Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Palau-solità obre les portes al MIT, el primer Museu Internacional de Titelles de Catalunya

18 Novembre 2022 Redacció: puntvalles.com

Imatges: Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

Població: Palau-solità i PlegamansEs tracta del primer museu d'aquest tipus a Catalunya, un espai únic en la seva tipologia i que vol divulgar l'art titellaire, a l'hora d'exposar peces i documents del segle XIX fins a l'actualitat

El Museu Internacional dels Titelles de Catalunya-Teia Moner (MIT), és el primer equipament d'aquestes característiques a Catalunya, un espai únic en la seva tipologia al país i que vol divulgar l'art titellaire, a l'hora que exposar peces i documents des del segle XIX fins a l'actualitat i que se situarà a la masia de Can Falguera (S. XIV) de Palau-Solità i Plegamans. Aquesta iniciativa neix de la voluntat de la reconeguda titellaire, creadora polifacètica, Teia Moner.

Una de les funcions del MIT, segons Moner, serà "potenciar la tècnica i la promoció del titella català, que s'està perdent i és autòcton del país." El MIT també tindrà un vessant molt potent pel que fa a la teràpia amb titelles i de fet, està realitzant un curs amb el mestre libanès Karim Dakroub.

Teia Moner ha explicat la missió del MIT i les peculiaritats del seu discurs museològic: "Habitualment els discursos d'altres museus són historicistes i les peces estan agrupades per èpoques i països. En el MIT, les peces estan agrupades per tècniques de manipulació, de manera que això permet comparar les peces i les tècniques segons el país i ens ajuda també a descobrir part de l'evolució històrica i social dels països d'origen."

L'equipament acull la col·lecció Teia Moner, amb 800 titelles, de les quals se n'exposa una petita part, 150, mentre que la resta es preserva en el magatzem de la masia. S'hi troben peces úniques, com un guinyol de Laurent Mourguet, creador del guinyol francès, i que data de 1810, o ombres xineses de finals del 1800.

L'equipament disposa de diferents sales, on es projectaran vídeos de diferents companyies i fins i tot un espai de metavers, en col·laboració amb Catvers.

La regidora de Cultura, Eva Soler, va voler agrair expressament l'esforç als promotors del museu i va remarcar que aquest equipament torna a "posar en el mapa a Palau-solità i Plegamans a escala cultural i és un privilegi disposar d'aquest museu. També vull valorar que el MIT estigui ubicat a la Masia de Can Falguera, un edifici municipal restaurat i un element patrimonial destacat de la nostra vila".

Inauguració - dissabte 19 de novembre

La inauguració tindrà lloc aquest dissabte, a partir de les 18:00 h, amb diversos actes adreçats a un públic per a totes les edats, tot i que abans, a les 17:00 h, ja s'haurà fet una visita guiada per a les autoritats. Posteriorment, a les 18:00 h, es faran uns breus parlaments a la plaça de davant del museu, que donaran inici a diverses actuacions i a l'obertura del MIT al públic assistent amb invitació.

Diumenge el MIT celebrarà una jornada de portes obertes amb horari de visita cada hora en punt de les 10:00 h a les 13:00 h i de les 16:00 h a les 19:00 h. Aquestes visites s'intercalen entre diverses actuacions.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

palau-solità i plegamans


Els reportatges més vistos


Rep les notícies d'última hora

Guia comercial del Vallès