Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Després de la Covid-19: què s’està movent en habitatge social en mesos de pandèmia?

1 Abril 2021 Redacció: Marta Olivé

Població: Granollers


Més enllà de les conseqüències a nivell de sanitat, la pandèmia de la Covid-19 també porta implícita una crisi econòmica. L’habitatge és un dels sectors que més l’està evidenciant: una realitat que ha portat a molts ajuntaments vallesans a presentar polítiques d’habitatge social que repassarem en aquest reportatge. Unes iniciatives socials que, no obstant, xoquen amb la realitat de centenars de locals comercials buits per vendre o llogar i que evidencien que el Coronavirus ha colpejat fortament les nostres ciutats i poblacions.

Amb la voluntat de completar la xarxa de pisos de suport social existents a la ciutat, l’Ajuntament iniciarà properament les obres de rehabilitació d’un edifici unifamiliar aïllat, situat al passeig Francesc Fàbregas cantonada carretera del Masnou.
La Junta de Governva aprovar el passat 16 de març, el Projecte executiu d’habitatge d’allotjament temporal al passeig Francesc Fàbregas cantonada carretera del Masnou, que inclou un estudi de seguretat i salut, amb un pressupost estimat de 453.977,36 euros, IVA inclòs.
El nou edifici estarà destinat a habitatge d’allotjament social d’urgència i temporal per atendre persones vulnerables i serà gestionat per Serveis Socials de l’Ajuntament de Granollers.

Nou projecte d’habitatge social cooperatiu a Mollet 

L’antiga Casa dels Mestres, situada al carrer Francesc Macià, es destinarà a habitatge social en règim cooperatiu en cessió d’ús. Aquest és el projecte en el que han treballat l’Ajuntament de Mollet del Vallès i l’entitat Sostre Cívic i que es plasma en el conveni signat entre ambdues parts.
L’antic edifici serà rehabilitat per albergar fins a 14 habitatges de diferents tipologies: des dels 40 fins als 60m2, i dos grans habitatges compartits. El projecte inclou espais col•lectius amb la voluntat de generar una vida comunitària, com un pati interior que serà el cor del projecte. Serà un edifici sostenible, amb certificació energètica A i de consum pràcticament zero. 
L’Ajuntament es compromet a garantir l’assequibilitat dels habitatges mitjançant una aportació econòmica de 550.000€. Així es permetrà que la totalitat dels habitatges siguin destinats a col•lectius específics de la ciutat amb problemes d’emancipació, amb la voluntat de garantir el dret a l’habitatge.
Hi ha previst fer xerrades informatives obertes a totes aquelles persones interessades en aquest projecte. A les xerrades es donarà a conèixer amb més detall el funcionament del cooperativisme, com serán els habitatges i el funcionament del projecte. Les xerrades es faran de forma telemàtica durant el mes d’abril i aniran a càrrec de Sostre Cívic i l’Ajuntament. Properament es donarà a conèixer la data concreta en la que es duran a terme. 
Per l’alcalde de Mollet, Josep Monràs “L’aposta del govern municipal per l’habitatge ve de lluny, estem davant d’un nou projecte a Mollet de compromís per l’habitatge públic de qualitat i assequible i també d’un projecte innovador en el nostre país.” afegint  que “és un pas més realitzat per l’equip de govern per garantir l’accés a l’habitatge als molletans i les molletanes que ho necessiten, com ho va ser la Vinyota amb més 300 habitatges de protecció oficial o com ho ha de ser el futur barri de El Calderí on hi ha planificat prop de 500 habitatges protegits”. En aquest sentit, Monràs va destacar els diferents projectes que ja s’han iniciat en política d’habitatge a la ciutat, com la posada en marxa del projecte Reallotgem.cat, on Mollet ha estat la primera ciutat de Catalunya en destinar a lloguer social un habitatge privat buit.

Habitatge públic i no especulatiu

Per la regidora d’Habitatge, Núria Muñoz, “estem molt orgullosos de seguir contribuint a fomentar l’habitatge públic i no especulatiu en aquest cas amb 14 habitatges socials cooperatius”. Muñoz també va anunciar que “els col•lectius de Mollet que podran optar a aquests habitatges són justament els que tenen més dificultats per trobar un espai digne on viure, com ara la gent gran, els joves, immigrants, famílies monoparentals o víctimes de la violència sexista, entre d’altres”. 
Per part de la cooperativa Sostre Cívic, Àngel Estévez, va remarcar que el projecte està pensat “des d’una lògica comunitària i com a llavor d’un model alternatiu d’accés a l’habitatge.” Estévez va afegir que “la cooperativa, amb els seus projectes, no només cerca habitatges més assequibles sinó també recuperar xarxes que ens permetin una vida en comú més lliure de portes endins i de portes enfora”
Sostre Cívic és una cooperativa amb més de d’un miler de persones sòcies que treballa per un model alternatiu d’accés i tinença de l’habitatge. És una entitat pionera a Catalunya en la divulgació, l’assessorament, la cerca de finançament, la promoció i la gestió de projectes d’habitatge cooperatiu en règim de cessió d’ús i sense afany de lucre. El model de cessió d’ús en que hi treballen, es tracta d’un model a cavall entre la propietat i el lloguer, en què la tinença de l’immoble pertany a la cooperativa i les veïnes que en són sòcies participen i gaudeixen d’un dret d’ús indefinit, transmissible i a un preu assequible.
Les persones que hi conviuran hauran de fer-se sòcies de Sostre Cívic, i pagaran una quota mensual per al dret d’ús dels habitatges que podria ser un 25-30% més baixos que el cost d’un habitatge de lloguer de protecció oficial, segons els estudis previs.

El 40% dels locals de planta baixa de Montcada estan buits

El treball a peu de carrer es va fer al mes d’octubre i determina que a Montcada i Reixac hi ha un total de 1.107 locals, dels quals un 62,3% tenen activitat econòmica. A més, hi ha un percentatge elevat d’espais buits que no ofereixen cap informació sobre un possible lloguer o venda.   D’aquests, un total de 75 estan en procés de ser reactivitats a través d’un oferiment de lloguer o venda, mentre que hi ha 342 que estan en desús. L’estudi, que s’ha centrat especialment en les tres principals zones comercials del municipi situades a Montcada Centre, Mas Rampinyo i Can Sant Joan, també determina que el percentatge més gran de locals buits es dona a Can Sant Joan -un 45,47% dels 158 establiments disponibles- mentre que la major ocupació es concentra a Montcada Centre  -un 65,41% dels 399 locals existents. 
 

 

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

granollers mollet del vallès santa perpètua de mogoda terrassa

Rep les notícies d'última hora

Guia comercial del Vallès