Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Espi:“És fonamental que els clubs de futbol entrin als eSports”


30 Desembre 2022 Redacció: Guillem Serra

Imatges: Raquel Duro

Població: Granollers


Recordem l'entrevista realitzada a Sergi Espier, un dels jugadors professionals de futbol virtual més important al Vallès

Granollers ha acollit aquest 18 de novembre el I Torneig La Mútua eSports, una competició que ha enfrontat al FIFA 19 els millors gamers de la comarca. Un dels jugadors professionals de futbol virtual més importants al Vallès és Sergio Espier (Barcelona, 1992), exjugador de la secció d’eSports del Terrassa FC i actualment a les files de l’equip Asus Rog.

-Parla’m dels eSports.

Són els esports electrònics, però en format de competició. Des dels que tenen més anys com Star of Legends, Starcraft o Dota fins altres que s’estan professionalitzant com FIFA, que és al que em dedico jo. El concepte és portar a un altre nivell allò que fem casualment, que és jugar als videojocs. 

-En quina fase es troben?

No es troben en una fase inicial però tampoc estan consolidats. És un terme mig i entre tots s’ha d’anar fent créixer.

-Sigui com sigui, es pot viure d’això?

A Europa, sí.

-I a Espanya?

Aquí només hi ha alguns equips en què pots ser professional a temps complet, però no està tant avançat com a Europa i Estats Units. L’objectiu és que Espanya es posi al mateix nivell que altres països.

-Què caldria?

Ha d’haver-hi empreses que apostin fort per aquest món, que li vegin el futur, com si fos qualsevol altra empresa. I que es tracti els jugadors com si fossin treballadors, enlloc de veure’ls com a jugadors casuals. Quan hi hagi aquest canvi, crec que tot començarà a créixer més.

-Com passa un jugador la frontera de ser casual a ser professional?

S’ha de tenir molta habilitat en el joc i, després, una certa part de contactes en aquest mundillo. Segurament hi ha molts jugadors a Espanya que tenen un gran nivell però no se’ls coneix, perquè no saben com fer-ho.

-I què han de fer?

Crec que el punt fonamental és apuntar-se a tornejos que hi hagi arreu d’Espanya i Europa i, si tenen el nivell, es donaran a conèixer segur.

-Hi ha clubs de futbol que estan apostant pels eSports. Tu vas formar part de l’equip de FIFA del Terrassa FC juntament amb Rubén Ripoll, oi?

És molt interessant veure com els clubs de futbol s’il·lusionen amb aquests projectes i li veuen futur. Per mi, combinar el nostre videojoc amb el futbol real, quadra perfectament. Al Terrassa vam estar molt agust i en tinc molts bons records.

-Hi ha altres clubs com el València, el Vila-real o el Getafe, entre altres, que també estan apostant pels eSports. Creus que cada vegada n’hi haurà més?

Crec que sí que s’hi interessaran. Si no és aquest any, serà el vinent al 100%, pels projectes que poden anar sortint. Però cal que hi hagi competicions que els sedueixin. Per nosaltres, és fonamental que els clubs de futbol entrin al món virtual.

-Ara formes part de l’equip Asus Rog.

Asus Rog és l’elit a Espanya. Per mi és el màxim. Tot va arribar gràcies al Rubén que va rebre un projecte i va voler comptar amb mi i amb tres companys més. Vam començar l’abril d’aquest any i, des de llavors, han passat moltíssimes coses: algunes bones i altres dolentes. Però anem ben encarrilats.

-T’ho combines amb una altra feina?

Jo sí que estic combinant-m’ho amb feina però la resta dels meus companys hi estan dedicats al 100%, vull dir que seria possible dedicar-m’hi a temps complet.

-Quant es pot arribar a cobrar?

La xifra varia moltíssim i hi ha molt pocs privilegiats que cobrin una quantitat important. Podríem estar parlant des dels 600 euros als 2.000 euros.

-D’on surten aquests diners?

Nosaltres ho rebem com a treballadors de l’equip.

-Explica’m com funcionen els entrenaments.

El més important és entrenar gairebé cada dia però sense saturar-se. Quan no hi ha tornejos, hi dedico unes dues hores al dia i, si n’hi ha, allargo una mica més. Hi ha jugadors que treballen més hores, però jo no en soc capaç. Al final, la constància i la regularitat és el que marca el nivell.  I, sobretot, s’ha d’entrenar contra gent bona.

-Més enllà del mànager, hi ha molts altres perfils darrere d’un jugador d’eSports professional, com preparadors físics i psicòlegs.

Hi ha diverses qüestions que mantenen l’estabilitat del jugador. En el cas del psicòleg, ens acompanya als tornejos i és una persona clau, sobretot en aquells moments quan les coses no surten bé. A vegades estàs trasbalsat i necessites ajuda.

