Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Els Amics de Sant Antoni Abat reprenen la festa aquest gener i busquen abanderat o abanderada

9 Gener 2023 Redacció: puntvalles.com

Imatges: Ajuntament de Polinyà

Població: PolinyàL’entitat dona l’oportunitat de viure la festa des de dins tot encapçalant la desfilada

Una de les festes més populars de Polinyà és la de Sant Antoni Abat, el patró dels animals de peu rodó i domèstics, la qual cosa respon al seu gran llegat pagès. Pel seu volum d’assistència, d’antiguitat i mobilització, la de Sant Antoni Abat és la quarta festa de Catalunya, només darrere de la Cavalcada de Reis, el Carnestoltes i les festes majors de cada poble.

L’acte principal de la festa és la passada dels Tres Tombs, una desfilada de carros i cavalls que a Polinyà se celebra al gener. La passada sempre va presidida per l’abanderat o abanderada i els dos cordonistes, que van un a cada costat. Antigament, tant l’abanderat com els cordonistes eren membres de l’entitat i, fins i tot, acostumaven a ser tots tres de la mateixa família. Des de fa uns anys, però, aquesta opció s’ha obert a qualsevol persona a qui li agradi el món dels cavalls i vulgui participar de la festa des d’un lloc privilegiat.

Portar la bandera de l’entitat al capdavant de la desfilada, just per davant del carro que transporta la figura del sant, és tota una experiència i una oportunitat per a formar part de la tradició que ben segur no oblidaran mai”, explica el president de l’entitat, Ricard Estadella. Si algú hi té interès només cal que es posi en contacte amb l’entitat escrivint un correu a [email protected] L’única condició és fer-ser càrrec del lloguer del cavall, l’entitat sí que facilitarà els contactes per poder-ho fer fàcilment.

Tant la persona responsable de portar la bandera com els cordonistes també han d’assistir a la missa prèvia a la desfilada per tal d’iniciar els tres tombs a la sortida. La presentació oficial d’abanderats i cordonistes es fa sempre al sopar de Sant Antoni que l’entitat celebra habitualment uns dies abans de la desfilada que es farà el 15 de gener.

A Polinyà, aquesta tradició s’ha preservat gràcies a la feina de l’entitat Els Amics de Sant Antoni Abat, que ha estat capaç de mantenir la desfilada de carros i cavalls al llarg del temps.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

polinyà


Els reportatges més vistos


Rep les notícies d'última hora

Guia comercial del Vallès