Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Un estudi de la UAB al Maresme i el Vallès Occidental constata desprotecció de l’alumnat amb risc d’abandonament escolar

16 Gener 2019Redacció:

Els estudiants amb més perill de deixar l’escola són els nois de classe obrera i d’origen estranger

El Grup de Recerca en Migracions, Educació i Infància (Emigra) de la UAB ha constatat que els alumnes amb risc d’abandonament escolar estan poc protegits. És una de les principals conclusions a què el grup Emigra ha arribat amb l’estudi sobre l’abandonament escolar prematur Reducing Early School Leaving in Europe RESL.eu (2013-2018).

La recerca ha analitzat 3.500 estudiants i 500 professors de centres del Vallès Occidental i el Maresme, així com tots els centres de secundària de la ciutat de Sabadell. Segons l’UAB, els resultats confirmen que els alumnes amb més perill d'abandonament escolar prematur són els nois de classe obrera i d’origen estranger.

L’estudi també constata que alumnat amb risc d’abandonament dels estudis té aspiracions altes i mostra una percepció positiva de suport familiar, si bé té una baixa vinculació escolar i una percepció no tant positiva del suport dels docents. Per contra, les aspiracions laborals de l’alumnat són força consistents amb les seves aspiracions educatives, i són més altes en el cas de les noies i l’alumnat nascut al país.

En aquest sentit, els investigadors destaquen que un de cada sis alumnes no sap què li agradaria fer d’aquí a cinc anys. I, en el cas de l'alumnat estranger, tot i ser globalment més baixes, les aspiracions de la majoria d'aquest alumnat van també més enllà de l’ESO. També són força més baixes les expectatives que atribueix als seus pares i mares i, sobre tot, al seu professorat, en relació amb l’assoliment d’estudis superiors.

En el cas de Sabadell, on s’ha estudiat el 93% dels alumnes de quart d’ESO, la recerca permet identificar cinc perfils de centres amb una distribució desigual dels recursos humans i materials i el seu impacte en la capacitat de prevenir l’abandonament escolar prematur on més es necessita.

Davant l’anàlisi obtingut, l’estudi on ha participat l’UAB estableix dotze propostes d'actuació a nivell local. Per exemple, senyala la importància de millorar la detecció precoç de la desvinculació, descentralitzar l’orientació, generalitzar la mentoria, establir indicadors d'equitat educativa, millorar l'oferta de cicles de formació professional o ampliar l’oferta de formació ocupacional.

Les dades de l’estudi es presentaran de forma detalla aquest dijous durant el seminari ‘L'abandonament escolar prematur a Catalunya en el context europeu’ que se celebrarà a la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB, al campus de Bellaterra.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Notícies anteriors


Reenvien als jutjats de Granollers, Gavà i Vilanova les causes contra Tamara i Adrià Carrasco

16 Gener

Actualitat

Més info
Obres dels estudis catalans Harquitectes, RCR i BAAS, seleccionades al Premi Mies van der Rohe 2019

16 Gener

Cultura

Més info
El Consorci Viari de la Catalunya Central exigeix a la Generalitat que mantingui els descomptes a la C-16

15 Gener

Actualitat

Més info
Mor un noi de 14 anys atropellat per un tren mentre caminava per les vies a Gualba

15 Gener

Societat

Més info

Rep les notícies d'última hora

Empreses i comerços del Vallès