Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

El Museu Thermalia de Caldes de Montbui inaugura una exposició de referència al voltant del termalisme

27 Febrer 2020 Redacció: Marta Olivé


Les obres de la nova exposició permanent del Museu Thermalia, que aquesta setmana obre portes, van començar a mitjans de desembre del 2019 amb el desmuntatge de l’anterior espai expositiu que datava de l’any 2006.
L’alcalde Isidre Pineda, la regidora de Turisme i Termalisme i Patrimoni i Memòria Local Carme Germà, i la directora del Museu Thermalia Anna Monleón, han presentat aquest dimarts la nova exposició permanent, un cop finalitzada la seva instal•lació a la segona planta del Museu, i han anunciat la seva inauguració pel proper diumenge 15 de març a les 12 h.
Tot i que la inauguració oficial de l’espai expositiu es farà coincidint amb el Mercat de l’Olla (14 i 15 de març), la segona planta del Museu reobre al públic aquesta setmana per tal de rebre les primeres visites, veure com funcionen els recorreguts amb gent i comprovar com s’ajusten els recursos expositius i els ritmes i tempos dels audiovisuals.

 

Nova disposició dels espais i dels recursos

La nova proposta museogràfica, que està repartida en 6 àmbits, incorpora una nova disposició dels espais, elements visuals i auditius, i incorpora nous espais i recursos, per tal d’oferir una visita complementària a les persones que ja han fet el circuït termal i una proposta de contingut suggerent per aquelles que no l’hagin fet.
El primer àmbit «Aigües termals: la riquesa de Caldes de Montbui» està situat entremig de la planta baixa i la primera del Museu i descobreix la importància que les aigües termals han tingut en els oficis calderins, i en el desenvolupament socioeconòmic de la població. Així, en aquest àmbit, que inclou oficis com el de boter, cisteller, o la producció de carquinyolis, i espais com el safareig, s’hi han afegit dos nous espais: el de pasta Sanmartí i el de iogurts Codina, oficis que han emprat l’aigua termal en el seu procés de producció. Aquest és el primer espai que es troba la persona visitant i entronca amb els elements termals que hi ha a fora: els safarejos, les fonts, les termes, o els balnearis.
Aquest primer espai de benvinguda inclou també una audició explicativa de cada un dels expositors.
El segon àmbit anomenat «Per què l’aigua brolla calenta i té propietats medicinals?» es destina a conèixer l’origen de les aigües termals de Caldes i el per què de les seves característiques i propietats. També inclou la visualització de diferents peces de ceràmica romana, com el cap d’Apol•lo localitzat a l’excavació de la Plaça de la Font del Lleó, i un audiovisual introductori cap als diferents recursos museogràfics per on continua la visita, com el laboratori o el despatx del metge director dels banys en qüestió.
El tercer espai «Benvinguda al balneari» trasllada al visitant a l’interior d’un balneari, on s’explica què era i que és un balneari i per què és convenient venir a prendre les aigües termals de la zona.
La quarta zona suposa la continuïtat de la visita al balneari, amb la reproducció d’una banyera clàssica d’època, i l’explicació dels tractaments termals que s’hi feien, com es feien i a quin públic s’adreçaven. Aquest espai inclou un audiovisual explicatiu on cada persona del balneari parla de la seva tasca, i una selecció dels estris propis dels diferents tractaments, i que la persona visitant haurà de manipular,
A continuació, un cinquè àmbit anomenat «Època d’esplendor» ofereix un paisatge sonor de finals del segle XIX i principis del XX, que presenta panells publicitaris i cartells de l’època, ampolles d’aigua medicinal per a consum humà i tota una ambientació gràfica explicativa que es completa escenogràficament amb un moble de l’Exposició Universal, a sobre del qual hi ha elements de viatge de l’època, com una maleta o un barret.
Finalment, el darrer espai «Asseguem-nos i gaudim» proposa una zona de desconnexió per començar a gaudir del repòs prescrit al balneari i per transportar a la persona visitant a través de diferents manifestacions artístiques. Es tracta d’un ambient nou en el que hi ha un saló amb un sofà i amb una il•luminació relaxant que convida al descans. 
En aquest espai es pot gaudir d’una reproducció gràfica de la vitrina de Can Rius i descobrir diferents indrets termals de Caldes per visitar, així com les obres d’art d’autors que, d’una manera o altra, han estat relacionats amb les aigües termals de Caldes, com l’artista i escultor Manolo Hugué. Aquest darrer espai és també un pont i una invitació a entrar en l’exposició de la tercera planta i descobrir les obres de l’artista i escultor Manolo Hugué.

