Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Alba Barnusell, nova alcaldesa de Granollers

6 Maig 2022 Redacció: Yaiza Miranda

Imatges: cedides

Població: Granollers


Amb la dimissió de Josep Mayoral com a alcalde després de 18 anys, la que ha estat la seva mà dreta ocupa el càrrec amb respecte, compromís, força i il·lusió

La nova alcaldessa de Granollers va prendre possessió en el càrrec el passat divendres 1 d’abril després que Josep Mayoral anunciés la seva renúncia com a alcalde. Barnusell porta a l’Ajuntament 18 anys com a regidora i ha estat al capdavant de projectes rellevants i de futur per la ciutat. Ara haurà de fer front a aquest nou paper i asslolir nous reptes per crear un llegat propi i diferenciar-se del que ha estat el seu mestre.

Tal com els ciutadans sabem des de fa més d’un mes, Alba Barnusell és, des de divendres 1 d’abril, la nova alcaldessa de Granollers després que Josep Mayoral fes pública la seva renúncia com a alcalde de la ciutat. Després de 18 anys al capdavant de la capital del Vallès Oriental, ‘Mayo’ fa un pas al costat i deixa el càrrec a la seva segona, amb qui porta treballant braç a braç més de 7 anys.

alba barnusell

Quatre majories absolutes

Ha estat alcalde de Granollers des del 2004. Durant aquest temps, també ha fet feina en la Comissió de Relacions Internacionals de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i en el Consell Mundial de Ciutats i Governs Locals Units (CGLU). Amb tot, també ha deixat empremta en el comitè executiu de Mayors for Peace des de l’any 2009.

El mandat de Mayoral a la ciutat de Granollers destaca pel nou pla d’ordenació urbanística, per haver completat amb èxit l’eix del marge dret del riu Congost i la prolongació del carrer Girona. D’entre els nous equipaments municipals cal destacar la recuperació de l’antiga fàbrica tèxtil Roca Umbert amb el projecte de “Fàbrica de les Arts”, iniciat amb la inauguració de la “Biblioteca Roca Umbert” i del “Centre de cultura popular i tradicional La Barata”. Amb quatre majories absolutes a les seves espatlles sostingudes, fins i tot quan el PSC patia una pèrdua de suport territorial i acumulava derrotes electorals a les urnes, ha estat un dirigent amb veu pròpia i un referent per als seus propers. La decisió de deixar el càrrec va venir sustentada, entre altres factors, per dues situacions que començaven a fer titllar la sostenibilitat de Josep Mayoral a l’alcaldia. “Fins aquí he arribat. Tot té un final.” Amb aquestes paraules ha explicat les raons per les quals ha decidit deixar el càrrec. “És l’hora d’escoltar la meva família, el meu cos i viure la ciutat d’una altra manera. Crec que és un bon moment per dir prou”.

Josep Mayoral ha exposat que ha pres aquesta decisió després de fer realitat projectes prioritaris amb els quals se sentia especialment compromès com la celebració del Mundial d’Handbol Femení, l’inici de les obres del Centre d’Oncologia Radioteràpica, l’adjudicació del desdoblament de l’R3, entre Parets del Vallès i la Garriga o la creació de la secció europea d’alcaldes per la Pau. Així i tot, també ha confessat que ha abandonat el càrrec amb un projecte en ment que no ha pogut tirar endavant i marxa amb l’espineta de no haver-lo pogut portar a terme a causa de la pandèmia: la residència de gent gran.

Ara, amb el rol d’exalcalde, obre les portes d’aquesta nova etapa amb el nom d’Alba Barnusell, que va prendre possessió del càrrec en un ple extraordinari el passat 1 d’abril i que va aplegar a més d’un centenar de persones a l’Ajuntament, entre les quals va destacar la presència de la seva família, els alcaldes de diversos municipis veïns i una nombrosa representació ciutadana que no va voler perdre’s la fita. També hi va assistir la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez; el president del Grup Parlamentari Socialista, Salvador Illa; i els quatre alcaldes i l’alcaldessa que ha tingut Granollers des de la recuperació de la democràcia.

“Vull escoltar totes les veus de la ciutat” En el seu discurs en la presa de possessió del càrrec, Barnusell ha assegurat que la ciutat “és un projecte col·lectiu” de tots els veïns i que en el seu mandat tindrà en consideració a totes les parts i que ho fa des d’un profund sentiment i orgull municipal: “Vull escoltar totes les veus, d’entitats, associacions, ciutadans i de grups municipals amb orgull granollerí”.

Un dels propòsits que es planteja Barnusell en la seva nova etapa com a referent de Granollers és la tasca de renovar la ciutat i de modernitzar-la. La nova alcaldessa es va mostrar molt agraïda pel seu nou càrrec. “Em sento preparada i amb força per recollir el testimoni de tots els 42 anys de tanta gent per continuar transformant Granollers i fer-la una mica millor, més moderna, atractiva, més canyera”. Amb tot, Barnusell va posar especial atenció a l’esforç per continuar fent de la ciutat un espai on els espais verds guanyin presència, i, a més, que sigui un punt de trobada, amb un record per a les persones procedents d’Ucraïna que fugen del seu país i troben en la ciutat, com en moltes d’altres, un refugi.

