Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

CCOO demana a la consellera de Justícia que resolgui la violència de la presó de Joves contra els funcionaris

17 Juny 2022 Redacció: ACN - Barcelona

Imatges: Cedides

Població: La Roca del VallèsEl sindicat critica que s'apliquin els mateixos mètodes de fa 15 anys i que es barregin interns amb bona i mala conducta

clinica dental artis-sabadell

El sindicat CCOO de la presó de Joves, a la Roca del Vallès, ha dirigit un nou escrit a la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, i als màxims responsables de la Secretaria de Mesures Penals perquè "la caiguda del centre continua de manera imparable, agreujant-se dia a dia". Segons el sindicat, l'actitud de molts joves ja no és la de fa 10 o 15 anys i no es poden seguir els mateixos paràmetres, ja que actuen amb amenaces i violència. A més, lamenten que es barregin els interns més problemàtics amb els de bona conducta, cosa que perjudica aquests últims. De fet, veuen com un fracàs de l'administració el fet que hi hagi molts joves immigrats sense acompanyar que acaben delinquint per manca de sortides laborals.

El sindicat es queixa que no ha rebut resposta a les seves demandes ni en temes de personal com l'escassetat de plantilles i envelliment d'aquestes, la jubilació anticipada com a solució a la problemàtica d'una renovació per edat, ni pel que fa a canvis i programes d'inserció a interns, règim disciplinari o com afrontar els nous reptes amb la població reclusa actual. "Plantilles més envellides, maltractades per l'administració, sense futur i el que és pitjor, amb el risc constant i real diàriament d'agressions físiques i verbals per part d'una població reclusa que ha canviat i que no pot ser tractada amb paràmetres de fa 10 o 15 anys", lamenta el comunicat.

Dins l’agreujament de la situació, CCOO destaca "l’arribada de menors sense acompanyament que no han comptat amb el suport social necessari i s’han vist abocats a la delinqüència com a forma de subsistència, fet que els ha dut a ingressar a la presó, cosa que fa concloure que el fracàs de l’administració ha estat evident". Actualment, aquesta població interna "amb prou feines entén l’idioma ni sap expressar-se correctament, i la manca d’esperança de vida fora la presó els desmotiva per l’estudi. S’enfronten a una escassa oferta de treballs remunerats, i no veuen futur per a sí mateixos excepte la vida del carrer".

Les conseqüències de tot això, segons el sindicat, són que la població reclusa dels mòduls de joves té un comportament "altament anàrquic". "No respon a patrons i fan de la coacció el sistema per aconseguir allò que desitgen. És el seu 'modus vivendi', amb constants amenaces d'autolesió, agressions al personal, crema de cel·les, i violència verbal i física a tots els treballadors del centre", asseguren. La ubicació regimental dels interns tampoc no ajuda, per a CCOO. "Alguns interns de millor comportament, que volen i podrien gaudir de beneficis penitenciaris, permisos o tercers graus, no volen sortir per por de la coacció que exerceixen altres interns per obligar-los a introduir substàncies prohibides. Ja no existeix la diferenciació modular d'interns per tipus de comportament, sinó que hi ha una mescla heterogènia, en la que estan separats únicament pel seu estat preventiu o penat", critiquen.

Exemple d'aquesta "degradació general" del centre són la quantitat de codis de seguretat activats només les últimes setmanes: sis incendis al DERT el dilluns 30 de maig: dues activacions per conflictes col·lectius, set activacions per conflictes violents i set més per conflictes controlats. Set dels treballadors van haver de passar per la mútua i un altre es troba amb un trencament traumàtic a conseqüència d'aquests fets.

"Només l'alta professionalitat del personal i el seu esforç fa que dia a dia el sistema penitenciari funcioni, però a canvi de minvar la salut, l'autoestima i l'esperança dels treballadors penitenciaris del centre", conclouen.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

la roca del vallès


Els reportatges més vistos


Rep les notícies d'última hora

La vostra privacitat és important per a nosaltres

Tant els nostres socis comercials com nosaltres fem servir cookies a la nostra web per personalitzar contingut i publicitat, proporcionar funcionalitats a les xarxes socials i analitzar el nostre trànsit. Fent clic, accepteu l'ús d'aquesta tecnologia a la nostra web.

Guia comercial del Vallès