Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Una investigació amb participació de la UAB revela l’organització 3D del genoma de les cèl·lules germinals masculines

10 Juliol 2019 Redacció: ACN - Cerdanyola del Vallès

Població: Cerdanyola del Vallès


L’estudi és un avenç important per comprendre la regulació genètica dels òvuls i espermatozoides

Un estudi liderat per científics de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i del Centre Nacional d'Anàlisi Genòmica (CNAG-CRG) del Centre de Regulació Genòmica (CRG) ha desvelat l'organització tridimensional del genoma de les cèl•lules germinals masculines. La investigació també ha revelat de quina manera l’estructura de les cèl•lules afecta la seva funció. El treball, realitzat en ratolins, mostra que aquesta organització és extremadament dinàmica durant la formació de les cèl•lules germinals -precursores dels òvuls i espermatozoides-. Els resultats de l’estudi els ha publicat la revista ‘Cell Reports’ i es consideren un important avenç en la comprensió de la regulació genètica en la formació i maduració dels òvuls i espermatozoides.

Els investigadors recorden que tots els organismes amb reproducció sexual generen gàmetes -òvuls i espermatozoides- amb un sol joc de cromosomes, i ho fan a través de dues divisions cel•lulars consecutives precedides d'una sola ronda de replicació del genoma. Aquest procés, de nom meiosi, implica que el genoma ha d'empaquetar-se i desempaquetar-se de forma precisa i altament regulada. El treball signat ara per la UAB i el CNAG-CRG mostra la dinàmica de l'organització del genoma durant la formació de gàmetes masculins, comparant els canvis d’empaquetament de la cromatina i la seva associació amb la transcripció gènica al llarg de la meiosi.La coordinadora de l'estudi i investigadora del Departament de Biologia Cel•lular, Fisiologia i Immunologia i de l'Institut de Biotecnologia i Biomedicina (IBB) de la UAB, Aurora Ruiz-Herrera, destaca que el treball ha permès demostrar l'existència de diferents graus d'empaquetament del genoma i la seva relació amb les cohesines, i com aquest procés determina la funció de les cèl•lules masculines. “Els resultats obren noves vies de recerca sobre els mecanismes moleculars que regulen aquests canvis”, celebra. Els investigadors asseguren que determinar els mecanismes que generen i regulen l'estructura i funció del genoma durant la formació dels òvuls i espermatozoides és fonamental per investigar diverses alteracions. Per exemple, la desregulació dels processos pot provocar infertilitat o l’alteració de cromosomes –com la trisomia 21, que provoca el Síndrome de Down-.Al seu torn, l’investigador d’ICREA, cap del grup de Genòmica Estructural del CNAG-CRG i colíder del treball, Marc A. Marti-Renom, ressalta que l’estudi s’ha centrat en la combinació de tècniques complementàries en biologia, com són la genètica molecular, la imatge per microscòpia i les simulacions computacionals. A l'estudi han participat 7 equips de recerca, incloent la UAB, el CNAG-CRG, el CSIC-Universitat de Salamanca, Sequentia Biotech i la University of New South Wales de Sydney (Austràlia). La recerca forma part de la tesi doctoral que duu a terme Covadonga Vara a l’IBB-UAB sota la direcció d'Aurora Ruiz-Herrera. Ha estat finançat pel Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat, la Generalitat de Catalunya (AGAUR), l'Institut de Salut Carles III, la Junta de Castella i Lleó, el Consell Europeu de Recerca (ERC) i el Programa Horitzó 2020.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

cerdanyola del vallès

Els nostres reportatges

El CB Granollers espera un nou èxit al XVIII Torneig de Nadal de Minibàsquet Més info

El CB Granollers espera un nou èxit al XVIII Torneig de Nadal de Minibàsquet

El mes d’octubre va acabar amb un fet històric al CB Granollers, ...

El perpetuenc Gerard Moreno es consolida amb la Selecció Espanyola Més info

El perpetuenc Gerard Moreno es consolida amb la Selecció Espanyola

El mes d’octubre el municipi de Santa Perpètua va viure un moment ...

Inici espectacular del primer equip femení de l’HC Palau a l’Ok Lliga Més info

Inici espectacular del primer equip femení de l’HC Palau a l’Ok Lliga

El mes de novembre va començar amb una notícia mediàtica pel municipi, ...

Tres talents joves desenvoluparan projectes innovadors per a Granollers Més info

Tres talents joves desenvoluparan projectes innovadors per a Granollers

El programa Agents Innovadors impulsat des del Pla Estratègic és fruit de ...

Per què apostar sí o sí per l’eficiència energètica? Més info

Per què apostar sí o sí per l’eficiència energètica?

Una casa eficient redueix la demanda energètica i les emissions de CO2, ...

Objectiu: vivenda sostenible. Què ens aporta Passivhaus? Més info

Objectiu: vivenda sostenible. Què ens aporta Passivhaus?

Cada vegada és més freqüent parlar d'eficiència energètica i consum passiu. Un ...

Rep les notícies d'última hora

La vostra privacitat és important per a nosaltres

Tant els nostres socis comercials com nosaltres fem servir cookies a la nostra web per personalitzar contingut i publicitat, proporcionar funcionalitats a les xarxes socials i analitzar el nostre trànsit. Fent clic, accepteu l'ús d'aquesta tecnologia a la nostra web.

Empreses i comerços del Vallès