Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

El futur de l’esport català segueix sent incert i es reclamen respostes immediates

12 Novembre 2020 Redacció: Marc Atanasio

Imatges: cedides

Població: Granollers


L’esport amateur no professional segueix aturat en mig d’una caravana que sembla no arrancar. La situació comença a ser molt delicada per tots els clubs esportius de Catalunya, ja que, tot i que, a poc a poc, han pogut anar recuperant l’activitat pel que fa als entrenaments, les competicions amateurs no professionals segueixen aturades. De moment, cap federació pot assegurar al 100% quan es podran reprendre les competicions, ja que el futur davant l’evolució de la pandèmia és totalment incert. Mentrestant, els clubs fan el que poden per mantenir-se vius en un moment molt complicat. L’únic que poden fer els equips que no participen en competicions professionalitzades és seguir entrenant per no perdre el ritme i esperar que les autoritats permetin el retorn de la competició, tan aviat com es pugui. No obstant això, la paciència dels clubs catalans sembla que s’està esgotant, ja que la situació és límit i les dificultats econòmiques aniran en augment si el panorama no millora. Ja vam veure que, a finals del mes de novembre, el sector esportiu català, de la mà de la UFEC, es va mobilitzar per reivindicar el retorn de l’activitat esportiva amb l’entrada del pla de desescalada. Finalment, el govern va autoritzar el retorn de la pràctica esportiva a partir del 23 de novembre, però amb moltes restriccions, el fet que ha dificultat molt el fet de poder realitzar entrenaments amb normalitat. De moment, les competicions segueixen aturades i és per això que des de la UFEC es demanen solucions i més ajudes per les entitats esportives per mirar que la situació no empitjori i moltes d’elles es vegin obligades a desaparèixer.

La reivindicació d’un esport català molt tocat

Amb l’entrada del mes de desembre semblava que la situació podia millorar i, fins i tot, alguna federació es va aventurar a proposar una data per la represa de les competicions. No obstant això, la realitat és que la situació no avança com estava prevista i sembla que hem fet un pas enrere. A més, també hi ha l’època nadalenca pel mig, dates assenyalades en vermell per tots els governs, ja que una mala gestió en aquests dies pot provocar una 3a onada, el que implicaria un retrocés molt fort pel que fa a la possible tornada a la nova normalitat. Per altra banda, ja han sortit a la llum les primeres vacunes, el que suposaria un raig d’esperança en mig d’una tempesta. Ja hem vist com la Unió Europea va anunciar que tots els seus països membres començarien les seves campanyes de vacunació contra el coronavirus entre el 27 i el 29 de desembre, sempre que l’Agència Europea del Medicament donés el vistiplau a les vacunes de Pfizer i BioNTech. No obstant això, la vacunació no solucionaria els actuals problemes i les entitats esportives necessiten una resposta sobre què passarà amb el seu sector. De moment, el govern català va anunciar el passat divendres 18 de desembre un nou pla de mesures restrictives per frenar l’avanç de la pandèmia durant l’època nadalenca. Aquestes mesures van entrar en vigor el dilluns 21 i es mantindran fins al dilluns 11 de gener de 2021, tot i que el 28 se sotmetrà a una revisió per veure com estan funcionant. Tot i que el govern va recalcar que no volia tornar a la situació de la primera fase de la desescalada, demana prudència i màxim respecte per totes les mesures. Per altra banda, pel que a les activitats esportives segueixen sense donar una resposta clara. De moment, mantenen que els establiments esportius podran seguir obrint, amb un 50% d’aforament a l’aire lliure i un 30% en els espais interiors i amb cita prèvia. Aquestes mesures no solucionen el gran problema que viu l’esport català, ja que encara no s’han autoritzat les competicions i la fi dels entrenaments segueix sent a les 21:00, i no a les 23:00 com es demana des de la UFEC.