Nova caminada de la gent gran activa per Begues

El 19 de febrer va tenir lloc una nova caminada del Cicle de passejades de la gent gran que impulsa la Diputació de Barcelona. El lloc escollit per a l’ocasió va ser Begues, un municipi de la comarca del Baix Llobregat de Barcelona situat en ple massís del Garraf. 
A la caminada van assistir un total de 52 calderins i calderines que van poder gaudir d’un magnífic dia a Begues. En aquesta passejada es van realitzar 8 quilòmetres i un nivell acumulat d’uns 100 metres, aproximadament.
En una de les imatges es pot observar la visita que es va fer al Pi Gros, símbol del poble de Begues, d’uns 400 anys d’edat en morir, i que havia estat el pi pinyer de capçada més ample de Catalunya, abans de caure per un temporal de vent i pluja.
Normalment entre 50 i 60 calderins de 55 a 70 anys participen en aquesta proposta per un embelliment actiu i saludable que consisteix en fer caminades per pobles d’arreu de Catalunya.
En aquesta ocasió, la vila termal comparteix grup amb Centelles (passejada 11 de novembre de 2019), Begues (passejada ahir dia 19 de febrer) i Vallromanes (passejada del 18 de març). I Caldes va ser amfitriona dels caminaires de les tres poblacions en la passejada del 5 de febrer.
Cal destacar que la cloenda del programa, en el qual hi participen 81 municipis de la província de Barcelona, l’acollirà Santa Coloma de Gramanet entre els dies 12 i el 14 de maig de l’any 2020.

Envelliment actiu

El Cicle de passejades adreçades a la gent gran forma part del Programa esportiu local d’activitats d’esport, salut i qualitat de vida, que Esports de la Diputació impulsa des de l’any 2001. Els seus objectius són fomentar l’afició entre la gent gran de realitzar caminades amb regularitat, motivar l’aprenentatge i l’intercanvi de coneixements en relació al món natural i incrementar les relacions interpersonals i de grup en un ambient natural i adaptat a les seves necessitats.
En concret, el municipi de Caldes de Montbui forma part d’aquest intercanvi des de l’any 2003. En els darrers cursos, la participació dels caminaires de la vila termal ha estat molt regular i sempre s’ha comptat amb un grup força homogeni de 55 persones de mitjana.
Aquest programa de la Diputació de Barcelona es basa en diverses passejades que han d’estar totalment adaptades a les possibilitats i les necessitats del col•lectiu de gent gran; per tant, són suaus i assequibles. Majoritàriament han de discórrer per pistes forestals o camins de muntanya, reduint el màxim possible els trams urbans. Generalment, s’inicien sobre les 10 del matí i finalitzen cap a les 4 de la tarda. Es camina un total aproximat de 3 o 4 hores, i durant el recorregut es van realitzant diverses parades. 
Cal destacar que les distàncies a recórrer no poden ser superiors als 8 quilòmetres, però tampoc inferiors als 6 quilòmetres.
 

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

caldes de montbui

Els nostres reportatges

Serveis de desinfecció Covid-19 en comerços Més info

Serveis de desinfecció Covid-19 en comerços

Servei de Neteja Pere i Àngel    Equip de desinfecció d'interiors Covid-19 ...

El sindicat de la nova normalitat Més info

El sindicat de la nova normalitat

Article d'opinió: Raül González, Responsable de Comunicació de CCOO al Vallès Oriental, ...

No ets tu, és el teu cervell Més info

No ets tu, és el teu cervell

Podem reprogramar el nostre cervell per canviar la nostra realitat. Toñi Sáez, ...

Tips per aconseguir que una reforma sigui tot un èxit Més info

Tips per aconseguir que una reforma sigui tot un èxit

Molts som els que hem viscut una reforma a casa nostra. Per ...

Granollers se suma de nou a la Marató de l’Estalvi contra la pobresa energètica Més info

Granollers se suma de nou a la Marató de l’Estalvi contra la pobresa energètica

L’Ajuntament de Granollers participa un any més en la Marató de l’Estalvi ...

La vida zero waste Més info

La vida zero waste

L’era 0 residus ha arribat per quedar-se: com és una vida zero ...

Rep les notícies d'última hora

La vostra privacitat és important per a nosaltres

Tant els nostres socis comercials com nosaltres fem servir cookies a la nostra web per personalitzar contingut i publicitat, proporcionar funcionalitats a les xarxes socials i analitzar el nostre trànsit. Fent clic, accepteu l'ús d'aquesta tecnologia a la nostra web.

Empreses i comerços del Vallès