Diari digital del Vallès Oriental i Occidental 

Temps ara
Weather Icon
( - )

Per Nadal: consum de proximitatPeriodista: redacció puntvalles


El Nadal és l’època de consumisme per excel·lència. Davant d’aquesta realitat, els consumidors tenen davant seu una àmplia oferta de productes i comerços entre els que escollir, però alhora cert és que en els darrers anys s’ha potenciat el comerç local destacant dos dels factors que més el diferencien: la qualitat de servei i la proximitat.

 

 

El km0 marca tendència

El comerç “km0” o de proximitat s’emmarca en els cicles curts de comercialització (CCC), una forma de comerç que es caracteritza per tenir un nombre màxim d’un intermediari entre el producte final i el consumidor o també entre el productor i l’elaborador. Si bé aquest concepte ha guanyat un gran protagonisme en els darrers anys sobretot en l’àmbit de l’alimentació, cert és que el podem aplicar a qualsevol tipus de producte, per exemple, la moda, o l’artesania de tot tipus, entre d’altres.

A l’hora d’escollir els aliments que posareu a taula, escolliu els de producció local, és a dir, opteu per un consum de proximitat, consumiu productes i serveis fets en el vostre entorn territorial més proper, ja que d’aquesta manera ajudareu a reforçar l’economia local i a reduir la despesa energètica que produeix el transport de productes d’un continent a un altre. Si trieu aquesta opció, fixeu-vos que tindrem un coneixement més directe de la procedència dels productes que ens permetrà consumir amb majors garanties de seguretat i qualitat. A més, exercirem un consum mediambientalment més sostenible, en reduir els costos energètics de transport dels productes procedents d’altres zones més allunyades, i ajudarem al manteniment de petites explotacions familiars, agràries i ramaderes, alhora que evitem l’abandonament de zones forestals. En resum, contribuïm al creixement i al desenvolupament del nostre país.

 

 

Comerç increïble

Són moltes les iniciatives que s’estan portant a terme per tal de potenciar el comerç de proximitat. Entre elles, destacar que la Generalitat de Catalunya a través de la Direcció General de Comerç del Departament d’Empresa i Coneixement, i amb el suport de la Direcció General de Difusió del Departament de Presidència, endega la campanya institucional #comerçincreïble, que vol promocionar el comerç urbà i reforçar el seu paper com a eix vertebrador del territori.

Sota el lema “Surt al carrer, viu el comerç”, la campanya posa en valor el model de comerç de proximitat, des d’un punt de vista experiencial. La campanya ofereix un total de catorze anècdotes que podrien sorgir de la vida real i quotidiana dels comerços i que parteixen de la pròpia gent: Gent que compra, gent que ven, gent que viu i que conviu. Perquè sense gent, el comerç mai podria ser increïble.

 

 

Consum responsable

Més enllà d’apostar pel comerç de proximitat a l’hora de realitzar les nostres compres, sempre és bo tenir en compte una sèrie de consells per tal que sigui un consum responsable.

Per exemple, planificar les despeses i evitar el sobre endeutament, fer una llista de les compres més necessàries, evitar sortir-se del pressupost per tal d’evitar sorpreses desagradables, tenir en compte que es poden obtenir millors preus si es fan les compres amb temps, a més de la necessitat de comparar el preu i la qualitat dels productes i dels serveis.

També cal demanar i conservar sempre el tiquet o la factura de la compra, ja que és la garantia del producte.

Empreses i comerços

Rep les notícies d'última hora