Diari digital del Vallès Oriental i Occidental 

Temps ara
Weather Icon
( - )

El Black Friday enceta les compres de NadalLes compres de Nadal s’enceten aquest divendres amb l’arribada del Black Friday, una jornada en què minoristes i grans magatzems ofereixen una gran varietat de productes a preus més assequibles. La tradició, que arriba des dels Estats Units, cada vegada s’ha estès més arreu del món i actualment suposa un petit tastet de descomptes abans de les grans rebaixes del gener.

Però, saps per què es coneix aquest dia com a “Black Friday”. A diferència de la versió errònia que corre per internet, relacionada amb la venda d’esclaus negres als Estats Units, els orígens d’aquest esdeveniment daten del 1961 a Filadèlfia. Es diu que era habitual que els ciutadans sortissin a comprar la jornada després del Dia d’Acció de Gràcies i els carrers quedaven completament negres pel dens tràfic de gent i vehicles que omplien els carrers. Per això, els agents de policia van batejar-ho com a Black Friday (divendres negre).

Per què es coneix com a Black Friday?

Una altra versió resa al voltant del gran volum de vendes que realitzen les botigues el quart divendres de novembre, per la qual cosa els seus comptes passaven dels números vermells als números negres. Sigui com sigui, tot plegat demostra que el Black Friday no és una celebració exclusiva dels temps moderns, sinó que respon a una llarga tradició pels nord-americans.  

També és cert que, en el cas d’Espanya, se centren aquests descomptes sobretot pel que fa a la venda en línia per mitjà d’Internet. Un hàbit que, a partir del 2013, va començar a guanyar adeptes arreu d’Europa, establint-se el 2015 com una jornada de tant èxit com als Estats Units.

De tota manera, si passa el Black Friday i encara no has realitzat cap compra, no estarà tot perdut. I és que aquest esdeveniment dóna el relleu al Cyber Monday, que se celebra el dilluns següent, i continua oferint descomptes a les principals botigues en línia.

Empreses i comerços

Rep les notícies d'última hora