves competicions el passat 20 de febrer. Un fet que genera un fil d’esperança per aconseguir un mínim de normalitat en tot aquest caos que estem vivint des de fa gairebé un any. 

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

granollers sabadell terrassa

Guia comercial del Vallès