-Per saber gestionar la derrota.

Exacte. Per posar la ment en blanc i seguir jugant. Als partits d’anada i tornada, per exemple, pot ser que el primer partit no vagi massa bé. I necessites una petita pausa per parlar. L’ajuda del mànager i de la psicòloga són cabdals en aquest cas.

-Què us diuen?

Depèn de cada cas. Però normalment intenten que oblidem el resultat i el que ha passat per tornar al màxim. Perquè, sovint, el problema és que la pilota no entra o que l’altre ha tingut sort. Fem com si el segon fos un partit nou.

-Com funcionen aquests tornejos?

Ara mateix estem disputant una de les competicions més importants a Europa, es diu Gfinity. Aquesta competició l’estem jugant a 2x2, però no és el més habitual.

-Normalment són competicions d’1x1, com el torneig de La Mútua?

Sí, també és el més professional. Estàs tot l’any treballant per guanyar monedes i tenir un bon equip a l’Ultimate Team. I després, també hi ha una altra part de FIFA que són 11vs11, es diu Clubes Pro. Ara mateix no està massa professionalitzat però sí que hi ha una lliga.

 -Jugues amb el mètode de l’Ultimate Team, formant un equip amb jugadors de diferents clubs, o amb equips reals com el Barça o el Madrid?

Fins fa res es jugava Barça-Madrid, Barça-Juventus... així és com s’ha plantejat el torneig de La Mútua. I encara hi ha algunes competicions que funcionen així, tot i que cada vegada es fa servir més el mode de l’Ultimate Team.  

-A l’Ultimate Team pots formar un equip amb les millors estrelles del moment. Per exemple, tu tens al teu a Cristiano Ronaldo, Neymar i Salah.

També havia tingut abans l’Mbappe... la veritat és que tenir a Cristiano Ronaldo és una sort. És la portada del joc des de fa 4 o 5 anys i, probablement, el millor jugador del joc.

-Com pots arribar a tenir aquests jugadors?

Dins del joc hi ha un mercat i has de comprar els jugadors amb monedes. Evidentment, aquestes estrelles són molt cares.

-Quant costen?

Dos milions de monedes.

-I com aconsegueixes aquestes monedes?

Tens dues opcions: invertir diners de veritat en el joc, que no es el meu cas, o jugar cada dia i esperar que tinguis la sort d’acumular tantes monedes. Que a mi m’hagi tocat aquest jugador és un plus brutal i més tenint en compte que el joc ha sortit fa dos mesos.

-A part dels jugadors que tinguis, suposo que també és important la teva habilitat, la jugabilitat de cada edició i potser també els coneixements sobre futbol.

La habilitat en el joc i la jugabilitat són molt importants. El FIFA 19 va sortir el 28 de setembre i, durant les primeres setmanes, em vaig atabalar perquè no acabava de sentir-me còmode amb els canvis. Però els meus companys em van dir que estigués tranquil i deixés passar el temps. Un mes després, veig que tenien raó.

-A nivell individual, com avances posicions a la classificació?

La competició principal del FIFA es diu FUT Champions i es juga els caps de setmana. Abans es jugaven 40 partits i, si en guanyaves 38, entraves al top 100 mundial. Ara ho han reduït a 30 perquè eren masses partits.

-En quina posició estàs?

Aquest cap de setmana passat vaig ser 78 del món, després de guanyar 29 partits i perdre l’últim... amb els nervis.

-Quins premis hi ha pels guanyadors?

Aquest mes hi ha hagut una competició en què repartien 50.000 euros. Eren 20.000 pel guanyador, 10.000 al finalista, 4.000 als semifinalistes, etcètera. I ara començaran a sortir tornejos brutals amb premis més grans. El més important l’organitza EA Sports, consistent en petites competicions durant l’any en què pots guanyar entre 50 i 40.000 euros i un torneig final en què hi ha 250.000 o 300.000 euros de premi.

-Hi ha molts participants espanyols?

Amb el FIFA, a nivell espanyol, tenim el handicap de la connexió. Per alguna raó és inferior a la resta d’Europa i, resumidament, quan jugues contra un alemany o un anglès, a ell li reaccionen els jugadors més ràpids. A l’hora de competir, quan els detalls marquen la diferència, això ens fa molt difícil estar al mateix nivell.  De tota manera, aquest any ja estem demostrant que tenim el mateix nivell o millor que la resta d’Europa. Aleshores, tinc molta confiança tant en mi com en la resta de la comunitat.

-Et veig optimista.

I el mateix optimisme el tinc també amb els eSports en general. Crec que anirà molt bé, perquè té molt marge de millora.


Rep les notícies d'última hora

Guia comercial del Vallès