Diari digital del Vallès Oriental i Occidental 

Temps ara
Weather Icon
( - )

Revetlles de Sant Joan 2018Hi ha una nit a l’any en què els fanals no són necessaris.

Catalunya s’omple de fogueres envoltades de grups d’amics o de famílies a complet.

 

 

En algunes localitats se’n fa només una a la plaça del poble, en d’altres se’n munten moltes de diferents. Diuen que es tracta d’una nit màgica. Per alguns, de purificació. Per altres, d’esplai i desconnexió. El cert és que hi ha temps de tot, ja que es tracta de la nit més curta de l’any  pel solstici d’estiu.

Sí, és la Nit de Sant Joan, del 23 al 24 de juny. També anomenada popularment com la Nit del Foc, la Nit de les Bruixes o la Nit del Ros. Una tradició pagana, de culte al sol i a l’allargament del dia, que no té molt definits els seus orígens però de la qual se’n parla des del segle XVIII.

Corria el 1780 quan a l’Ajuntament de Barcelona es va implantar una norma que prohibia les fogueres dins les muralles per aquesta celebració, per perills lògics, amb la qual cosa se’n dedueix que llavors ja s’havia popularitzat. Era més habitual trobar les fogueres en masies, concretament encenent-ne quatre, una a cada cantonada, o només una al davant. D’aquesta manera, es protegien de tota mena de mals.

 

Durant l’època franquista es va voler extingir la tradició, per ser considerada contrària al cristianisme, tot i que es va fracassar, ja que la gent continuava organitzant-ho de forma clandestina. La força d’aquesta festa ha arribat fins l’actualitat, en què es continua practicant amb la mateixa intensitat.

Ja no són tantes les masies que col·loquen fogueres a cada cantonada, ara són les places i carrers dels pobles o les platges catalanes, que s’omplen de gent per a celebrar-hi la Nit de Sant Joan. S’hi repeteixen elements i costums molt marcats i simbòlics, com el foc purificador, els banys de mitjanit, les herbes de Sant Joan, les cançons, el ball o els guariments i més rituals màgics.

Les fogueres s’encenen amb materials inservibles que s’acumulen durant l’any. Alguns hi tiren fustes de mobles antics, d’altres els apunts de classe acumulats durant anys. Tot plegat s’acompanya de música, cava i la tradicional Coca de Sant Joan, de recapte o de llardo

Empreses i comerços

Rep les notícies d'última hora