Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Més de 360 joves amb talent troben una segona oportunitat formativa a través de la Fundació Impulsa

8 Agost 2022 Redacció: ACN - Albert Segura

Població: Terrassa


L'entitat ofereix beques a alumnes de 4t d'ESO amb dificultats socioeconòmiques per seguir endavant amb els estudis

Més de 360 joves han vist en els darrers set anys com se'ls obria una porta en acabar 4t d'ESO. Des de l'any 2015, la Fundació Impulsa ofereix un futur a les aules a alumnes amb talent i motivació que voldrien seguir estudiant, però que per les seves condicions socials o econòmiques no poden afrontar aquest repte. A través d'una beca, se'ls finança els estudis i el transport, se'ls ofereix un ordinador i se'ls assigna un mentor que els acompanya per seguir creixent a nivell personal i professional durant dos anys. A més, ara treballen amb la possibilitat que els joves segueixin vinculats a l'entitat per ajudar nois i noies que, com ells, necessitaven una empenta per seguir prosperant en un moment molt determinat de la seva vida.

L'aventura de la Fundació Impulsa va néixer a Osona l'any 2015, quan un grup de persones i empreses, que avui dia configuren el patronat, van decidir apostar per aquells joves que, arribats al final de l'ESO, no podien seguir el camí que voldrien. Des de llavors, han anat ampliant el seu àmbit territorial d'actuació, estenent-se a la Garrotxa, el Berguedà, el Moianès, el Bages, i en el darrer curs al Baix Empordà i el Vallès Occidental.

"Tenim el compromís de vetllar per la igualtat d'oportunitats dels joves, acompanyant-los en la formació, en la inserció laboral i el creixement personal", explica Alejandra Manau, directora de la fundació. La idea passa per detectar casos concrets a través de punts de voluntariat o dels professors dels instituts, un cop es fa pública l'oferta de beques per fer front als cicles de Formació Professional, en un procés que dura els dos anys que s'allarguen els estudis.

"En el jove hi hem de detectar compromís, motivació i talent per fer front als estudis, i els donem l'empenta que els cal amb un complement per a poder seguir a l'aula, hi ha un criteri de renda, però també d'il·lusió per tirar endavant i obtenir un títol", afegeix Manau. Aquest darrer any han aterrat a la ciutat de Terrassa, on 23 joves s'han acollit a les beques i han aprovat el primer dels dos cursos.

És el cas de l'Eva Ruiz, una alumna de l'institut Montserrat Roig, que gràcies a la fundació ha superat el primer anys del Grau Mitjà de Persones en Situació de Dependència. Va ser la psicòloga de l'institut qui li va plantejar l'oportunitat d'acollir-se a la beca: "Em van dir que estava pensat per persones que, com jo, tenen empatia, vaig mirar què havia de fer i vaig aconseguir entrar", explica.

El plantejament passa per fer un total de 25 hores de voluntariat, amb unes sessions prèvies per saber com gestionar els sentiments, tot sempre de la mà d'un mentor. A l'Eva li van assignar el José Luis Linuesa, responsable del Punt de Voluntariat de l'Ajuntament de Terrassa, que tot i que d'entrada havia de gestionar les propostes i sol·licituds, es va sentir atret pel projecte i es va acabar postulant per fer el seguiment dels becats.

"El procés et permet formar-te per acompanyar els joves, i això és molt important, perquè et dona unes eines que no tenies i que et permeten fer la teva tasca de la millor manera possible", explica Linuesa. Un cop es van conèixer, ell i l'Eva es van reunir amb la coordinadora de l'espai que li havien assignat, la FACT Gent Gran, una de les residències de Terrassa amb més àmplia trajectòria.

A la residència, havia d'ajudar dues senyores, una de les quals tenia menys possibilitat de sortir de l'edifici, i a l'altra que l'acompanyava quan passejava pel carrer. "Amb elles he parlat de coses que em fa vergonya comentar amb gent de la meva edat", explica la jove.

Voluntària després del voluntariat

Tan estret ha estat el vincle que un cop ha acabat les hores del curs de voluntariat, l'Eva segueix anant a veure les dues senyores, i també xerra amb tothom qui ho necessita. Allà, la coordinadora, la Cristina Dalmau, la rep als matins, i la posa el dia de com està la situació.

"En tot moment, el jove té dos referents, el mentor que l'acompanya els dos anys del cicle i una persona de l'equip psicopedagògic de la fundació que l'orientarà", detalla Manau. Amb aquest procés, s'han trobat que molts joves fan com l'Eva i tenen corda per estona.

Per aquest motiu, la fundació ha començat a treballar en un programa perquè joves ja titulats i que han gaudit de les seves beques puguin seguir-hi vinculats, aquest cop, però, fent suport a joves que, com ells, un dia van necessitar una empenta.

Més suport

L'extensió de la Fundació Impulsa pel territori ha estat possible gràcies a la implicació d'ambaixadors, que s'han encarregat d'estendre fils en ciutats i comarques per articular la relació entre la fundació, empreses i joves, a més de centres que s'encarreguen de gestionar tasques de voluntariat. A Terrassa això ha estat possible gràcies a la figura de Salvador Ramon, CEO de l'empresa Frime.

"Ell va creure en el projecte ara fa més d'un any, i es va posar en contacte amb personal de l'Ajuntament de Terrassa per traçar el camí a recórrer a la ciutat. Amb l'èxit de la primera convocatòria, tant pel nombre d'inscrits com per l'índex d'aprovats del 100%, han obert una segona campanya per a 25 nous joves.

Paral·lelament, la fundació segueix oberta a nous ambaixadors per arribar a nous territoris, i sobretot a nous mentors per a poder seguir acompanyant els estudiants a un futur prometedor.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

terrassa

Guia comercial del Vallès