Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Els clubs de 2a Catalana descontents amb la no represa de la competició

29 Març 2021 Redacció: Marc Atanasio

Imatges: cedides


Després de molt temps d’espera, el cap de setmana del 20-21 de març van arrencar de nou totes les competicions federades de futbol i futbol sala. Setmanes abans ja s’havia donat el vistiplau per la represa d’aquelles competicions que donessin accés a categories estatals (Primera Catalana Masculina, Preferent Femení, Preferent Juvenil Masculí, Divisió d’Honor masculina, Divisió d’Honor femenina i Divisió d’Honor Juvenil masculí). En un primer moment, només estava previst que arranquessin totes aquelles competicions, en les quals estiguessin implicats els majors de 16 anys, però amb la relaxació de les mesures sanitàries i la inclusió de l’esport com activitat esportiva, el PROCICAT va autoritzar la represa de totes les competicions federades en tot el territori català. No obstant això, hi ha una categoria que, tot i el descontentament de la majoria de clubs, no s’ha pogut celebrar, com és la Segona Catalana, ja que no hi havia dates suficients per a la disputa de tots els partits previstos.

La Segona Catalana, l’única que no pot iniciar

Amb la Primera Catalana ja iniciada des de finals del mes de febrer i amb la resta de les competicions que es van iniciar el cap de setmana del 20 i 21 de març, els 46 equips que conformen la 2a Catalana segueixen demanant una resposta urgent per part de la FCF. La primera decisió que vam conèixer respecte a aquesta situació va ser fruit de la reunió que van tenir, el passat 8 de març, els membres de la Junta Directiva de la Federació Catalana de Futbol. En aquesta reunió es va acordar la no celebració de la Segona Catalana per aquesta temporada, ja que el calendari que hi havia per davant, feia inviable la disputa de tots els partits previstos. Prèviament s’havia sentit l’opinió de tots els clubs membres respecte a la situació. D’aquesta manera, vista la impossibilitat de disputar la competició, la Segona Catalana quedarà sense efectes classificatoris, és a dir, no hi haurà ascensos ni descensos per aquest curs.

No obstant això, un gran nombre de clubs i jugadors de la categoria ha recalcat la seva voluntat de competir, tot i que descartaven la possible represa de la competició oficial. D’aquesta manera, veient les ganes que hi havia de disputar partits, i tenint en compte que el govern ja ha autoritzat la pràctica esportiva en competicions federades, s’ha plantejat una competició alternativa, d’inscripció voluntària i que no tindrà efectes classificatoris, en el sentit que no hi haurà ni ascensos ni descensos. Tot i això, per donar una certa competitivitat i que els clubs hi vagin cert al·licient per a participar-hi, aquest nou format tindrà unes certes característiques amb un sistema de recompenses en funció de la classificació final. Aquesta competició era una proposta per part de la FCF, la qual havia de ser acceptada per la majoria dels clubs que conformen la Segona Catalana.

L’estructura d’aquesta competició estava plantejada perquè donés inici el 28 de març amb la disputa de la primera fase, on hi hauria una lligueta de diferents en equips, enquadrats per proximitat geogràfica. Cal recordar que la inscripció seria totalment gratuïta i voluntària, que el preu de l’arbitratge, sense assistents, seria de 138 euros i el preu de l’arbitratge de les semifinals i final, amb assistents, estaria subvencionat. Un cop finalitzada aquesta primera fase, es passaria a celebrar una segona fase, estructurada en eliminatòries fins a poder obtenir un total de 4 semifinalistes. Aquests 4 equips disputarien una semifinal i una final en una mateixa seu, encara per determinar i prevista per la primera quinzena de juny. A més, tots els equips podrien realitzar amistosos des del passat 13 de març i el termini d’inscripció finalitzava el 17 de març. Per incentivar als clubs, la FCF va anunciar una sèrie de premis: quota subvencionada per la pròxima temporada pels 4 semifinalistes; subvenció del 25% dels arbitratges pels semifinalistes; subvenció del 50% dels arbitratges i trofeu pel subcampió; i subvenció del 100% dels arbitratges i trofeu per l’equip campió.

La resposta dels clubs de Segona Catalana

Un cop es va saber la decisió de la FCF de la no disputa del campionat i la proposta d’una competició alternativa, els 46 clubs que conformen la Segona Catalana van enviar un comunicat conjunt per informar del seu parer respecte a la decisió. El comunicat recull un total de 8 punts i recalquen que l’únic que volen és un diàleg amb la FCF. El primer punt recull que els equips estan sorpresos amb la decisió, sabent que la resta de competicions sí que podien reprendre’s, i que creuen que no s’han buscat les vies òptimes per a la represa de la competició. Després recalquen que molts dels equips que havien votat NO a la represa, ho havien fet per motius aliens a l’àmbit esportiu, ja que creien que el calendari proposat era inviable, tenint en compte les restriccions sanitàries. Després, destaquen que els clubs estaven oberts a disputar una competició alternativa, tot i que no entenen que no es puguin garantir els ascensos a la categoria superior. Creuen que l’ascens de fins a 6 equips no afectaria cap format de cap categoria de la temporada següent.

Per altra banda, els jugadors també manifesten el seu desacord amb la disputa de partits amistosos, només pel sol fet de competir. Molts clubs de 3a i 4a Catalana, en saber la decisió de no disputar la 2a Catalana, han trucat a alguns jugadors perquè s’incorporin a les seves files. També valoren que el preu dels arbitratges seria superior al d’un partit real de competició. A més, el fet de no incloure a àrbitres assistents resta serietat a la competició. Per últim, també demanen una modificació del sistema de substitucions, ja que per culpa de la situació actual, creuen que els 5 canvis actuals es queden curts i demanen afegir-ne dos i respectar els 3 torns per equip i la llibertat dels canvis al descans. Per tancar el comunicat, van afegir la proposta d’una reunió telemàtica per valorar la proposta amb els representants de tots els equips. Tot seguit, un cop la FCF va rebre la carta, va donar resposta a les peticions que contemplaven els clubs. En aquest sentit, tornen a recalcar que no poden fer res per reiniciar la competició segons el Pla de Competició acceptat a principis de temporada i que obren la porta a què el president Joan Soteras rebi de manera presencial i de forma individual a tots aquells clubs que ho necessitin, per tal de mirar d’acabar de resoldre dubtes i atendre les inquietuds que puguin tenir. També informaven que ja hi havia un gran nombre d’equips inscrits a la nova competició.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

abella de la conca


Els reportatges més vistos


Rep les notícies d'última hora

La vostra privacitat és important per a nosaltres

Tant els nostres socis comercials com nosaltres fem servir cookies a la nostra web per personalitzar contingut i publicitat, proporcionar funcionalitats a les xarxes socials i analitzar el nostre trànsit. Fent clic, accepteu l'ús d'aquesta tecnologia a la nostra web.

Guia comercial del Vallès