Diari digital del Vallès Oriental i Occidental 

Temps ara
Weather Icon
( - )

➡️ Escaldarium 2018 - Programa d'activitats ⬅️Periodista: Guillem Asensio Borràs

Fotografies: Facebook de l'Escaldàrium


L'escaldarium és una festa anomenada popularment com a "La Festa del Foc i l'aigua" i consisteix en un ball de diables celebrada a Caldes de Montbui des de 1992.

Aquesta tradició anual celebrada el segon dissabte de Juliol (Aquest any es celebra el 14 de Juliol de 2018), any rere any està atraient cada cop més visitants, fans i encuriosits d'arreu del Vallès Oriental i Occidental, doncs l'Escalàrium s'ha convertit amb la festa de referència de la comarca la qual ningú es vol perdre. 

ATENCIÓ: Aquest any hi haurà un canvi en el lloc de celebració de l'Escaldàrium 2018. En comptes de celebrar-se com tradicionalment es porta fent a la Plaça de la Font del Lleó, aquest any es celebrarà al Pàrquing de les Cremades (ubicació a continuació):

 

 

 

Vídeo de la Festa de l'Escaldàrium:

 

 

 

Origen i Història de l'Escaldàrium i en què consisteix?

 

La llegenda diu que...

 

Rumors, brogits… males llengües parlen d’uns rituals prohibits que lliguen l’Infern amb la Terra i el foc amb l’aigua: ESCALDÀRIUM. Any rere any, durant la primera quinzena de juliol, la gent es congrega als voltants de la termal Font del Lleó, espantada però encuriosida i excitada, esperant el Termaliot, el culpable de totes les forces que s’han de desencadenar. Els rituals comencen. Les bruixes inicien els seus salts embogides en malignes riallades, crits i innombrables conjurs cap al mascle cabró. Però una força sobrenatural en forma de tempesta irromp, sobtadament, amb la intenció d’arrossegar amb ella perversió i vici. És només una victòria curta. El mal ja s’ha desfermat i res no el podrà aturar. Les portes de l’Infern s’obren, i Llucifer i Diablessa prenen el poder sota un pal·li de foc majestuós per invocar la bèstia que duu a dintre la font termal. De sobte, el fum embolcalla una temible ombra, vomitada des de l’Infern: Godra, la quimera de Caldes, pren la plaça i corromp tot el que troba al seu pas. Altre cop, però, l’aigua intenta enviar tots els mals als confins pregons de la Terra, d’on han sortit. Però és en va. Les forces diabòliques tornen a aixecar el cap.

Pausadament omplen la plaça i en clar vassallatge a la ferotge fera encenen un ceptre de foc. En un últim intent desesperat, l’aigua brolla com una tempesta violenta. Però ja és massa tard per evitar que el foc revifi.

I en una orgia pandemònica fructificarà l’estranya simbiosi que en aquesta plaça unirà el foc amb l’aigua per sempre més. Termaliot haurà vençut.

 

Celebració i Festa de l'escaldàrium

 

Així doncs, com cada any la celebració consisteix en una festa que comença al vespre i que s'allarga fins a passada mitja nit. Però no és una festa qualsevol: 

A la celebració de l'Escaldàrium hi ha 3 parts fundamentals que la componen: El ball de dimonis amb foc, el ball de l'aigua amb tots els atrevits a mullar-se i finalment l'orquestra.

L'actuació es celebra cada any a la Plaça de la font del Lleó (encara que aquest any es farà al pàrquing de les Cremades, fés clic aquí per visualitzar-ho en el mapa) i dona inici amb l'orquestra tocant la mítica cançó de l'escaldàrium , i a continuació obren el pas els diables de Caldes de Montbui ballant amb les forques tot traient foc al mig de la plaça. És allí on milers de curiosos centren totes les mirades en els protagonistes de la primera ronda i tots els aficionats que, ben coberts de draps i mocadors s'atraveixen a acompanyar als diables sota el foc mentres ballen acompassant els passos i ritme de les cançons de l'orquestra. 

Després d'aquest primer ball, es retiren els diables per donar pas a l'aigua, i és llavors quan amb 2 o 3 mangueres que rodegen la plaça, i enfocant cap al mig, comencen a ruixar amb aigua tota la plaça i els atrevits que s'hi fiquen a ballar.

Aquest procediment es va repetint a lo llarg de la celebració, alternant els balls del foc amb els de l'aigua fins que finalment surt la Quimera (El drac que dona aparició al final de totes les festes majors del Municipi d'aigues termals de Caldes de Montbui) i finalitza l'acte amb un espectacle de foc i cortines de carretilles que il·luminen tot l'acte fins a donar per finalitzat l'esdeveniment de l'Escaldàrium a Caldes de Montbui.

 

 

Programa d'actes i activitats de la festa l'Escaldàrium 2018

 

Fés clic al següent enllaç per accedir al Programa:

 

➡️ Programa d'actes i activitats - Escalàrium 2018 ⬅️

 

 

 

 

 

Empreses i comerços

Rep les notícies d'última hora