Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Diada de Sant Joan 2022

9 Maig 2022 Redacció: puntvalles.com

Imatges: Cedides

Població: Vallès


ERC-GRANOLLERS

Per a entendre la importància de la diada de Sant Joan només cal esmentar que es tracta de la segona nit més esperada de l'any. Amb l'arribada del 24 de juny, també ho fan les vacances d'estiu i les nits més llargues. És per aquest motiu que amb la festa de Sant Joan se celebra l'inici de l'estiu, ja que és considerat el dia més llarg de l'any.

En aquest sentit, la revetlla de Sant Joan és molt la festa més viscuda i celebrada que no pas la festivitat de la Diada de Sant Joan del dia 24. No hi ha una celebració com a tal, i tampoc una tradició establerta a seguir. La jornada és molt variada i es pot celebrar des de les cases d'amics o familiars, fins als carrers i places, passant per bars i discoteques o, fins i tot, a les platges.

Si bé s'ha dit que no existeix una tradició a seguir, el que sí que és obligatori en aquesta data són els espectacles amb focs artificials i la coca de Sant Joan.

Sant Joan, la festa de la platja

A Catalunya, una de les celebracions de la revetlla de Sant Joan que més s'ha arrelat entre els més joves ha estat les festes que s'organitzen a les zones costaneres, on es fan fogates a la sorra i els assistents aprofiten la trobada per reunir-se entre amics, escoltar música i llençar focs artificials per omplir el cel de la zona amb espectacles sonors i lumínics.

Durant els dies previs al 23 de juny, es veuran casetes temporals de focs artificials per tota la ciutat i on es poden comprar des de petards fins a 'bombetes' i bengales perquè els més menuts no es perdin la festa.

Restaurants, bars i discoteques

És molt comú gaudir de Sant Joan i la revetlla amb un sopar en algun restaurant. Els establiments gastronòmics solen oferir menús especials per a aquesta nit, acompanyats amb el producte gastronòmic estrella i representatiu de Sant Joan: la coca.

Per a tots aquells que vulguin fruir de la festa més enllà dels carrers i la ciutat, els bars i quiosquets també organitzen la seva amb revetlles on no i falta la música, els espectacles i una temàtica acord amb la diada de Sant Joan.

Hotels, càmpings i ressorts

Aquest any, Sant Joan arriba el divendres 24 de juny amb tot un cap de setmana per davant. Per aprofitar aquesta ocasió, els establiments hotelers, ressorts i càmpings obren les portes per a tots aquells visitants que agafin com a destí Catalunya per gaudir de Sant Joan.

La coca de Sant Joan

L'element gastronòmic més tradicional i que destaca d'aquesta festivitat és la coca de Sant Joan, que actualment es presenta en moltes varietats: n'hi ha amb fruita, pinyons, chicharrones i n'hi ha farcides amb crema o bé amb nata. És una derivació del tortell amb ous que es menjava antigament, una gran peça rodona amb clares reminiscències del culte al sol. Segons el cuiner Ignasi Domènech, la coca de Sant Joan ha de tenir una grandària canònica, el doble de llarg que d'ample.


 

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:


Els reportatges més vistos


Rep les notícies d'última hora

Guia comercial del Vallès