Alba Barnusell, gairebé 20 anys a l’Ajuntament

Alba Barnusell va néixer a Granollers el 1979, i es va llicenciar en Comunicació Audiovisual per la Universitat Pompeu Fabra (UPF). En la seva trajectòria professional, entre altres col·laboracions, va exercir com a periodista al mitjà local Granollers TV. Malgrat aquesta projecció com a periodista, el 2003 va fer el salt a la política institucional en ser nomenada regidora a la seva ciutat. Va assumir el càrrec “Joventut i Imatge i Comunicació”, una posició que va prolongar fins al 2007, quan va ser nomenada regidora de Cultura i Comunicació. Uns anys després, Josep Mayoral la va nomenar primera tinenta d’alcalde (2015), una oferta que li va comportar adquirir una àmplia cartera laboral en els departaments de Comunicació, Relacions Institucionals, Serveis Jurídics, Contractació, Processos Estratègics i Cooperació Solidaritat. Des de 2019, a banda de mantenir la seva posició com a tinent d’alcalde i les seves tasques, va afegir a la seva agenda la competència de Planificació Estratègica i Governança. Aquest aplec de funcions, les va mantenir fins al seu nomenament el passat 1 d’abril. Aquell mateix any, la Diputació de Barcelona va escollir Barnusell com a delegada de Polítiques d’Igualtat. En política, el PSC la va escollir el 2020 secretària del partit polític a Granollers, i des de desembre de 2021, és la responsable de la S’acretaria de Cultura a l’executiva nacional.

Primer discurs com alcaldessa de Granollers

El primer discurs de la nova alcaldessa es va centrar en Granollers i en descriure la ciutat on ha nascut per donar pas als seus projectes a fer amb l’objectiu de trobar un espai idoni “encara millor per viurehi, per ser-hi feliç. Perquè això és la vida”. Barnusell va explicar que la seva intenció és la de continuar fent aquest projecte col·lectiu que és la ciutat ara com ara amb l’ajut de la gent que l’envolta i que tan bé ha funcionat: “amb els meus companys i companyes d’equip de govern i també amb els companys regidors i regidores dels grups de l’oposició, perquè junts avancem més i millor pel bé de la ciutat. Tancant grans acords. Com ho hem fet en aquests darrers anys amb el Pla de Xoc per la Covid-19, amb el Pacte de Ciutat o el Pla Estratègic Granollers 2030. Ho vull continuar fent així, aquest és el meu compromís”. En paraules de la nova alcaldessa, assegurava que assumia el càrrec amb il·lusió i ganes de començar a treballar per la ciutat i d’assolir nous reptes personals: “assumeixo aquesta responsabilitat amb respecte, amb compromís, amb força i il·lusió i, sobretot, amb vocació de servei a tots i totes vosaltres. Als granollerins i granollerines. Vull escoltar totes les veus de la ciutat”.

“M’estimo Granollers, és la ciutat que m’ha vist néixer i créixer i per això avui assumeixo la responsabilitat amb respecte, compromís, ganes i vocació de servei a tots els granollerins”, ha dit l’alcaldessa. “Però aquest camí el faré amb tots vosaltres, amb les aportacions, mirades, queixes i suggeriments que em feu”, ha afegit, avançant que, com Mayoral, farà una política propera i de carrer. “Pareu-me quan em trobeu, digueu-me què voleu, què sentiu, què no us sembla bé, com podem millorar”, va expressar Barnusell en el seu discurs. Tot, amb l’objectiu posat en “fer una ciutat encara millor”, va dir. Una alcaldessa que, com li recordaven els grups de l’oposició, no té un mandat fàcil pel context de crisi econòmica i social en el que ens considerem, però que promet fer les coses amb el cor i amb empenta. “Per tant, som-hi i endavant”, va concloure Barnusell entre els aplaudiments dels assistents.

Una ciutat més moderna i més verda

Alba Barnusell s’ha dirigit als alcaldes i l’alcaldessa de la ciutat que l’han precedit en el càrrec: Rafael Ballús, Josep Serratusell, Carme Esplugas, Josep Pujadas i Josep Mayoral, a qui s’ha referit com “el meu mestre”. La nova alcaldessa ha manifestat: “Sento que agafo amb orgull aquest testimoni, tot aquest llegat, per fer un nou pas endavant, per continuar transformant Granollers i fent-la, cada dia, una mica millor. Una ciutat encara més moderna, més oberta, més atractiva, amb més oportunitats per a tothom, amb més arbres i més flors... Una ciutat encara millor per viurehi, una ciutat per a tothom. I on qualsevol persona, vingui d’on vingui, sigui com sigui, parli com parli, estimi a qui estimi, trobi els braços oberts, de la ciutat i de tots nosaltres, les persones que hi vivim, que l’acollim, l’acompanyem i li fem entre tots de xarxa de suport”. Alba Barnusell ha tancat la seva intervenció manifestant que “Granollers és un projecte col·lectiu i amb la suma de totes les vostres mirades completament diverses i plurals, farem una ciutat encara millor”. En les seves intervencions, els portaveus municipals, han coincidit a desitjar molta sort i encerts a la nova alcaldessa i li han reconegut la proximitat, la capacitat d’escolta i el treball amb consens amb els grups municipals.

 

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

granollers

Rep les notícies d'última hora

Guia comercial del Vallès