Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Cuidar la salut mental, important ara més que mai

25 Novembre 2021 Redacció: Marta Olivé

Imatges: cedides

Població: Granollers


                                         

Una de les grans repercussions que ha tingut la pandèmia de la Covid-19 ha estat en la salut mental de la població de totes lescondicions econòmiques i edats.

En aquest marc, cal destacar la inauguració de la primera unitat de recuperació en salut mental del Vallès Oriental.

Aquest nou centre es posa en marxa a Granollers per reforçar la continuïtat i la proximitat en l’assistència de la salut mental dins la pròpia comunitat dels pacients.

Benito Menni CASM de Germanes Hospitalàries ha inaugurat aquesta tarda la primera Unitat hospitalària de recuperació en salut mental del Vallès Oriental.

Ubicada a la zona annexa de les consultes externes de l’Hospital de Granollers, té l’objectiu de reforçar la continuïtat i la proximitat en l’assistència de la salut mental dins la pròpia comunitat, evitant llargs desplaçaments als pacients i afavorint d’aquesta manera la vinculació amb els recursos i programes de cada zona.

La nova unitat, un servei que acredita el compromís de Germanes Hospitalàries amb la ciutat de Granollers i la comarca, permetrà atendre les persones adultes que pateixen problemes de salut mental amb criteris de complexitat, fent una intervenció molt propera a lacomunitat i seguint el model de recuperació.

Aquest model permet treballar conjuntament amb el pacient, facilitant les eines i recursos necessaris, en l’entorn més proper a la persona i a la seva família, perquè pugui desenvolupar de manera integral el seu projecte de vida i recuperi la seva funcionalitat.

El treball en xarxa amb la comunitat, proper i dins al territori, facilita aquesta recuperació, posant a l’abast de la persona recursos que facilitaran la seva reincorporació i que faran possible el manteniment d’una adequada qualitat de vida, que
sovint, en aquests casos, queda alterada a conseqüència de les descompensacions i de les freqüents hospitalitzacions.

L’atenció personalitzada, un punt clau

Amb una atenció personalitzada, els pacients amb un estat de descompensació psicopatològica i un quadre clínic i psicosocial complicat rebran un tractament multidisciplinari, específic i especialment coordinat amb els serveis comunitaris del territori.

Aquest és un dels aspectes més destacats de la nova unitat, que segueix i fa possible el model de recuperació, treballant amb recursos i serveis de l’entorn immediat, tant de l’àmbit sanitari com de l’àmbit social, educatiu, esportiu, laboral, cultural i de lleure, de forma que els pacients puguin gaudir d’un abordatge integral en la seva recuperació.

La nova unitat esdevé un recurs de referència, alternatiu a l’hospitalització convencional, que ofereix un sistema d’atenció específica i àgil al pacient crònic i descompensat que acudeix als serveis d’urgències o bé és detectat des de l’Atenció Primària o des del CSMA.

L’equip multidisciplinari encarregat de coordinar aquesta recuperació en xarxa estarà format per professionals de  psiquiatria, psicologia, teràpia ocupacional, treball social i infermeria.

Edifici cedit per l’Hospital General de Granollers

L’edifici, construït en unespai cedit pel mateix Hospital General de Granollers, amb qui Benito Menni CASM manté una
aliança des de fa 20 anys en el servei de psiquiatria, compta amb una superfície de 800 m2 , disposa de tres plantes i
una àmplia terrassa.

Amb una capacitat de 18 places, a la planta baixa s’ubica el menjador, la sala comuna d’esbarjo, on es podran fer també activitats grupals i terapèutiques i rebre visites, i la zona de recepció; les plantes primera i segona compten amb habitacions, despatxos i controls d’infermeria; i la terrassa, que compta amb una pèrgola, està habilitada perquè els usuaris puguin gaudir-la amb zones de descans i també per dur-hi a terme activitats terapèutiques adaptades.

L’acte d’inauguració del centre ha comptat amb la presència, per part de Germanes Hospitalàries, de Sor Teresa Iñiguez, Superiora de Benito Menni CASM, del Sr. Alberto Martín, director gerent.

Provincial i del Dr. Joan Orrit, director gerent de Benito Menni CASM; per part de l’Ajuntament de Granollers de l’Alcalde Sr. Josep Mayoral, de la primera tinent d’alcalde, Sra. Alba Barnusell, i de la regidora de Salut Pública, Ma del Mar Sánchez; i per part de la Regió Sanitària de Barcelona, la Dra Anna Aran, directora gerent, i del Dr. Joan Parellada, director del sector sanitari del Vallès Oriental del CatSalut.

Per al Dr. Orrit, director gerent de Benito Menni, “la nova unitat es una conseqüència de la implicació de la nostra institució
amb la ciutat de Granollers, i comarca; és un servei molt necessari que ens permetrà dur a terme una atenció de proximitat
i d’alta qualitat a les persones en el seu entorn de referència, i que reforça i complementa el model comunitari en salut mental desplegat en el territori des de fa 20 anys.

Aquesta proximitat amb la comunitat garanteix la continuïtat en l’assistència, amb l’objectiu de la recuperació de les persones que pateixen un trastorn de salut mental”.

La directora gerent de la Regió Sanitària de Barcelona, Dra. Anna Aran, ha explicat que “no ha estat un camí fàcil arribar fins aquí, però ho hem aconseguit.

Aquest espai és un exemple de l’aposta del Departament de Salut per la Salut Mental perquè aquesta no és un problema post-pandèmia, sinó que ja fa temps que la nostra població el pateix.

Aquesta Unitat posarà en pràctica un nou model d’atenció que consisteix en en aprofitar els recursos existents dins la pròpia comunitat per reincorporar els pacients”.

Per la seva banda, l’Alcalde de Granollers, Josep Mayoral, ha assegurat que “aquestes instal•lacions són el resultat
de la suma dels esforços de Benito Menni, l’Hospital de Granollers, el Departament de Salut, la voluntat de la gent i els
bons professionals.

Sumar és en projectes com aquest l’element clau per avançar” i ha afegit que “enguany, l’Ajuntament de Granollers porta invertits en 4 mesos el mateixos recursos en salut mental que durant altres exercicis sencers”.

Més de 2.400 pacients complexos

Dels gairebé 7.000 pacients atesos al CSMA de Granollers, més de 2.400 complien criteris de trastorn crònic complex
en salut mental.

Cal afegir elspacients crònics complexes que s’atenen al CSMA de Mollet amb afectacions d’esquizofrènia, de trastorn esquizoafectiu, de trastorn bipolar, de trastorn depressiu major, de trastorn obsessiu compulsiu greu o trastorn de la personalitat com el límit i l’esquizoide, etc.

 

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

granollers

Guia comercial del Vallès