Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Carlos Viver, seleccionador nacional d’handbol femení


20 Desembre 2022 Redacció: Guillem Serra

Imatges: Cedides

Població: Granollers


“L’Europeu és dels campionats més justos, però també més complicats”

Recordem l'entrevista realitzada l'any 2018 a Carlos Viver, seleccionador nacional d'hanbol femení 

Carlos Viver (Granollers, 1973) afronta, del 29 de novembre al 16 de desembre, el seu primer Campionat Europeu com a seleccionador espanyol absolut d’handbol femení. Les ‘Guerreras’ disputaran aquesta competició després d’haver-se classificat com a primeres de grup a les fases prèvies i haver guanyat l’or als Jocs del Mediterrani disputats aquest juny i juliol a Tarragona.

-Arriba l’Europeu: un nou repte com a seleccionador nacional femení.

Ja havíem fet la classificació pel Mundial, el propi campionat el desembre i fins ara hem estat amb la classificació per l’Europeu i els Jocs del Mediterrani.

-Heu acabat sent campiones dels Jocs del Mediterrani.

Ha estat, probablement, l’esdeveniment en què hem pogut gaudir més, perquè tot el que acaba amb victòria sempre és positiu. Vam portar un grup més jove de l’habitual i poder dedicar més temps a aquestes jugadores també ens va ajudat molt.

-De fet, el bloc més experimentat no hi era.

Sí que hi havia Merche Castellanos que rondava els 29, però la mitjana d’edat estava per sota dels 25 anys. Això ja és una declaració d’intencions. També és veritat que són campionats que s’han d’orientar així, a portar aquesta gent jove que participa menys. Perquè sempre ens movem en mode competició i, si no ho fas en aquestes ocasions, sempre és més difícil.

-Hongria, Països Baixos i Holanda són al vostre grup de l’Europeu. Com ho veus?

L’Europeu, sota el meu punt de vista, és dels campionats més justos. Perquè, en un Mundial, pots fer una fase de grups molt bona però després tenir un mal dia a vuitens i t’envien cap a casa. En canvi, en un Europeu, se’t permet corregir més aquests dies dolents. Si en tens molts, no arribaràs enlloc, però si només n’hi ha un, podràs solucionar-ho.

-Quin és el camí a seguir?

Fer una bona fase de grups, arrossegar punts i disposar d’un cert rèdit. Llavors, si vas a la Main Round, tens moltes opcions.

-L’Europeu també és el més complicat, quant a equips rivals.

Pràcticament, no hi ha cap dia en què l’equip rival sigui inferior. Parlant del nostre grup, no sabria si quedar-me amb Holanda, Croàcia o Hongria com a rivals més assequibles. Tots tres són molt complicats. I, a més, després ens tocaria creuar amb el grup D, on hi ha Romania, Noruega, Alemanya i República Txeca, així que la cosa tampoc serà més fàcil, si passem. Però tenim molta il·lusió de fer-ho bé.

-Veniu amb dinàmica positiva: medalla d’or als Jocs del Mediterrani i ple de victòries als últims partits amistosos que heu disputat.

Estem parlant d’un Europeu i no és senzill. La nostra posició a la classificació d’EHF crec que és al lloc 12-15. A l’últim Mundial vam quedar onzenes. Però, vaja: és veritat que venim amb una dinàmica positiva, que els Jocs del Mediterrani ens han deixat molt bon sabor de boca i que ens hem classificat per aquest Europeu com a primeres d’un grup on hi havia Alemanya.

-Hi ha algunes habituals a les convocatòries, com Amaia Glz de Garibay o Ivet Musons, lesionades i no podran disputar l’Europeu.

Sempre és dur, sobretot quan has perdut jugadores recurrents a la selecció, com en el cas de l’Amaia o l’Ivet. Tampoc hi serà Sandy Barbosa, recent operada per una lesió al dit polze. Això no ajuda massa. Tot el grup que ha estat competint amb nosaltres és molt necessari i quan et falta alguna d’aquestes peces, sempre has de rumiar molt com solucionar-ho. La gent jove que ha participat i ha substituït aquestes jugadores fins ara sempre ho han fet bé, així que tinc confiança plena en elles.

