Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Canovelles compleix 1014 anys d’existència documentada

20 Juny 2022 Redacció: puntvalles.com

Imatges: Cedides

Població: CanovellesEl diumenge 26 tindrà lloc la representació teatral "Canovelles, del rei o del senyor?" a càrrec del grup de voluntaris en defensa del Patrimoni cultural i la història local, que es realitzarà a l'església de Sant Fèlix després de la missa de les 12.30 h

clinica dental artis-sabadell

La representació teatral, que es du a terme aprofitant l'avinentesa de l'aniversari de Canovelles, fa referència a una part concreta de la història del municipi: la que va del segle XIV al segle XVI. L'obra mostra les dificultats i la voluntat d'un poble per alliberar-se del domini feudal, un fet que finalment es va aconseguir l'any 1538.

Els encarregats de dur a terme la representació, que es farà a continuació de la missa de les 12.30 hores a l'església de Sant Fèlix, són el grup de voluntaris en defensa del Patrimoni cultural i la història local, que també s'encarreguen de les visites teatralitzades al Centre d'Interpretació de Canovelles, a la Domus d'Olivet i a l'església de Sant Fèlix, entre d'altres.

L'alliberament de Canovelles

La història documentada mostra que el 1381, l'infant Joan, fill del rei Pere el cerimoniós, va vendre els drets feudals de Canovelles al senyor de Plegamans per 110 lliures. Els veïns no volien estar sota els capricis d'un senyor feudal i, per retornar a la jurisdicció reial, van restituir al nou senyor els diners de la compra, pagant-los de la seva butxaca.

El rei es va comprometre a no repetir la venda del poble; però, el 9 de gener de 1410, el rei Martí va tornar a vendre Canovelles, aquest cop a Ramon de Torrelles, senyor feudal de la Roca, per 3.000 florins d'or. Martí Joan de Torrelles va lluitar contra el rei Joan II a la guerra civil catalana de 1462-1472 i, en càstig, el rei li va expropiar dels drets sobre Canovelles, si bé els hi va tornar algun temps després.

El 23 de juliol d'aquest 1472, els veïns de Canovelles van demanar integrar-se a la batllia de Granollers com un sol poble, junt amb els de Montbui i de la Roca.

Finalment, Canovelles es va redimir del domini feudal l'any 1538, quan els veïns es van alliberar pagant 33.000 sous a Torrelles. Era una quantitat tan gran que, per poder-la reunir, els pagesos van haver de vendre el redelme, un impost municipal sobre els fruits del camp, a un mercader barceloní.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

canovelles


Els reportatges més vistos


Rep les notícies d'última hora

Guia comercial del Vallès