Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Una recerca conclou que els terratrèmols, els huracans i altres desastres naturals obeeixen els mateixos patrons matemàtics

5 Agost 2019 Redacció: ACN - Cerdanyola del Vallès


Els incendis forestals i els enfonsaments de terreny segueixen una altra dinàmica matemàtica

Investigadors del Centre de Recerca Matemàtica (CRM) i de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han identificat amb precisió la freqüència de diversos fenòmens naturals en funció de la seva mida. A través de noves eines estadístiques, han constatat com les freqüències de terratrèmols, huracans, pluges torrencials i impactes de meteorits en l'atmosfera poden descriure amb la mateixa llei matemàtica. Segons l’estudi, la freqüència de les catàstrofes naturals dibuixa una corba en què, com més gran és la devastació, menor és la repetició del fenomen. En canvi, altres desastres, com els incendis forestals i els enfonsaments del terreny, seguirien una llei diferent.

Els investigadors del Centre de Recerca Matemàtica i del Departament de Matemàtiques de la UAB Álvaro Corral i Álvaro González signen la recerca, amb què han analitzat una estadística precisa de grans desastres naturals. Analitzats milers d'episodis de diferent intensitat, han pogut descriure amb una mateixa tècnica matemàtica les funcions que relacionen la seva freqüència amb el valor de la seva magnitud o grandària. La majoria d'ells segueixen l'anomenada llei de potència, segons la qual els esdeveniments són cada vegada més abundants com més petits són.No obstant això, la freqüència d'altres fenòmens, com els incendis forestals a cada regió, segueix una altra distribució matemàtica, l'anomenada distribució lognormal, des dels molt petits fins als més devastadors, que arriben a cremar centenars de milers d'hectàrees. L'estudi ha permès concretar com s'ajusten aquestes funcions en cada cas, i si segueixen sent vàlides o no per a casos límit -per exemple, esdeveniments de magnitud extremadament gran-, per tal de descriure amb els mateixos patrons esdeveniments de magnituds molt diferents i també d'origen molt dispar."Gràcies a aquest estudi es podran millorar les estimacions de risc d'esdeveniments catastròfics en diferents zones del món, segons el registre històric de cada regió", afirma Álvaro Corral. Els científics consideren remarcable el fet que fenòmens de naturalesa tan diversa obeeixin la distribució de llei de potència. La investigació s’ha publicat recentment a la revista Earth and Space Science.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

cerdanyola del vallès

Els nostres reportatges

El Mollet torna a 1a Catalana amb un projecte il·lusionant Més info

El Mollet torna a 1a Catalana amb un projecte il·lusionant

Si parlem de Mollet del Vallès, no podem passar per alt la ...

Blancs i Blaus protagonistes de la festa major de Granollers Més info

Blancs i Blaus protagonistes de la festa major de Granollers

Gran La Festa Major de Blancs i Blaus promou l’enfrontament amistós entre ...

➡️ Festes Majors 2019 ⬅️ Més info

➡️ Festes Majors 2019 ⬅️

Totes les Festes Majors del Vallès, no et perdis res!   ...

Rep les notícies d'última hora

La vostra privacitat és important per a nosaltres

Tant els nostres socis comercials com nosaltres fem servir cookies a la nostra web per personalitzar contingut i publicitat, proporcionar funcionalitats a les xarxes socials i analitzar el nostre trànsit. Fent clic, accepteu l'ús d'aquesta tecnologia a la nostra web.

Empreses i comerços del Vallès