La Federació Catalana de Futbol es reuneix amb els clubs

La intenció de la FCF, de la mateixa manera que la resta de federacions esportives, és que durant el mes de gener de 2021 es puguin reprendre les competicions a totes les categories. Per això, durant aquests últims dies s’han anat mantenint reunions via telemàtica amb la gran majoria dels clubs catalans per mirar d’explicar l’escenari actual i mirar d’escoltar les seves propostes. D’aquesta manera, després de fer tota aquesta ronda de consultes, la Junta Directiva es va reunir el passat 10 de desembre i va donar el vistiplau a la reestructuració de les competicions de futbol i futbol sala de l’àmbit territorial per la temporada 2020-2021. Donat que s’ha perdut una gran part de l’any, una de les principals decisions que s’ha pres ha estat la de readaptar la temporada amb el temps que queda. Per tant, les lligues amateurs i de base que estaven dividides en subgrups passaran a disputar-se a una sola fase, mentre que la resta de lligues es disputaran a única volta. En un principi, s’havia fixat el retorn de les competicions de futbol pel 9 i 10 de gener, i el 16 i 17 del mateix mes per a les competicions de futbol sala, futbol femení i futbol base. No obstant això, les noves mesures restrictives per frenar l’avanç de la pandèmia estan fixades, en un principi, fins a l’11 de gener. Per tant, veurem en els pròxims dies si la FCF es posiciona al respecte i anuncia una nova data per a poder reprendre les competicions. El que sí estar clar és que la situació actual no és la més bona per autoritzar aquesta represa i veurem si la cosa millora en les pròximes setmanes. De totes maneres, la intenció principal de la FCF segueix sent la de reprendre la competició durant el mes de gener, però sempre condicionats a les decisions que puguin prendre les autoritats corresponents i tenint en compte que els equips necessitaran un temps previ per poder entrenar amb normalitat per preparar la competició.

A part de la data de la possible represa de les competicions, en totes les reunions la FCF ha escoltat les diferents peticions de tots els presidents/es de tots els clubs catalans. Entre aquestes peticions, destaca la possibilitat d’enrederir l’horari del toc de queda, perquè els equips més amateurs puguin entrenar en les seves franges nocturnes habituals; la possibilitat d’acollir públic amb aforament limitat en la represa de la competició; i altres problemes relacionats amb les ajudes econòmiques, ja que reivindiquen que les quotes de la mutualitat no poden ser les mateixes en aquestes circumstàncies i en una temporada tan diferent, en la qual no es podrà disputar de manera completa. En aquest sentit, la FCF va decidir fer cas a les peticions i va donar a conèixer que retornaria el 50% de la quota del Portal del Federat a tots aquells esportistes federats actius. A més, també se suma un paquet econòmic especial per a clubs i federats, per mirar de pal·liar els efectes d’aquest primer tram del campionat que no s’ha pogut disputar.

Les peculiaritats de la 1a i 2a Catalana

La FCF va voler incidir una mica més en la situació dels clubs de 1a i 2a Catalana, ja que el format de competició d’enguany tenia una complexitat major respecte a les altres competicions. En aquest sentit, la Federació es va reunir amb 12 clubs de Primera Catalana i 12 de Segona per tal de concretar les incerteses sobre el futur de la competició. Finalment, després de la reunió, es va arribar al consens de completar la primera fase de cada subgrup, sempre que el govern ho permeti, i modificar el que en un principi havia de ser la segona fase. Per això, l’ascens es decidirà en una eliminatòria d’anada i tornada entre els campions de cada subgrup, mentre que els descensos es decidiran en funció de la classificació final. La resta de campionats de les altres categories es faran a una única volta. Per altra banda, s’ha decidit que quan es pugui reprendre la competició es farà en aquell moment en el qual es va aturar la competició, mentre que els campionats que no es van iniciar, ho faran amb la disputa de la 1a jornada.

