Diari digital del Vallès Oriental i Occidental 

Temps ara
Weather Icon
( - )

La trufa envaeix Morella fins l’11 de marçMorella acull fins l’11 de març les XV Jornades Gastronòmiques de la Trufa, en una cita que omplirà els restaurants morellans d’aquesta delícia tant preuada per la seva exclusivitat i el seu gust. Una oportunitat perfecta per a fer una escapada a aquesta localitat de Els Ports i gaudir de la gastronomia local.

És temps d’assaborir un dels productes més preuats que ens ofereix la Mare Terra. La tuber melanosporum, més coneguda com a trufa negra, és un referent a les cuines morellanes, tant per la seva tradició com pel seu caràcter innovador a la gastronomia contemporània que no cessa a experimentar amb l’extraordinari aroma que ofereix el fong rei per excel·lència.

La trufa negra es recol·lecta als mesos hivernals. Creix sota terra, a uns 15 o 20 centímetres de profunditat, a la base d’arbres com les alzines o els roures amb els quals conviu en simbiosi amb les seves arrels. Es caracteritza pel seu aspecte irregular, aspre, globós i negre. Els gossos trufers, cuidadosament ensinistrats al seu olfacte, són els grans buscadors del preciat tubercle.

Tant la recol·lecció de la trufa com la seva posterior comercialització la converteixen en un fruit apreciat i també enigmàtic.

El mercat de la trufa està marcat per transaccions directes entre recol·lectors i compradors que procedeixen de diversos territoris locals i nacionals. Només les muralles que envolten la ciutat són testimoni d’aquesta activitat que es realitza la nit dels divendres.

El diamant negre, tal i com ho va denominar un dels fundadors de la gastronomia moderna, Brillat-Savarin, té una versatilitat exquisida a les cuines dels restaurants morellans. Truffa laminada simplement amb oli i sal, crua per acompanyar amanides o carpaccios, per a aromatitzar receptes de caldos o ous. També enriqueix les carns farcides, inclús brilla als postres. La intensitat del seu gust, l’aroma i la versatilitat que ofereix cuinar-la, converteixen aquest fruit en la joia de la cuina morellana.

Morella i gastronomia són un binomi inseparable. Durant tot l’any, la capital de Els Ports ofereix múltiples opcions per a degustar la seva gastronomia. Ara és temps de fred, vent, neu... i res millor que degustar l’art culinari d’aquesta època.

La quinzena edició de les Jornades Gastronòmiques de la trufa ja és una realitat i un any més el diamant negre torna a presidir les cuines dels restauradors morellans. Oferiran menús conformats per aquest producte l’Hotel Cardenal Ram, la Casa Roque, la Fonda Moreno, el Marquès de Cruïlles, la Pizzeria Lola, El Faixero, L’Escudella, La Taverna del Forn, Daluan, El Mesón del Pastor, Vinatea.

Rep les notícies d'última hora