-Hem vist moltes jugadores joves en les teves llistes de seleccionador. Com veus les generacions que pugen?

La gent jove sempre té un punt d’il·lusió i d’inconsciència en allò que fan. Però la il·lusió acostuma a pesar més. Per tant, treballar amb elles sempre és satisfactori. Jo vinc de Granollers, el millor lloc per treballar amb la gent jove, perquè sempre tenim gent de la cantera. És cert, això sí, que no es poden accelerar les fases i s’ha de tenir paciència. Penso que s’ha de trobar bé l’equilibri entre el grup jove i el grup més experimentat.

-Andrea de la Torre va ser als Jocs del Mediterrani i Nicole Wiggins, Ona Vegué, Kaba Gassama i Elene Vázquez han participat a l’Objectiu 2021. Coneixes bé Granollers i has tingut en compte moltes jugadores de la casa.

En aquest aspecte, crec que sóc bastant just. Si vénen, no és perquè hi hagi més coneixement de la casa, que evidentment n’hi ha, pel temps que puc passar al pavelló veient els partits del Divisió d’Honor. Però intento veure les jugadores de tots els clubs.

-També n’hi ha hagut moltes d’altres clubs.

En aquest temps han participat a la selecció absoluta en competició més de 40 jugadores i moltes d’elles han debutat. Penso que és una intenció clara d’anar incorporant gent per treballar a mig, curt i llarg termini.

-Amb la vista posada al present i futur.

Al curt perquè és el que et demana el dia a dia. Tant des de la federació com per part dels aficionats, la marca ‘Guerreras’ és molt forta i s’han d’anar aconseguint èxits. I, a llarg termini, perquè en 2-3 anys organitzem un Mundial aquí, a Espanya, i per llavors hauríem de tenir un grup fet i amb experiència.

-Tornant a Granollers: com estàs veient el KH-7?

És aviat per saber-ho, però han començat amb molta seguretat i es mouen per la zona noble de la classificació. El més important, quan treballes amb un grup de gent jove, és que comencis bé la lliga, perquè això serà com un tren en marxa: s’agafa confiança, les jugadores juguen amb més seguretat i, en aquest aspecte, tinc la sensació que faran una bona temporada.

-Veurem alguna d’aquestes jugadores a l’Europeu?

La llista no ha sortit, encara.(riu) De moment, hem hagut d’enviar la llista prèvia de 28 jugadores que tenen possibilitats de venir. Són noms que ja han participat en el projecte. La definitiva s’ha d’enviar més endavant i apurarem fins l’últim moment.

-Quins reptes se li plantegen a la selecció de cara a l’Europeu?

Intentem ser cada vegada més consistents. L’any passat, per exemple, al Mundial, vam aconseguir minimitzar les pèrdues de pilota, que era una de les situacions amb què havíem de lluitar en molts campionats. I es van abaixar a un número considerable en sentit positiu.

-A mesura que aneu avançant i amb els canvis aneu millorant.

De moments més foscos, al llarg d’un partit, sempre en tindrem. N’hem tingut al Granollers i les tenen els millors equips del món. Dins d’un mateix partit, pots fer diferents lectures de què està passant, i sempre tindràs aquests moments dolents. L’important és aconseguir que cada vegada n’hi hagi menys i, sobretot, que no influeixin al resultat.

-Explica’m què es busca amb el programa ‘Objectiu 2021’ que esteu duent a terme des de la federació.

Nosaltres ens movem sempre amb mode competició i, molt sovint, hem de jugar un partit molt important havent fet només dues sessions d’entrenament. En aquestes condicions, hi ha molt poc marge per poder treballar amb la gent. La idea d’Objectiu 2021 és treure temps per treballar i només es pot fer quan elles estan competint en lliga.

-Com funciona?

Les traiem del seu club per poder treballar com a grup, com a selecció, perquè nosaltres les coneguem i elles ens coneguin a nosaltres. Jo penso que és necessari que passem aquest temps junts. De la primera experiència, al setembre, vaig treure conclusions molt positives i aquest octubre hem tornat a treballar amb 16 jugadores pràcticament diferents, només dues han repetit. Entre les 40 noies que han participat amb l’absoluta i les 30 de l’Objectiu 2021, hauríem de treure gent pel futur.


Guia comercial del Vallès