Els esports col·lectius, els més afectats

D’ençà que es va decidir aturar tot de nou a partir de la segona onada, les federacions i entitats esportives van deixar clar que l’esport era segur, i així ho sostenien les dades. És per això la forta insistència amb la qual s’ha reivindicat la importància de fer activitat física com a factor molt important durant la pandèmia. D’aquesta manera, es va llançar una campanya des de la Unió de Consells Esportius de Catalunya sota el lema d’Esport Segur, en la qual es defensava la pràctica esportiva i on es recalcava que ho tenien tot llest per poder tornar a jugar amb plenes garanties. Amb tot això es va fer possible que poguessin tornar els entrenaments grupals dels diferents equips federats, però les condicions segueixen sent molt limitades, tant pel que fa a horari com a instal·lacions. Per això, els clubs demanen més solucions, respostes i ajudes per tal de poder planificar bé el que queda de temporada i evitar així que puguin desaparèixer clubs per motius econòmics. En aquest sentit, totes les federacions esportives estan unificades en una mateixa direcció, la de fixar uns nous horaris pels tancaments de les instal·lacions esportives i la de poder tornar a competir tan aviat com es pugui. D’aquesta manera, el govern ja va posar en marxa un seguit d’ajudes de fins a 25 milions d’euros per a pal·liar els efectes d’aquesta pandèmia en tot el sector esportiu. En aquest sentit, més de 1500 entitats esportives ja s’han acollit a aquestes ajudes i s’espera que això pugui servir per revitalitzar un sector que està sent molt colpejat per les greus conseqüències de la pandèmia. Gerard Figueras, el secretari general de l’Esport i de l’Activitat Física, va assegurar que s’està treballant al màxim per ajudar i salvar al sector esportiu català i que s’espera que arribin més ajudes. De moment, la bona notícia és que els equips podran seguir realitzant entrenaments de manera col·lectiva, sempre seguint els protocols sanitaris corresponents, i que a partir de l’11 de gener de 2021 es farà una nova valoració de la situació pel que fa a l’esport no professional d’àmbit territorial, que afecta milers de nens i nenes que l’únic que volen és seguir practicant l’esport que més els agrada.

Comunicat de la SGEAF sobre l’afectació de les noves mesures a l’esport català

Davant la difícil situació en la qual ens trobem, està clar que el futur de l’esport català és totalment incert, però és urgent que les autoritats corresponents es posin a treballar per a donar respostes immediates. Per això, com ja hem comentat, el govern ha decidit presentar una sèrie de noves mesures restrictives per a mirar de contenir el nou brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19. Recordem que segons la publicació del DOGC, aquestes mesures estaran vigents des del dilluns 21 de desembre fins al pròxim 11 de gener. Davant d’aquesta resolució, la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física va voler aclarir en quin sentit afectarien aquestes mesures en el sector esportiu i de l’activitat física. En aquest sentit, la SGEAF ho ha volgut recollir en tres punts. En el primer d’ells deixa constància que es mantenen les mesures que ja estaven vigents, en el sentit de les condicions d’obertura de les instal·lacions i equipaments esportius a l’aire lliure i coberts, No obstant això, hi han afegit un incís, en el qual es destaca que en les activitats esportives practicades de manera col·lectiva en espais coberts, hauran de desenvolupar-se amb mascareta. En el segon punt, assenyala que la limitació de mobilitat comarcal també s’aplica a la pràctica esportiva, pel que els esportistes només podran desenvolupar els entrenaments a la seva comarca. Per últim, en el tercer punt, deixa constància que queden exempts els centres de tecnificació i d’alt rendiment esportiu, així com aquells espais que hagin d’acollir entrenaments i competició professional, estatal i internacional. En aquest cas, tampoc afecta a tots aquells esportistes que són considerats professionals, com ja estàvem vivint en els últims mesos. D’aquesta manera, aquestes mesures no aporten cap solució de les que es demana des del conjunt de federacions i la incertesa segueix sent molt preocupant.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

granollers montcada i reixac sabadell terrassa

Guia comercial del Vallès