Diari digital del Vallès Oriental i Occidental 

Temps ara
Weather Icon
( - )

El Carnaval ja arriba a Catalunya!La Festa del Carnaval és una de les més arrelades a Catalunya i entronca amb les velles celebracions romanes i amb d'altres tradicions paganes, encara més allunyades en el temps.

A Catalunya, el plat fort de la festa de Carnaval s'inicia amb l'arribada del Dijous Gras i del rei Carnestoltes, i finalitza el Dimecres de Cendra, dia de l'enterrament de la sardina, just abans que comenci el període de la Quaresma, que tradicionalment arribava acompanyat de dejuni i penitència.

La festa per excel·lència

 Per damunt de qualsevol altra consideració, el Carnaval o Carnestoltes és la festa per excel·lència. És un estat excepcional, un capgirament de l’ordre que, a Catalunya, se celebra set setmanes després de la primera lluna plena passat el solstici d’hivern, just quan els dies es fan més llargs.

 L'origen del Carnaval rau en el paganisme romà, que celebrava a l'hivern festes d'inversió i transgressió, com les 'lupercalia' i 'saturnalia', amb elements que han sobreviscut fins a l'actualitat. Per exemple, la inversió de papers socials -amos i esclaus-, les disfresses i l'embriaguesa. Més endavant, amb l'adopció del Cristianisme, es va convertir en un temps de disbauxa, un lapse de permissivitat que s'oposava a la repressió dels instints i la severa formalitat litúrgica, just a les portes de la Quaresma.

La festa, en el simbolisme més antic, reuneix rituals de soroll i foc per despertar la natura i per propiciar-ne la fertilitat. Algunes d'aquestes pràctiques sagrades han perviscut en la forma. És el cas, per exemple, de les màscares que colpegen el terra, dels dimonis que empaiten les noies, dels personatges amb banyes de boc i de les pells i esquelles en els carnavals de muntanya.

 El Rei Carnestoltes

Avui dia, el Carnaval s'ha convertit en una festa popular de caràcter lúdic al voltant del rei Carnestoltes. L'actual tradició inclou la màscara, la música i el ball, l'ocupació dels carrers, el menjar abundant i el beure, la provocació als espectadors i la sàtira.

Rep les notícies d'última hora