Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

L'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos ingressa a presó pel 'cas Mercuri'

13 Gener 2022 Redacció: ACN - Jordi Pujolar

Imatges: ccma

Població: SabadellL'Audiència el va condemnar a tres anys de presó per haver retirat multes de trànsit a familiars

L'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos ha ingressat aquest dimecres a la tarda a la presó de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada (Bages), per complir la pena de tres anys de presó imposada per una de les causes del 'cas Mercuri' de corrupció municipal. La condemna de l'Audiència de Barcelona per tràfic d'influències era per haver retirat multes de trànsit a familiars. Bustos ja havia estat condemnat anteriorment per un altre cas de corrupció en el marc de la mateixa investigació, però no va haver d'ingressar a presó. En el cas de les multes, l'exalcalde de Sabadell també havia intentat lliurar-se de la presó i va demanar la suspensió de la pena, però els tribunals li van denegar la petició.

Els fets que porten Bustos a la presó es remunten al 2012, quan el llavors alcalde de Sabadell va fer retirar dues multes d'aparcament a la dona i els seus dos fills grans. Els familiars de l'exalcalde van aparcar indegudament en una parada d'autobús i una zona de càrrega i descàrrega, respectivament, però Bustos va ordenar a la Policia Local retirar-los les sancions.La sentència per aquests fets es va emetre el 2019 i després de diversos recursos finalment és ara quan s'executa. L'exalcalde ha entrat voluntàriament a presó aquest dimecres, quatre dies abans que s'exhaurís el termini per fer-ho, que acabava aquest pròxim diumenge, el 16 de gener.Aquesta és la segona condemna de presó que recau contra Manuel Bustos pel 'cas Mercuri', però la primera va ser inferior als dos anys –de setze mesos que no ha complert–. Era també per tràfic d'influències en l'anomenat cas Montcada. En aquella ocasió, Bustos va intercedir per nomenar a dit a un alt càrrec a l'Ajuntament de Montcada, manipulant el concurs públic.Peces pendents de judiciAra, a més, durant la seva estada a presó, Bustos podria continuar sumant condemnes per altres peces del 'cas Mercuri' pendents de judici. La més important és la que fa referència a l'adjudicació del contracte de residus i neteja viària de Sabadell a l'empresa Smatsa i el finançament irregular d'actes de campanya del PSC per part d'aquesta mateixa companyia.Una altra peça pendent de judici és la que investiga contractacions públiques irregulars a altres administracions, com el Consorci de Residus del Vallès Occidental o l'Àrea Metropolitana de Barcelona, en les que l'exalcalde de Sabadell també hauria tingut un paper actiu. En aquest cas, el de la peça 31 del 'cas Mercuri', Fiscalia demana vuit anys més de presó per a Bustos.Altres peces secundàries que podrien esquitxar l'exalcalde son la possible malversació a la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) o els pagaments irregulars amb targetes del Consell Comarcal. D'altra banda, en la peça principal del 'cas Mercuri', que investiga un cas de tràfic d'influències a l'entorn de l'Ajuntament de Sabadell, Bustos n'ha quedat fora.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

sabadell


Els reportatges més vistos


Rep les notícies d'última hora

La vostra privacitat és important per a nosaltres

Tant els nostres socis comercials com nosaltres fem servir cookies a la nostra web per personalitzar contingut i publicitat, proporcionar funcionalitats a les xarxes socials i analitzar el nostre trànsit. Fent clic, accepteu l'ús d'aquesta tecnologia a la nostra web.

Guia comercial del Vallès