Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Valls celebra la Gran Festa de la Calçotada aquest gener

16 Gener 2023 Redacció: puntvalles.com

Imatges: Ajuntament de Valls

Població: VallsLa Comissió organitzadora es mostra esperançadora i optimista de cara al 2023 i espera poder realitzar una festa lluïda i plena, amb un programa d’actes tradicionals entorn el món del calçot

La Gran Festa de la Calçotada de Valls se celebrarà, com és tradicional, l’últim diumenge de gener, és a dir, el 29 de gener del 2023.

Aquesta festivitat es tracta d’una diada festiva, popular i promocional entorn del calçot que impregna els carrers i places de Valls d’un marcat tipisme. La jornada comptarà amb un variat programa d’actes tradicionals, festius i concursos relacionats amb el calçot: cercaviles, demostracions de coure calçots a la graella, concursos de cultivadors de calçots, d’elaboració de salsa de la calçotada i de menjar calçots. La Gran Festa està patrocinada per Salses Fruits S&P i Castell d’Or.

La Comissió organitzadora de la Festa de la Calçotada es mostra esperançadora i optimista i espera poder realitzar una festa lluïda i plena, amb un programa d’actes tradicionals, festius i amb concursos relacionats amb el món del calçot: cercaviles; demostracions de coure calçots a la graella; mercat de la calçotada; concursos de cultivadors de calçots, d’elaboració de salsa de la calçotada i de menjar calçots; degustació popular, etc.

La cita anual, coneguda arreu, és una de les festes gastronòmiques de Catalunya més importants i amb més afluència de visitants. El 2022, després de la pandèmia, es va poder celebrar amb gairebé absoluta normalitat, una diada festiva, tradicional i promocional entorn del calçot i de la calçotada. La festa impregna els carrers i places de Valls d’un ambient ple de tipisme.

La festa

A partir de les deu del matí, els carrers i les places de Valls seran escenari d’una varietat d’actes. A la plaça de l’Oli, es faran les demostracions de coure calçots a la graella; a la plaça del Blat, el 35è Concurs de Cultivadors de Calçots i el 31è Concurs de Salsa de la Calçotada de Valls, amb demostracions de com es fa la típica salsa. També es farà la 6a Demostració de Salsa de la Calçotada per Celíacs i per a intolerants als fruits secs.

A la una del migdia, a la plaça del Pati es farà el 37è Concurs de Menjar Calçots. Concurs per saber qui menja més calçots, en un temps predeterminat. A l’inici del concurs, les Colles Joves i Vella dels Xiquets de Valls, enlairaran els seus pilars. A les dues del migdia es farà el Lliurament dels Premis del 35è Concurs de Cultivadors de Calçots, 31è Concurs de Salsa de la Calçotada de Valls i 37è Concurs de Menjar Calçots.

De les 10 a les 14 hores, a la plaça del Pati hi haurà l’Espai del vi de la DO Tarragona, un espai de venda i degustació de vins, amb la presència de cellers i cooperatives adscrites a la DO Tarragona. Al Pati també es farà el Tast l’Alt Camp, amb la venda de productes típics de la comarca.

Pel que fa a rutes i visites, s’ha programat la ruta “Viu la història del xat de Benaiges”, dissabte i diumenge, la visita guiada “Descobreix Valls”, dissabte a les 11:30 hores i la visita de la Capella del Roser, diumenge a les 12 del migdia, amb places limitades i venda de tiquets al moment.

A Valls, ciutat d’origen de la calçotada, fa més de cent vint anys que fan calçotades

Des de finals del segle XIX, la tradició calçotaire ha anat passant de generació en generació i, per això, Valls és coneguda arreu com la capital del calçot. La calçotada, un àpat basat en el calçot, la salsa i els complements, mou cada temporada visitants entre els mesos de novembre a abril, fet que evidencia l’arrelament d’aquesta festa gastronòmica tan típica i popular a casa nostra.

L’Àrea de Valls, terra de calçots

Des d’aquesta posició, la ciutat i la comarca estaran orgullosos d’oferir, un any més, la Gran Festa de la Calçotada. Tant els que ja coneixeu els trets de la menja com els que encara no l’heu tastada, si us apropeu a Valls el diumenge 23 de gener, haureu fet el primer pas per quedar-vos enganxats a aquesta tradició.

Esteu tots convidats a venir a Valls per la Gran Festa de la Calçotada i durant tota la temporada calçotaire. De novembre a abril, qualsevol dia, us podeu acostar a l’Àrea de Valls a degustar l’autèntica calçotada.

La jornada compta amb un variat programa d’actes tradicionals, festius i concursos relacionats amb el calçot: cercaviles, demostracions de coure calçots a la flama, concursos de cultivadors de calçots, d’elaboració de salsa de la calçotada i de menjar calçots i altres degustacions.

A Valls, ciutat d’origen de la calçotada, fa més de cent anys que fem calçotades. Des de finals del segle XIX, la tradició calçotaire ha anat passant de generació en generació, motiu pel qual Valls és coneguda com la capital del calçot. La calçotada, un àpat basat en el calçot, la seva salsa i els seus complements, mou cada temporada riuades de gent entre els mesos de novembre i abril, i constata l’arrelament d’aquest fet gastronòmic tan típic i popular a casa nostra.

Tant els que ja coneixeu els trets de la menja com els que encara no n’heu fet la prova, si us acosteu a Valls, haureu fet el primer pas per quedar-vos enganxats a aquesta tradició.

I recordeu: segons diu la tradició ancestral, una bona calçotada, una “calçotada amb àngel”, ha de tenir com a teló de fons, la serralada de Miramar; com a escenari, una masia vallenca, i, com a platea, la ciutat de Valls amb el seu campanar alterós.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

valls


Els reportatges més vistos


Rep les notícies d'última hora

Guia comercial del Vallès